Mesélő falatok

Egészséges meggyes pite

Egészséges meggyes pite

Kakaó helyett karob por, finomliszt helyett teljes kiőrlésű liszt és még egy kis útifűmaghéj... ezek a mai gyors, de fenséges pite fő összetevői. Hogy mi is az a karob, könnyű utánanézni, de aki nem akar, annak én is adhatok egy gyors leírást: a szentjánoskenyérfa terméséből nyerik ki. Szokták kakaó helyettesítésére használni, mert nem tartalmaz teobromint, ami a koffeinhez hasonló serkentő hatású alkaloid, ami allergiát és akár asztmát is okozhat. Emellett glutén- és laktózmentes és sok hasznos tulajdonsága mellett még finom is. Nekem a sütiben kifejezetten dióra emlékeztetett az íze és a gyerekek is többször repetáztak a belőle készült finomságból. Az útifűmaghéjról pedig azt kell tudni, hogy hasznos a magas vércukorszint, koleszterinszint és a glükóz intolerancia kezelésére. Előszeretettel ajánlják fogyókúrázóknak is. A lisztet remélem nem kell bemutatnom. Ajánlom melegen mindenkinek az összetevők más ételekhez való alkalmazását is, főleg azoknak, akiknek fontos a saját és szerettei egészsége. 

 

Hozzávalók: 

- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt

- 10 dkg teavaj

- 10-15 dkg cukor, de lehet stevia is (ha nagyon egészségesek akarunk lenni...)

-1 cs vaníliás cukor

- csipet só

- 3 db tojás

- 3 ek. karob por

- 3 ek. útifűmaghéj

- 1 pohár kefír

- fél cs. sütőpor

- 20 dkg lecsöpögtetett kimagozott meggy

- fahéj

 

Elkészítés: 

A meggyet előre kimagozzuk, 1-2 kanál cukorral, ízlés szerint fahéjjal megszórjuk, majd egy szűrűben hagyjuk lecsepegni. Aztán jöhet a 3 tojás a cukor és a vaníliás cukor kikeverése géppel, de lehet kézi habverővel is. Beleöntjük a folyékonyra melegített teavajat, keverünk tovább. Következik a kefír és újabb keverés. Ezután jöhet a karob, a maghéj és a liszt. A liszt tetejére szórjuk a sütőport és a csipet sót se felejtsük el. Összekeverem előbb egy fakanállal, utána géppel. Az állaga inkább folyós legyen, ha több lisztet teszünk bele ragacsos lesz és nehezen lehet az edénybe beletenni. Kivajazott, lisztezett formába öntjük. Rádobáljuk a meggyet, belenyomkodhatjuk az ujjainkkal és mehet a sütőbe. 180-200 fokon kb. 40 percet sütjük (gázsütőben sütöttem). Villával megszurkáljuk a közepét, ha a széle már kezd barnulni. Ha a villára nem ragad a tészta, akkor ki is vehetjük. Hagyjuk kihűlni minimum fél órát (amennyiben kibírjuk a várakozást ;)), utána jöhet a tálalás.

 

Evési javaslat: 

Én uzsonnára tálaltam a családnak a kertben. Beültünk hűsölni a hatalmas eperfa árnyékába és addig ettük, amíg csak jólesett. Figyelem, ne felejtsük el mellé a hűsítő folyadékot sem, ami lehet egy kis mentás limonádé jegkockával. Érdemes mentát nevelgetni a kertben, mert igazán hűsítő tud lenni a rekkenő hőségben a belőle készített italok bármelyike. Sütésre fel!

 

Jó Étvágyat Hozzá!

 

Egészséges meggyes pite Tovább
süti beállítások módosítása