Mesélő falatok

  • Rólam
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Helyek
  • Történetek
Töpörtyűs pogácsa kovászosan

Töpörtyűs pogácsa kovászosan

Nem értettem a férjemet, miért rajong annyira a töpörtyűs pogácsáért. Évekig halogattam a kísérletezést, mert gyerekkoromból mindig a suli menzás borsos buci ugrott be, amiről az jutott eszembe, mikor hazafelé tartottam, hogy jó lesz arra, hogy megvédjem magam a szomszéd randalírozó kutyáitól, akik néha még a biciklimnek is nekiugrottak felbőszült éhségükben. Amellett hogy nagyot koppan a fejükön még éhesek sem maradnak a két felnőtt ökölnyi, külsejében szárazra szikkadt pogácsától. De erre nem került sor soha, csak 1-2 narancsom bánta összességében, mert megtanultam nagyon gyorsan tekerni még a süppedős, utcavégi homokban is. Hát ennyi kitérőt a töpörtyűs pogácsához fűződő gyerekkori kapcsolatomról, ami már csak nem túl kedves emlékként lapul a múltam bugyraiban. Mára egészen megszerettem és sikerült kikísérletezni a férjem szerinti "tökély verziót", amire csak azt mondta, hogy "ne tovább, írd is le!" Lássuk:

 

Hozzávalók (2 gáztepsire való adag):

- 30 dkg finomliszt

- 10 dkg rétesliszt

- 8 dkg búzakenyérliszt

- 2 púpos ek. zabliszt

- 1 egész tojás + 1 felverve a kenéshez

- 10 dkg darált tepertő + 15 dkg a hajtogatáshoz

- 2 dl tej

- 2 dl tejföl

- 3 dkg élesztő + 1 ek cukor

- 2 evőkanál szárított rozs kovász (nagyobb áruházakban lehet kapni) vagy 2 nagy kanál házi vadkovász

- 2 ek. só + a hajtogatásnál még szóráshoz

- 1 kk. feketebors,

-  fél kk. fehérbors

- csapott kk. őrölt köménymag

 

Elkészítése: 

1. Élesztő felfuttatás a langyos cukros  tejben. 

2. Lisztek kimérése egy nagy tálba+ sóval, feketeborssal, szárított kovásszal, őrölt köménymaggal összekeverjük 

3. Minden kimaradt hozzávalót a tálba teszünk + az élesztős tejet se hagyjuk ki!

4. Kézzel elkezdjük összedolgozni ha kell, finomliszttel szórom. Addig gyúrom, amíg a kezemhez már nem ragad (kb. 5 perc). 

5. Lisztezett tálban kelesztjük 1 órán át.

6. Lisztezett deszkára borítom, kinyújtom 1-2 cm-es vastagságúra és megkenem a 15 dkg darált tepertővel (amit a művelet előtt legalább 1 órával kiveszünk a hűtőből, hogy jól kenhető legyen.) Majd megsózom a tetejét.

7. 2 oldalát behajtom középre a tésztának , majd a felső és alsórészt is ráhajtogatom. Letakarva állni hagyom és 2o percig kelni hagyom. 

8. A hajtogatást még 2x elvégzem 20 percenként.

9. Kinyújtom 2 ujjnyi vastagságúra, késsel sűrű vonalakat húzva "bekockázom a felületét".

10. Fehérborssal megszórt felvert tojással megkenem a tetejét. Kiszaggatom kerek 4-5 cm-es pogácsa szaggatóval és mehet a 180 fokra előmelegített légkeveréses villanysütőbe 30 percre. Akkor jó, ha már szép aranybarna, mint a képen.

Evési javaslat:

Inkább a főétkezések közé ajánlanám, mondjuk uzsonnára. Kiadós egy csemege, amiből ha hármat befalunk, elvagyunk egy darabig. Túrázáshoz is jó magunkkal vinni. Tejtermékkel fogyasztva kitesz egy komplett reggelit vagy vacsorát is. Frissen a legjobb, melegen és ropogósan. Sör mellé meg egyenesen főnyeremény. 

Jó Étvágyat kívánok Hozzá! 

Szólj hozzá! saját recept Történetek Sós süti Tovább
Töpörtyűs pogácsa kovászosan Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Narancsos krémes szelet Narancsos krémes szelet

A bejegyzés trackback címe:

https://bundasuzsidoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr2217911989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő falatok

Köszöntelek éhes vendég oldalamon! Jó helyen jársz, ha nemcsak egy gyors receptre vágysz, hanem annál egy kicsit többre, talán egy történetre, egy emlékre, egy ízre, egy élményre. Saját és családi receptek mesélnek oldalamon. Itt főleg a hagyományos magyar konyha ételeiből szemezgethetsz, de helyet kapnak a különböző nemzetek étkei is és a számos kísérletezés... Jó időtöltést kívánok!

Bejegyzések

  • Narancsos krémes szelet
    Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
    Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Nők gyönyöre szelet
    Nők gyönyöre szelet
  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan
    Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül)
    Szedres mámor (sütés nélkül)

Keresés

Friss topikok

  • Dan da Man: Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a rece... (2020.04.18. 11:56) Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Bekyly: Köszönöm! A reklámot nem... (2018.08.04. 23:57) Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Bekyly: Kösziiiii;) (2017.01.30. 22:23) Narancsos Csoki szerelem
  • Bekyly: Hát persze...mint régen a chokito ;) Írtam, ki kell próbálni! (2017.01.29. 16:56) Fahéjas kell még egy!

Címkék

Desszertek (24) Disznóságok (2) Egytálételek (1) Előételek (7) Főételek (14) Francia sütik (1) gluténmentes (1) Gyerekbarát ételek (15) Kekszes desszertek (1) Levesek (3) Péksütemény (3) Pesto (1) Piték (3) Pogácsa (1) Rétesek (2) Rólam (1) saját recept (4) Sós süti (2) Sütemények (4) Tészták (1) Torták (2) Történetek (6) Vegán ételek (1) Címkefelhő

Blogajánló

Utazómalac Belgrádban – Hol eszik a helyi? Ha Belgrádra gondolsz, elsőre talán nem a gasztronómiai kalandok jutnak eszedbe, hanem a rakija és a balkáni hangulat. Pedig ez a város egy igazi aranybánya annak, aki nem Michelin-csillagos, hanem szívből főzött kajára vágyik. Én, az Utazómalac és hű társam Maci, természetesen ott ettünk, ahol a… vilagjarocucu.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2024 március (1)
  • 2022 december (1)
  • 2022 szeptember (1)
  • 2022 augusztus (1)
  • 2022 április (1)
  • 2021 december (1)
  • 2020 április (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 július (4)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Főzni és Enni otthon, úton, útfélen...
süti beállítások módosítása
Dashboard