Mesélő falatok

Málnás grízes házi rétes

Málnás grízes házi rétes

retes01.jpg

Nem tudom miért félnek a mai háziasszonyok annyira a rétestészta készítésétől. Igaz a szakadást, mint rizikófaktort leszámítva, szerintem nem problémásabb egy többlapos, krémfőzős sütinél, sőt! Több receptet is elolvasva, elég a tészta összeállítása után egy 15 perces pihentetés is. Tehát nem megy rá a fél napom...hurrá!  Aztán szót kell ejteni arról is, hogy akkor kell nekilátni a tésztához, ha dühös vagy, mert irtó jó csapkodni az összegyúrt anyagot a gyúródeszkához. Csak ajánlani tudom a procedúrát, mert jobb mint egy pohártörés! És még mielőtt jönne egy komment arról, hogy elment az eszem, meg kell hogy állítsalak, mélyen tisztelt Olvasó! Nem sok helyen láttam leírva ezt receptben, csak itt-ott megemlítve, viszont sok évvel ezelőtt egy tv műsorban egy idős #rétestkiválóansütő néni ezt a tippet adta és jónak tűnt. A töltelékhez pedig a fiam ballagása inspirált, mert hoztak a kedves rokonaim málnás grízes rétest és azt mondtam magamban, hogy ez valami mennyei, meg kell hogy tanuljam a készítését, nincs mese! De sajnos recept híján maradt a kísérletezés, ami azért -nem szerénykedek- jól sikerült. Lássuk mi történt a konyhámban idén nyáron:

 

Hozzávalók (3 rúdhoz): 

Tésztához:

- 30 dkg rétesliszt

- 150 ml meleg víz (nem forró)

- 3 kanál zsír ( sertés- vagy libazsír)

- 1 tk. só

- 1 tojás (m-es méret)

- tejföl, zsír vagy olaj a tészta megkenéséhez

Töltelékhez: 

- 20-30 dkg málna

 - 4 dl tej

- csipet só

- 4 púpozott ek. búzadara

- 3-4 kanál cukor + a málnára is

- 1 cs. vaníliás cukor

 

Elkészítése:

Elsőként előveszünk egy pici lábast, amiben a 3 kanál zsírt megolvasztjuk, majd hozzáöntjük a kimért vizet és megmelegítjük (ne legyen forró, csak meleg!) Egy nagy tálba tesszük a többi hozzávalót és jól összekeverjük a zsíros vízzel. Jól gyúrható tésztát kell kapnunk, ami nem ragad se a kezünkre, se a deszkára. Ha kell, még adunk hozzá réteslisztet a kívánt állag eléréséig. Amikor gyúrtuk vagy 5 percet, jöhet a nyújtódeszkához való csapkodás. Ez is tartson úgy min. 5 percig. A tészta fényes és hólyagossá válik ettől.  Aztán jöhet a pihentetés, méghozzá úgy, hogy 3 cipót formázunk, kizsírozunk egy tálcát (amire bőven elférnek egymástól távolabb) és letakarjuk egy nagy edénnyel vagy alufóliával. Langyos helyen álljanak 15-30 percet. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket, ami egyszerű tejbegríz készítése lesz. 4 dl tejet forralok csipet sóval. Amikor felforrt, hozzákeverek 4 púpozott evőkanál búzadarát. Lassú tűzön főzöm tovább és amikor már besűrűsödött ízlés szerint cukrozzuk és egy vaníliás cukrot is keverünk bele. Majd hagyjuk kihűlni. A málnát jól megmossuk egy szűrőben és lecsöpögtetjük.  Aztán jöhet a tésztanyújtás, ha letelt az idő. Előveszünk egy abroszt, amin nyújtjuk a történetet. Jól meghintjük mindenütt liszttel. Jöhet egy tésztacipó. Akkor jó, ha belenyomva az újjunk, ott marad a nyoma. Melegítünk a tenyerünkbe egy kisebb kanálnyi zsírt, bekenjük vele a tésztát és jöhet a parázós mutatvány...nem kell tőle félni, szépen lassan húzogassuk a széleit, alányúlva az újjainkkal. Az a jó, ha már papírvékony a tésztája és átlátszik az abrosz mintája. Körbe haladunk. Ahol szakadni kezdene próbáljuk összetapasztani a vastagabb tésztarésszel. Esetleg olajzzuk, ahol nagyon száraz lenne. Ha elértük a kívánt nagyságot, szépen, levágjuk mindenütt a tészta széleit késsel vagy ollóval, de feltétlen ki ne hagyjuk ezt a műveletet, mert akkor kemény lesz és ehetetlen a rétesünk!. Kicsit hagyhatjuk pihenni, de nem muszáj. Most elosztjuk a tejbegrízt (szemmel) 3 adagnyira és egy vonalban rákanalazzuk a tésztára. Arra mehet a málna. És a málnák tetejét megszórtam a végén cukorral. Mielőtt összetekerem, meg kell kenegetni a tésztát egy kis tejfölös olajjal vagy zsírral. Attól lesz csak isteni. Például 1 dl olajba keverünk egy nagy kanál tejfölt, habverővel homogenizálni próbáljuk (egyneműsíteni, ami lehetetlen, de mindent megteszünk). Ecsetel kenegetjük, de azért ne csicsogjon! Jöhet az abrosz segítségével történő feltekerés. Óvatosan, de határozott mozdulatokkal belevarázsoljuk a tepsibe. Itt is az abrosz segít rajtunk. A tetejét szintén megkenjük a tejfölös cuccal. Ezt eljátsszuk a másik két rúddal is és mehet a sütőbe: 200 fokon úgy 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük. 

 

retes.jpgphoto: Bekyly

 

Evési javaslat: 

Ezt a sütit azoknak készíteném mindig, akiket a legjobban...szeretek vagy meglepnék vagy megérdemli és még sorolhatnám. Szóval szedjük össze a bátorságunkat fiatal és kevésbé fiatal háziasszonyok, mert megéri a bíbelődés! Az biztos, hogy hamarabb elfogy, mint a készítési idő, de ne bánjuk. Süssünk többször ilyet. Egy igazi magyar háziasszony nem mondhat nem-et a rétesnyújtásra. Kínáljuk akár gulyás leves után desszertként és házi málnaszörppel zárhatjuk az ebédet (ha van). Nem marad el a dícséret.

 

Jó Étvágyat Hozzá!

Málnás grízes házi rétes Tovább
süti beállítások módosítása