Mesélő falatok

  • Rólam
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Helyek
  • Történetek
Részeg barát az ütős süti

Részeg barát az ütős süti

Közeleg a Szilveszter, amit a legtöbb ember úgy vár, hogy szeretné, ha történne is aznap valami. Bármi ami meghitt, vagy vicces, vagy eseménydús esetleg szívet melengető, de mindenképp emlékezetes. Sokszor csak erőlködéssé válik ez a túlmisztifikált nap, de ha legalább az evésnél nem szeretnénk mellényúlni, legalább a desszertre nem akarunk rágörcsölni, akkor ajánlom elkészíteni ezt a nem túl bonyolult, de annál ütősebb rumos süteményt. Szintén a nagymamámtól örökölt receptről van szó és nagyon megörültem, hogy rátaláltam még karácsony előtt. Mesélte, hogy a nagybátyám sokszor úgy érkezett hozzá, hogy "ugye készített olyan részeges süteményt?" Gyerekként ettem utoljára, amit nem is lett volna szabad a magas alkohol tartalma miatt, de emlékszem egy jól eltalált pillanatban vettem a tányérról, mikor senki se figyelt. Már akkor nagyon ízlett, bár éreztem tilosban járok és lehet fejbe is vágott, de mit számított, hiszen karácsony volt. Unokatesós visítós nevetések, nagy lakomák, hörpintések, kifogyhatatlan csevejek és véget nem érő játékok ideje volt ez. Ó boldog gyerekkor...Készítsétek el, a siker nem marad el!

 

Hozzávalók:

A piskótához:

- 8db tojás

-16 dkg cukor

-16 dkg finomliszt

- 1 kanál olaj

-1 kanál víz

Töltelék:

- 1 cs. babapiskóta (250g)

- 1 l tej

- 3 púpos evőkanál liszt

- 1 cs. vaníliáscukor

- 3 ek. cukor

- 20 dkg teavaj

-15 dkg cukor

- 2-3 dl rum

Tetejére:

- 2 ek. víz

- tábla étcsokoládé

- 2 dkg teavaj

- 2 kanál cukor

- 1 ek. kakaópor

 

Elkészítése:

Elsőként piskótát sütünk. Kettéválasztjuk a tojások fehérjét, sárgáját. A fehérjével szoktam kezdeni, amibe egy csipet sót és egy kiskanál cukrot teszek. Kemény habbá verem kézi robotgéppel. Ezután átteszem a robotgépet a tojássárgájába. Ahhoz hozzáadom a 16 dkg cukrot. Elkeverem, míg világos sárga nem lesz, majd jöhet bele a víz, olaj, apránként a liszt. Ha elvegyült jöhet a szilikon lapát, amivel óvatosan belekeverem a tojásfehérje felét úgy, hogy ne törjem össze a habot teljesen. Aztán a másik felét is hozzákeverem. Kivajazott, kilisztezett tepsibe(42x37 cm) öntöm és előmelegített villanysütőbe 160 fokon 20-30 percet sütöm. Amikor aranybarna kiveszem és kiborítom még melegen a tepsiből egy rácsra vagy tálca hátoldalára, amin könnyű később kettészelni. 

Jöhet a krém elkészítése: 2 dl tejben elkeverem a 3 nagyon púpos kanál lisztet. A többi tejet felteszem forralni a 3 kanál cukorral, vaníliáscukorral. Ha kezd forrni, hozzáöntöm a lisztes tejet és mint a pudingot felfőzöm addig, amíg "buborékok" kezdenek feljönni. Elzárom és hűlni hagyom, ha sietek, akkor hidegvizes nagyobb lábasba/tálba teszem a lábasomat. Közben a szobahőmérsékletű teavajat robotgéppel elkeverem a 15 dkg cukorral (kb. 5 percig). Ha kihűlt a krém, akkor összekeverem jó alaposan robotgéppel a cukros teavajjal. A piskótát kettévágom. A babapiskótákat sorban megmerítem egy mélytányárba öntött rumban. Pár másodpercig forgatom őket, majd kiveszem és egy tálba helyezem. A kettévágott piskóta alját visszahelyezem a tepsibe, meglocsolgatom a megmaradt rummal. Aki kevesli tehet bele többet is. Erre kerül a vajas krém fele. Ezután egymás mellé ráhelyezem a rumos babapiskótákat. Majd a krém másik felét rásimítom a babapiskóták tetejére. Erre jön a piskóta másik fele tető gyanánt. A csokimáz hozzávalóit összemelegítem (nem forralom!) a tűznél egy kis lábasban, majd melegen rácsorgatom a süti tetejére.

Figyelem: A süteménynek 1 nap állás kell a hűtőszekrényben felvágás előtt.  Felvágni nem egyszerű, a képen is látható, hogy hiába törekedtem volna a tökéletességre...

Evési javaslat:

Nagyobb Ünnepekre ajánlott desszert. Azoknak javaslom tálalni, akik nem kedvelik a szárazabb állagú süteményeket,  és akik szeretik az alkoholt bármilyen formában. Nem lepődnek meg sem az alkohol mennyiségén, sem a formán, ha nem sikerül tökélyre szeletelni. Habzsolós vendégek még nagyobb előnyben, mert ők fütyülnek a kinézetre. Jupijé! Süssetek örömmel! Boldog Újévet!

Jó Étvágyat kívánok Hozzá!

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá! Sütemények Desszertek Tovább
Részeg barát az ütős süti Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Narancsos krémes szelet Narancsos krémes szelet

A bejegyzés trackback címe:

https://bundasuzsidoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr2716794250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő falatok

Köszöntelek éhes vendég oldalamon! Jó helyen jársz, ha nemcsak egy gyors receptre vágysz, hanem annál egy kicsit többre, talán egy történetre, egy emlékre, egy ízre, egy élményre. Saját és családi receptek mesélnek oldalamon. Itt főleg a hagyományos magyar konyha ételeiből szemezgethetsz, de helyet kapnak a különböző nemzetek étkei is és a számos kísérletezés... Jó időtöltést kívánok!

Bejegyzések

  • Narancsos krémes szelet
    Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
    Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Nők gyönyöre szelet
    Nők gyönyöre szelet
  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan
    Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül)
    Szedres mámor (sütés nélkül)

Keresés

Friss topikok

  • Dan da Man: Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a rece... (2020.04.18. 11:56) Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Bekyly: Köszönöm! A reklámot nem... (2018.08.04. 23:57) Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Bekyly: Kösziiiii;) (2017.01.30. 22:23) Narancsos Csoki szerelem
  • Bekyly: Hát persze...mint régen a chokito ;) Írtam, ki kell próbálni! (2017.01.29. 16:56) Fahéjas kell még egy!

Címkék

Desszertek (24) Disznóságok (2) Egytálételek (1) Előételek (7) Főételek (14) Francia sütik (1) gluténmentes (1) Gyerekbarát ételek (15) Kekszes desszertek (1) Levesek (3) Péksütemény (3) Pesto (1) Piték (3) Pogácsa (1) Rétesek (2) Rólam (1) saját recept (4) Sós süti (2) Sütemények (4) Tészták (1) Torták (2) Történetek (6) Vegán ételek (1) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2024 március (1)
  • 2022 december (1)
  • 2022 szeptember (1)
  • 2022 augusztus (1)
  • 2022 április (1)
  • 2021 december (1)
  • 2020 április (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 július (4)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Főzni és Enni otthon, úton, útfélen...
süti beállítások módosítása
Dashboard