Mesélő falatok

Kókuszgolyó fittebb változatban

Kókuszgolyó fittebb változatban

A kókuszgolyó  egy remek édesség, amit gyorsan összedobhatunk és sütés nélkül a végletekig variálhatunk, kinek-kinek szájíze szerint. A mostani egészségesebb, zsiradék nélküli verziót az itthon található összetevők ihlették. Nyáron aszaltunk házilag meggyet egy savanykásabb fajtából, amit fahéjas cukorral szórtunk meg az aszalás előtt és hihetetlen jó illatok terjengtek 24 órán át a konyhában, amíg elkészült. Azóta a meggyszemek papírdobozokban várták a percet, hogy belekerülhessenek ínycsiklandó süteményekbe. Eljött az ő idejük, hogy a gesztenyével karöltve még finomabbá tehessenek egy jól ismert, közkedvelt desszertet, a kókuszgolyót. 

 

Hozzávalók (4 főre):

- 250 g őrölt háztartási keksz

- 5 ek. kakaópor (holland)

- 3 ek. cukor vagy stevia (egyéb alternatíva ízlés szerint)

- 2 ek. méz (facélia mézet használtam, mert a gyerekeknek ez a kedvence)

- 3 ek. kókuszreszelék + a golyók beleforgatásához még vagy 6-8 púpozott ek.

- 2 dl kókusztej + 1 dl

- 250 g gesztenyemassza (fagyasztásból kiengedett)

- 2 púpozott ek. útifű maghéj

- 3 ek lenmagliszt

- 3 púpozott ek. aszalt meggy

- 1 cs. vaníliáscukor

- 1 csapott kk. fahéj

- 2 kk rumaroma  /lehet rum is felnőttek esetében (!)/

 

Elkészítése:

Szerintem roppant egyszerű folyamat. Kezdjük az aszalt meggyek aprításával, de aki nem akar vele bíbelődni, rátérhet a következő lépésre. Előbb az őrölt háztartási kekszet beleöntöm egy nagy tálba, belekeverem a kakaóport, cukrokat és minden száraz alapanyagot. Jól összedolgozom egy fakanállal, aztán jöhetnek a nedves, folyékony összetevők, mint a méz, a kiolvasztott gesztenyemassza és a kókusztej. Lehet kapni kókusztejport, amiből finom kókusztejet kaphatunk, jobb mint a bolti üveges változat bármelyike (hipermarketekben beszerezhető). Melegen ajánlom, mennyei hozzávaló egy állandóan kísérletező konyhatündér számára! Jöhet bele a végén az aszalt meggy. Máris indulhat a gyúrás. Szeretem az ilyen sütit "zacskókesztyűben" elkészíteni, de ha nincs, nem probléma. Az útifűmaghéj és a keksz megszívja magát, sőt majd a kókuszreszelékbe való forgatás során eltelt idő alatt is lehet, hogy nedvesíteni kell a masszát. Készítsünk még egy deci kókusztejet a tálunk mellé, pláne, hogy a kezünket is "vizezni" kell a gömbölyítések megkezdésénél. Tehát jön a már óvodában (vagy otthon) elsajátított kézmozdulatsor a gombóckészítéshez. Utána lehet kókuszreszelékbe vagy akár kakaóporba hempergetni. Ezután érdemes hűtőben tárolni legalább 1 órán keresztül és fogyasztható is az újragondolt, fittebb, egészségesebb sütigolyónk.

 

Evési javaslat:

Ha nem tudunk sütni, vagy nincs időnk, de szeretnénk egy olyan sütit, amiben nem csalódhatunk, bátran válasszuk ezt a verziót. Kevés ember van, aki ellen tud neki állni. Tálaljuk akár családi ebéden, esetleg óvodai zsúron, az tuti, hogy mind el fog fogyni. Az aszalt meggy savanykás íze ellensúlyozza a sütemény édességét, (amennyiben édesebbre készítettük a leírtnál). Az útifű maghéj nagyszerű szerepe akkor jön elő, amikor azt érzed, hogy nem tudsz belőle véges számú mennyiséget megenni, mert jobban laktat a magas rosttartalma miatt, tehát nem fogunk belőle úszógumit építeni, ha minden igaz. Én kipróbáltam többször is, - hozzáteszem, nagyon édesszájú vagyok - de max. 5 kisebb golyó után inkább szódavíz után nyúltam a tányér helyett. Próbálják ki, megéri, de vigyázat (!), könnyen azt hallhatja másnap is a családtagjaitól, hogy "ma is kókuszgolyót szeretnénk!"

Jó Étvágyat kívánok Hozzá!

 

Kókuszgolyó fittebb változatban Tovább
süti beállítások módosítása