Mesélő falatok

Töpörtyűs pogácsa kovászosan

Töpörtyűs pogácsa kovászosan

Nem értettem a férjemet, miért rajong annyira a töpörtyűs pogácsáért. Évekig halogattam a kísérletezést, mert gyerekkoromból mindig a suli menzás borsos buci ugrott be, amiről az jutott eszembe, mikor hazafelé tartottam, hogy jó lesz arra, hogy megvédjem magam a szomszéd randalírozó kutyáitól, akik néha még a biciklimnek is nekiugrottak felbőszült éhségükben. Amellett hogy nagyot koppan a fejükön még éhesek sem maradnak a két felnőtt ökölnyi, külsejében szárazra szikkadt pogácsától. De erre nem került sor soha, csak 1-2 narancsom bánta összességében, mert megtanultam nagyon gyorsan tekerni még a süppedős, utcavégi homokban is. Hát ennyi kitérőt a töpörtyűs pogácsához fűződő gyerekkori kapcsolatomról, ami már csak nem túl kedves emlékként lapul a múltam bugyraiban. Mára egészen megszerettem és sikerült kikísérletezni a férjem szerinti "tökély verziót", amire csak azt mondta, hogy "ne tovább, írd is le!" Lássuk:

 

Hozzávalók (2 gáztepsire való adag):

- 30 dkg finomliszt

- 10 dkg rétesliszt

- 8 dkg búzakenyérliszt

- 2 púpos ek. zabliszt

- 1 egész tojás + 1 felverve a kenéshez

- 10 dkg darált tepertő + 15 dkg a hajtogatáshoz

- 2 dl tej

- 2 dl tejföl

- 3 dkg élesztő + 1 ek cukor

- 2 evőkanál szárított rozs kovász (nagyobb áruházakban lehet kapni) vagy 2 nagy kanál házi vadkovász

- 2 ek. só + a hajtogatásnál még szóráshoz

- 1 kk. feketebors,

-  fél kk. fehérbors

- csapott kk. őrölt köménymag

 

Elkészítése: 

1. Élesztő felfuttatás a langyos cukros  tejben. 

2. Lisztek kimérése egy nagy tálba+ sóval, feketeborssal, szárított kovásszal, őrölt köménymaggal összekeverjük 

3. Minden kimaradt hozzávalót a tálba teszünk + az élesztős tejet se hagyjuk ki!

4. Kézzel elkezdjük összedolgozni ha kell, finomliszttel szórom. Addig gyúrom, amíg a kezemhez már nem ragad (kb. 5 perc). 

5. Lisztezett tálban kelesztjük 1 órán át.

6. Lisztezett deszkára borítom, kinyújtom 1-2 cm-es vastagságúra és megkenem a 15 dkg darált tepertővel (amit a művelet előtt legalább 1 órával kiveszünk a hűtőből, hogy jól kenhető legyen.) Majd megsózom a tetejét.

7. 2 oldalát behajtom középre a tésztának , majd a felső és alsórészt is ráhajtogatom. Letakarva állni hagyom és 2o percig kelni hagyom. 

8. A hajtogatást még 2x elvégzem 20 percenként.

9. Kinyújtom 2 ujjnyi vastagságúra, késsel sűrű vonalakat húzva "bekockázom a felületét".

10. Fehérborssal megszórt felvert tojással megkenem a tetejét. Kiszaggatom kerek 4-5 cm-es pogácsa szaggatóval és mehet a 180 fokra előmelegített légkeveréses villanysütőbe 30 percre. Akkor jó, ha már szép aranybarna, mint a képen.

Evési javaslat:

Inkább a főétkezések közé ajánlanám, mondjuk uzsonnára. Kiadós egy csemege, amiből ha hármat befalunk, elvagyunk egy darabig. Túrázáshoz is jó magunkkal vinni. Tejtermékkel fogyasztva kitesz egy komplett reggelit vagy vacsorát is. Frissen a legjobb, melegen és ropogósan. Sör mellé meg egyenesen főnyeremény. 

Jó Étvágyat kívánok Hozzá! 

Töpörtyűs pogácsa kovászosan Tovább
süti beállítások módosítása