Ez egy állagában és tartalmában is könnyű tészta, amit azért neveztem el így, mert a citromos tejszínes spenót a szélesmetélttel annyira jól csúszik lefelé, hogy mindig azon kapom magam, hogy már megint elfogyott a tányéromról. Az óhajtott zsenge spenót végre szedhető a kertünkben és úgy gondoltam, nem várhat tovább, hogy megosszam ezt a fantasztikus receptet más spenót kedvelő egyénekkel /elvégre most lehet a legkönnyebben beszerezni ezt az olcsó és vitaminban gazdag zöldséget/. Az alapreceptet egy kedves ismerősömtől kaptam, illetve egy tálnyi kóstolót, amit aztán módosítottam egy kicsit, hogy még frissebb és tavasziasabb legyen az ízhatás. Ez a második spenótos receptem itt a blogomon, de felkészítek mindenkit arra, hogy nem az utolsó, mert annyira örülnék, ha rá lehetne szoktatni a magyar embereket a spenót evésre (ami országunkban igen csekély mértékű!), mert sokan nem tudják, hogy minden más zöldséghez képest a spenót tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot és nem csak a sós fokhagymás főzelék változata létezik, hanem sokféle izgalmas ízkombináció.
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 nagyobb marék spenót
- 1 zacskó szélesmetélt, de legjobb a házilag készített
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes citrom leve
- 1 kisebb doboz főzőtejszín (2dl)
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 10 dkg trappista sajt és 5 dkg füstölt (karaván) sajt
- só, frissen őrölt feketebors, csipet őrölt fehérbors
Elkészítése:
Felteszünk kb. egy liter vizet főni. Beleöntjük a citrom negyedének levét. Amikor forr, beledobjuk a megmosott, friss spenót leveleket ( a zsenge spenót szárát nem kell leszedegetni, így mehet a vízbe). Hagyjuk benne 1-2 percig, utána szűrőbe öntjük mindenestül és hideg vízzel leöntjük. Ha nem akartam volna részletezni, csak annyit írtam volna, hogy blansírozáttok a spenótot első lépésben, de próbáltam segítőkész lenni:) Közben a tésztának is mehet a tűzhelyre a víz, szépen kifőzzük mire a spenót is elkészül a szósszal. Na de térjünk vissza a spenóthoz: lecsepegtetés és apróra vagdosás következik. Fokhagymapucolás, aprítás. Olajat hevítünk, megy bele a fokhagyma, de csak kicsit hagyjuk magára és mehet is bele a spenót. Kevergetés mellett pár perc után ráöntjük a tejszínt, a facsart citromlét. Hagyjuk rotyogni és a legvégén sózzuk, fűszerezzük (beleértve az apróra vágott petrezselymet is) és összekeverjük a tésztával. Tálalásnál tesszük rá a reszelt sajtokat és forrón, hogy ráolvadjon. A szósz főzése ne, tartson tovább 5-10 percnél, mert színét veszti a spenót. Lehet is fogyasztani.
Evési javaslat:
Kitűnő választás egy olyan napra, amikor valami könnyedebb ételre vágyunk vagy esetleg húsmentes vagy gyomorkímélő pillanatokra. Kössük össze ezt akár egy pihenő nappal is, hiszen egy félnapos ágyban való fetrengés után nem éhezik meg az ember annyira, mint amikor egy megerőltető munka után választunk egy tartalmas ebédet. Ez volt a harmadik spenótos alkotásom, amiből a húsmániás férjem is hajlandó volt enni, sőt még repetázni is (!). A következő spenótos receptemmel az édesszájúaknak kedvezek majd és csak reménykedem, hogy egyre több, nem csak az egészséges ételekkel szimpatizáló Popeye próbálja ki majd ételeimet.
Jó Étvágyat Hozzá!