Mesélő falatok

Cukkinis tavaszi csirkeragu

Cukkinis tavaszi csirkeragu

Ebben az évben ma keltem először madárcsicsergésre. Ó, hogy vártam már! Írnom se kell, hogy ez elég ok volt a jókedvre. Minden reggeli teendő gördülékenyebben ment  a tavasznak örülve. Kivéve azt, hogy a szomszéd néni lelombozott a nap során azzal a ténnyel, hogy ők már bizony régóta hallják a csicsergést reggelente. Csak a mi falusi kertünket kerülték el eddig a madarak??? Biztos csak azért nem hallottam eddig, mert a gyerekek keltenek minket... Elhatároztam, hogy valami könnyedebb ételt főzök a tegnapi megterhelő lasagne után. Így esett a választás erre a zöldséges pipi husira, amit  szerintem a családtagjaim is örömmel fogyasztanak. Ráadásul ezzel egy újabb gyorsan készíthető recepttel bővül a repertoár.

 

Hozzávalók:

- 40 dkg csirkemell

- 1 db cukkini (kb. 20-30 dkg)

- 3 közepes méretű sárgarépa

- 10-15 dkg zöldborsó (zsenge fagyasztott volt csak)

- 1 pohár A rizs (2dl-es)

- só, feketebors, fehérbors, majoranna ízlés szerint

- Worchester szósz (hipermarketben beszerezhető) /elhagyható/

- több kanálnyi zsiradék

 

Elkészítés: 

Első lépésben a még húsmentes deszkán felaprítottam julienre a cukkinit (már amennyire sikerült szabályosra). Ugyanezt megpróbáltam a pucolás után a sárgarépával, ami már nehezebben sikeredett. De nem adom fel egyszer úgy is profin megy majd...csak cakk-cakk-cakk és még ennyi időt se kell vele bajlódni. Ehhez hozzá kell fűzni, hogy közben arra is kellett koncentrálni, hogy ne keltsem fel a szomszéd szobában alvó másfél éves kislányom, aki minden kis zajra képes kisétálni. Ott tartottam, hogy feltettem egy edénybe a répát és a borsót párolásra illetve először egy kis olajon megpirítottam kevergetés közben, utána felöntöttem kb. fél dl vízzel. Lefedtem és tartalék lángon hagytam rotyogni kb. 15 percig. Előtte tettem bele sót és borsot egy kicsit. Közben felvágtam a csirkemellet is csíkokra és egy kis olajon odapirítottam egy serpenyőbe. Ekkor rádobtam a cukkini csíkokat, és szintén megvártam, míg levet ereszt, majd elkezd lepirulni, mikor a folyadék elpárolog. Ezután tettem rá a borsó-répa egyveleget. Mindeddig nagy lángon ment a főzés...és most is így járok el. Akinek van wok serpenyője, abban célszerű mindezt véghezvinni! Végkifejletként jön a kétféle bors, pici majoranna, só még, ha kell, és legvégül meglocsoltam worchester szósszal, amit a fenti képen nem láthattok, mert arra nem tettem (csakis azért, mert nem volt ennyire mutatós a lebarnult összhatás a szósz miatt és a tavaszi kép átsiklott nyárutóba). Érdemes azzal is kipróbálni, különlegesen finom ízt ad neki. A rizsfőzés leírását most kihagynám (lásd:az előző receptjeimben). Hajrá!

 

Evési javaslat: 

Ha olyan szerencsés vagy, hogy a konyhádban (vagy ebédlőben) az asztalról rálátásod nyílik az ablakra és ezáltal a kertre, akkor engedd át magad a tavaszi ábrándozásnak, tervek szövögetésének miközben elfogyasztod ezt a könnyed ebédnek valót. Már alig várom, hogy annyira meleg legyen, hogy az udvarra is kiülhessünk enni. A fiammal kifejezetten szeretjük a nyári szabadban töltött reggeliket, vacsorákat. De mindent a maga idejében...

Jó Étvágyat Hozzá!

Cukkinis tavaszi csirkeragu Tovább
süti beállítások módosítása