Mesélő falatok

Almás-Gyömbéres sütőtök krémleves

Almás-Gyömbéres sütőtök krémleves

Történet:

Legelső receptemet hivatásomhoz híven a kőlevessel kellene indítanom, de inkább maradok egy olyan ételnél, amit télen a legjobban szeretek. Ez nem más mint a Nagydobosi sütőtökből készülő sütőtök krémleves. Ehhez legalább nem kell mindenkitől kéregetnem hozzávalót, mint a szegény legénynek, de az első sütőtök levesem főzése mégis mesébe illően indult. Mivel egy őszi napon a férjem kapott egy jó barátjától egy Kárpátaljáról hozott Nagydobosi tököt, amilyet mi még előtte nem ettünk. Azt mondták ez édesebb, szebb, jobb a sonkatöknél. El is hittük, próbára is tettük és láss csodát, valóban ízesebb, finomabb volt megsütve. Én neki is láttam rögtön a leves főzésének is. Azóta megtaláltam az én sajátos ízvilágomnak megfelelő elkészítési módot, amit most el is csenhettek tőlem:

Hozzávalók (2 személyre) :

fél kg Sütőtök

- egy picike hagyma

- 1 alma (közepes)

- 2 dkg vaj

- 100 ml tejszín

- gyömbér 2 kk (szárított)

- pici só

- bors

- gondolatnyi fahéj

- ízlés szerint cukor vagy méz

Elkészítés:

A vajon megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a felaprított almadarabokat. Kevergetve főzzük, majd fedő alatt egy kis vizet hozzáadva pároljuk kis lángon. Amikor már megpuhult az alma turmixgépbe öntjük és hozzáadjuk a az előtte megsütött (én a fás kályhánkban sütöm, úgy a legfinomabb) sütőtököt is és a tejszínt is. Keverés után már együtt kerülnek a fazékba. Felforraljuk, közben belekerülnek a fűszerek. Már csak a kóstolgatás jön és  el is készült a téli finomságunk.

Evési javaslat:

Ezt a levest az érkezési leves kategóriába sorolnám, ami azt jelenti nálam, hogy úgy a legjobb fogyasztani, hogy HOPP meg is érkeztünk a hidegből a melegbe,- ó pont sütőtök leves van? Nagyon jó! Átfagytam! Együnk! A leves forrón gőzölög, a gyömbér forrón csíp, csak kortyolod mohón és jólesően és a végén kérsz még egy tányérral!

Jó étvágyat hozzá!

 

Almás-Gyömbéres sütőtök krémleves Tovább
süti beállítások módosítása