Ez egy olyan süti, amit a legtöbbször készítettem a családomnak az elmúlt hónapok során. Elsősorban azért, mert gyorsan készíthető, a tésztája habkönnyű, az íze mennyei és hagy ismételjem önmagam: egyszerűen megunhatatlan!!! Én a csokik fajtáját variáltam csak benne a sütögetések során, - mert ugye fő a változatosság és egyébként is képtelen vagyok kétszer ugyanazt elkészíteni - a többi hozzávalót vétek lenne megváltoztatni. Nem kell feltétlenül mindig az új dolgokra rágörcsölni, már ami a gasztrobloggerek új étkek iránti csillapíthatatlan érdeklődését illeti. Kell néha a megszokott íz, a bejáratott mozdulat, a fejből történő sütögetés, hogy elmondhassuk: ezt akár idegen környezetben, internet és receptfüzet nélkül is el tudom készíteni.
Hozzávalók:
- 1 pohár natúr joghurt (a joghurtos pohárral mérünk)
- 2 pohár finomliszt
- 1-1,5 pohár cukor
- fél pohár olaj
- 2 kanál holland kakaópor
- 3 db tojás
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 10 dkg fagyasztott meggy ( a savanykás íze miatt)
- fél tábla csokoládé (étcsoki a legjobb)
Elkészítés:
Egy keverőtálba beletesszük a tojásokat, a joghurtot. Majd kimossuk, szárazra töröljük a joghurtos poharat és azzal kimérjük a cukrot, az olajat. Összekeverjük egy habverővel és beletesszük még a vaníliás cukrot és a kakaóport és újra keverés következik. Ezután jöhet bele a liszt a sütőporral elkeverve és a csipet só. Most fakanálra váltunk vagy szilikonos lapátra, ami még jobb, mert könnyebben kikaparhatjuk a maradékot a tálból vele. A végén jöhet bele a kimagozott, lecsepegtetett meggy, amit óvatosan megforgatunk a masszával és még egy kanál liszt a meggy levesessége miatt. Mehet a tészta a muffin formákba. Én szilikonosat használok, amit előtte kivajazok. A szilikon edénykéket körülbelül kétharmad részig tölthetjük, hogy legyen helye megdagadni. Beleteszek 3-4 darabka csokit mindegyik kis muffin tésztába és mehet a sütőbe. Kicsit több mint fél órát sütöm 180 fokon. Fogvájóval ellenőrzöm, hogy megsült-e a belseje és kiveszem a sütőből. Kicsit hagyom hűlni, aztán kiszedegetem a formákból. Néha házi meggydzsemmel tálalom.
Evési javaslat:
Még forrón nekilátunk a muffinnak, hogy a csoki a legjobb állagú maradjon. A képek készítésekor milka csokit használtam, ami még finomabb volt, mint az étcsokis változat bármelyike. A tészta állaga habkönnyű a joghurttól. Minden falat élvezet. És ami a legjobb egy muffinban, hogy főleg a papír kapszlis változatát viheted bárhova. Teheted a fiadnak a tízórais dobozába, vagy a párodnak az ebédhez desszertként. Adhatod ajándékba...viheted a szomszédnak kóstoló gyanánt. Én a legjobban a muffint akkor szeretem, ha felhúzott lábbakkal bevackolhatok egy könyvvel a fotelba és nem zavar senki.
Forrásanyag: www.mindmegette.hu
Jó Étvágyat Hozzá!