Aki rajong a csokis-narancsos ízvilágért, annak ezt a sütit érdemes megkóstolnia. A tésztája hasonló a fanta szeletéhez. A narancsos zselé réteg nagyon jó párost alkot a narancsos mascarpone krémmel. A vastag csokitető a kandírozott narancshéjakkal megismételhetetlen ízélményt ad. Na és a története? A cukrászvizsgám után azon gondolkoztam, hogyan lehetne a vizsgára készített és nagy sikert aratott narancsos pohárkrémemet sütivé avanzsálni... aztán jött a hétvége és a férjem riogatott a "névnapi sütizéssel". Gyorsan összeraktam fejben, hogy miként lehetne egy narancsos szeletet összedobni. Így született meg ez a verzió, amit a munkatársaim is "letesztelhettek". A sok pozitív visszajelzés után, örömmel osztom meg veletek, hogy ti is részese lehessetek egy érdemesnek titulált konyhai kalandozásnak. Fogjunk is hozzá!
Hozzávalók (kb. 30 szelethez, 32 x 15cm-es tepsihez):
Tésztához:
- 8 db tojás
- 8 ek. kr.cukor
- 1,2 dl olaj
- 5 ek víz
- 8 ek. finomliszt
- 3 púpozott ek. holland kakaópor
- 8 g sütőpor
- 1 csipet só
Narancszseléhez:
- 4 közepes méretű narancs leve
- fél csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg cukor
- 5 g porzselatin
Tejszínes krémhez:
- 250 ml habtejszín
- 250 g mascarpone
- 1 kezeletlen narancs héja vagy apróra vágott kandírozott narancshéj
- fél citrom héja
- 5 g porzselatin
- 100 g porcukor
Tetejére:
- 150-200 g étcsoki
- 2-3 evőkanál étolaj
- kandírozott narancshéjak
Elkészítése:
1. Kevert tészta: A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét elkezdjük verni robotgéppel, amikor fehéredik, hozzáadjuk a cukrot, majd keményre verjük. A tojássárgájákat elkeverjük, hozzáöntjük az olajat, a 4 ek. vizet és tovább keverjük. A tojásfehérjét több szakaszban hozzáforgatjuk. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a kakaóport. ez utóbbit a tojásos keverékbe óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 160 fokon 25-30 percig sütjük. Tepsiből kivéve rácson kihűtjük, mikor kihűlt, kettévágjuk.
2. Narancszselé: A porzselatint elkeverjük fél dl vízzel, félretesszük állni. Közben a narancsok levét felfőzzük a cukorral, pudingporral. Ha már felforrt, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az előtte megmikrózott zselatint, jól elkeverjük habverővel és langyosan az egyik tésztalapra kenjük. Előtte szögletes tortakeretbe helyezzük a tésztát! Ezután hűtőbe tesszük dermedni.
3. Tejszínes krém: A zselatint vízzel elkeverjük a fent leírt módszerrel, állni hagyjuk. A mascarpone-ét egy spatulával elkeverjük porcukorral, a narancs- és a citrom héjával. A tejszínt félig felverjük géppel. A zselatint megmelegítjük mikróba, hogy folyékony legyen, de ne forró. Elkeverjük egy kanál tejszínnel és egy kis mascarponéval. Hozzáadjuk a zselés krémet és a mascarpone-és krémet a tejszínhez és tovább verjük géppel "keményedésig". Akkor jó a krém, amikor még kenhető állagú és már beleragad a habverő közepébe.
4. Utolsó simítások: Ha megdermedt a zselé réteg, rákenjük a tejszínes krémet. Hagyunk 2 púpozott kanállal a felső tésztarétegre. Ezután lefedjük a 2. lappal. Végül lekenjük a megmaradt krémmel és jöhet rá a megolvasztott, olajos étcsoki. Szépen recés habkártyával mintát rajzolunk a tetejére (hullámosat). Mielőtt megköt, megszórjuk a kandírozott narancshéjjal. Tálalás előtt néhány órát hűtőben tároljuk.
Tálalási/ evési javaslat:
Kiváló desszert ünnepekhez a mérete és az ínycsiklandó megjelenése miatt. Zsírosabb ételek után külön jól esik a narancs savassága. Igaz a mascarpone is laktató, de elég is egy-két szelet belőle, mert ugye nem célunk az elhízás. Ha a vendég előre tudja mi vár rá, garantáltan nem fogja visszamondani a meghívást ;)
Jó Étvágyat kívánok Hozzá!