Mesélő falatok

Puha hókifli vegán változatban is

Puha hókifli vegán változatban is

A Karácsony nem múlhat el sütkérezés nélkül - vallom én - és közben ha megszakadok se jutok el a sütésig. Pedig nagyon szeretnék! Amióta feleség vagyok, azóta mindig én sütöm meg a beiglit, a linzert, a sósat és a mézest...Még jó, hogy ezt a képen látható hókiflit már jó előre elkészítettem, hogy ne múljon el ez a csodás Ünnep egy igazi hagyományos édesség posztolása nélkül. Szerintem az elkészítése (mivel nem bonyolult) sikerélményt hozhat még a kezdő háziasszonyoknak is, ezért döntöttem emellett a jól bevált és igazán puha hókifli mellett. Szeptemberben tepsiben sütöttem hozzá vagy fél napon keresztül a szilvalekvárt, mert ehhez a jó keményre készített lekvár az igazi, különben kifolyik belőle és odaég a tepsi aljára. Ami azért valljuk be, sem illatra, sem látványra nem az igazi. Habár vannak akik mindig az égett részekért kapkodnak... De nem is húzom tovább senki idejét, térjünk a lényegre, ideje felkötni a kötényünket:

 

Hozzávalók:

- 50 dkg rétesliszt

- 20 dkg margarin

- 1 púpozott kanál zsír

-1 dl tej

-1-2 dl tejföl

- 1 tk. cukor

-2 cs. vaníliás cukor

- 2 dkg élesztő

- pici só

Töltelék: 

- szilvalekvár

- 20 dkg darált dió

- kis marék aszalt meggy

- 0,5 dl tej

- méz

 

Elkészítése:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Közben a lisztet elmorzsoljuk a hideg margarinnal, majd hozzátesszük a sót, a zsírt, körülbelül 1 dl tejfölt, vaníliás cukrot és az élesztős tejet. Elkezdjük összekavarni, lehet akár géppel is, de úgy nem érezzük, hogy mennyi tejföl kell még bele esetleg akkor, amikor már kiborítottuk a deszkára. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk. Pihentetjük 30 percet. Eközben elkészítjük a tölteléket. Én az ünnepre való tekintettel bedobtam egy marék házi aszalt meggyet a dió mellé a késes darálóba. Gondoltam a savanykás meggy megfékezi a mézes dió cukrosságát. Mézből 1 kisebb kanálnál többet nem szoktam, mert akkor a töltelék folyóssá válik. Úgy kell hozzáadagolni a tejet és a mézet, hogy sűrű állagot kapjunk. A szilvalekvárt már bemutattam, de azt még nem írtam le, hogy cukor nélkül készült ami azért feldobja az egészségre törekvési kedvünket, habár ez gyorsan lelohad, ha a végeredményre gondolunk, mert lássuk be, a végén cukorban hempereg. Ezután visszatérünk a tésztára: 4 részre osztjuk. Cipókra formázzuk őket és egyenként kör alakúra nyújtjuk. A kör alakú tésztát cikkekre vágjuk, szabályosan 8-ra (4 vágással). Az így kapott szeletkéket a széles végén töltjük meg és feltekerjük. Törekszünk arra, hogy a töltelék benne maradjon. A feltekert pici kifliket 180 fokon sütjük előmelegített sütőben negyed órát (nekem gázsütőben ez van hogy több idő, de villanysütőben csak 10-12 perc).  Nem szabad megvárni, hogy megbarnuljon! Amint kivettük, vaníliáscukros porcukorba hempergetjük és jöhet is a tálalás.

 

Vegán változatban:

A fenti elkészítést nem írom le újra, csak azt, hogy mit mire cseréltem, mert ugyanúgy készítjük kisebb korrekcióval. Tehát kezdjük ott, hogy a cukrot és az élesztőt kókusztejben futtatom fel úgy, hogy egy pici finomliszttel is megszórom ezt a keveréket. Aztán a margarint Rama helyett Ligára cserélem és a zsír nem kerül bele,  így 25 dkg-ra változik a Liga mennyisége. Aztán minden zajlik a fentiek szerint kivéve a tölteléket, mert a tejet szintén kókusztejre cserélem és a méz helyett cukrot használok, illetve volt hogy steviával kísérleteztem. Rá kell jönni, hogy a vegán változat nem bonyolulttabb és azt kell írjam, hogy meglepő, de még puhább tésztát kapunk. Így a végén lehet vetekedni azon is, hogy még finomabb is...

 

Evési javaslat

Nem tudom miért kívánom a hókiflik mellé a hideg tejet, de ebből kifolyólag nem is ajánlok mást hozzá. Na jó, még esetleg egy kis narancsos fahéjas ízesítésű teát az ünnepi hangulathoz vagy esetleg aki alkoholizálna, annak egy kis puncs.... Vihetjük magunkkal korcsolyázni is egy kis dobozban, aki esetleg mozgásra vágyna a nagy pihengetések között. Energiát ad és eltelít. Viszont ha inkább az otthon melegénél maradunk, ragályos a fogyasztása...sűrűn hallani, hogy "hozzál már nekem is". Figyelem! Könyvet olvasni közben nem érdemes, mert a porcukor közben mindent beterít (tapasztalatból beszélek).

Jó Étvágyat kívánok Hozzá!

Puha hókifli vegán változatban is Tovább
süti beállítások módosítása