Mesélő falatok

  • Rólam
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Helyek
  • Történetek
Szedres mámor (sütés nélkül)

Szedres mámor (sütés nélkül)

Ha állandóan időhiányban szenvedsz és valami savanykás édességre vágysz, azonnal keresd meg a nyáron lefagyasztott szedret és ribizlit a frigóban, feltéve ha van. Érdemes szedret és ribizlit is termeszteni a kerttel rendelkezőknek.  Mi lassan 2 éve ültettük a kis vesszőket és tavaly nyáron csak úgy ontotta magából a termést. A férjem kísérleti mélymulcsos szalmás módszerével még az öntözést se kellett túlzásba vinni. A gyerekekkel meg élveztük a szüretelést, ahogy a szalmával takart süppedős földön mászkáltunk a szorosan egymás mellett gubbasztó bokrok között. Megéri az időt és a kísérletezést, mert amellett, hogy nagyszerű édességeket lehet belőlük készíteni még nagyon egészségesek is. A nyári nosztalgia után nézzük is a receptet:

Hozzávalók (20x20 cm-es üvegtálhoz):

- 200 g babapiskóta

- kb. 3 nagy marék szeder és feketeribizli együtt (ebből a szeder az összes gyümülcs 3/4 része)

- 3-5 kanál cukor, lehet méz is vagy bármi cukorpótló ízlés szerint adagolva a gyümölcshöz

- 1,5 csomag tejszín ízű pudingpor (vagy vanília) 

- 6 dl tej

- 10dkg teavaj + 3 púpozott kanál porcukor

- tetejére tálaláskor habtejszín (elhagyható)

 

Elkészítés:

Egy üvegtál aljába beleraktam a babapiskótákat szorosan egymás mellé (minden hézagot is kitöltve, darabolva a piskótákat) A gyümülcsöket főzni kezdjük pici vízzel (1dl), mintha lekvárt készítenénk. Ha kicsit levet ereszt, mehet bele a cukor, kevergetjük sűrűn, de elég neki egy 15 perc. Amikor kész, ráöntjük a babapiskóták tetejére szépen elsimítva, hogy mindenhova jusson. Majd még egy sor babapiskótát pakolok a tálba a szósz tetejére. Ezután megfőzzük a pudingokat. Amikor kész és lehúztuk a tűzről akkor hagyom hűlni kb. 10 percig egy hideg vízzel teli tálba helyezve a lábast.  Ezalatt a puha teavajat a porcukorral habosra keverem robotgéppel, majd belekeverem  a pudingba és robotgéppel összekeverem.  Pár perc keverés után ráöntöm az új réteg babapiskóták tetejére és mehet egy éjszakára a hűtőbe. 

Tálalási javaslat:

Laktóz toleráns egyedek szívesen habzsolják ezt a desszertet tejszínhab "rózsával" a tetején, szóval ne fogjuk vissza magunkat. Én még a csokiforgács szórásától sem riadnék vissza, nem beszélve a csokiszósz csorgatásról, de ezek már az édesszájúak non plus ultra percei. Figyelem tökéletesre formázni egy tálból kiemelve szinte művészet megvalósítani, így nem ajánlom puccos eseményekre esetleg pohárkrém formájában. De ebben az esetben puding helyett főzött vaníliakrémmel készíteném. Az ízélmény nem marad el, ha kellően megpuhult.  Hozzá illő borral párosítva mondhatni vendégmarasztaló édesség.

Jó Étvágyat kívánok Hozzá!

Szólj hozzá! saját recept Sütemények Desszertek Tovább
Szedres mámor (sütés nélkül) Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Narancsos krémes szelet Narancsos krémes szelet

A bejegyzés trackback címe:

https://bundasuzsidoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr915431346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő falatok

Köszöntelek éhes vendég oldalamon! Jó helyen jársz, ha nemcsak egy gyors receptre vágysz, hanem annál egy kicsit többre, talán egy történetre, egy emlékre, egy ízre, egy élményre. Saját és családi receptek mesélnek oldalamon. Itt főleg a hagyományos magyar konyha ételeiből szemezgethetsz, de helyet kapnak a különböző nemzetek étkei is és a számos kísérletezés... Jó időtöltést kívánok!

Bejegyzések

  • Narancsos krémes szelet
    Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
    Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Nők gyönyöre szelet
    Nők gyönyöre szelet
  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan
    Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül)
    Szedres mámor (sütés nélkül)

Keresés

Friss topikok

  • Dan da Man: Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a rece... (2020.04.18. 11:56) Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Bekyly: Köszönöm! A reklámot nem... (2018.08.04. 23:57) Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Bekyly: Kösziiiii;) (2017.01.30. 22:23) Narancsos Csoki szerelem
  • Bekyly: Hát persze...mint régen a chokito ;) Írtam, ki kell próbálni! (2017.01.29. 16:56) Fahéjas kell még egy!

Címkék

Desszertek (24) Disznóságok (2) Egytálételek (1) Előételek (7) Főételek (14) Francia sütik (1) gluténmentes (1) Gyerekbarát ételek (15) Kekszes desszertek (1) Levesek (3) Péksütemény (3) Pesto (1) Piték (3) Pogácsa (1) Rétesek (2) Rólam (1) saját recept (4) Sós süti (2) Sütemények (4) Tészták (1) Torták (2) Történetek (6) Vegán ételek (1) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2024 március (1)
  • 2022 december (1)
  • 2022 szeptember (1)
  • 2022 augusztus (1)
  • 2022 április (1)
  • 2021 december (1)
  • 2020 április (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 július (4)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Főzni és Enni otthon, úton, útfélen...
süti beállítások módosítása
Dashboard