Mesélő falatok

Narancsos mézes krémes

Narancsos mézes krémes

A Mesélő falatok első szülinapjára egy nagy kedvenccel készültem: egy igazi többlapos házi süteménnyel, a narancsos mézes krémessel. Pont egy éve tettem nyílvánossá a Narancsos Csoki szerelem bejegyzésemet, amivel betekintést nyert az Olvasó egy kicsit a világomba (ízvilágomba). Utána sorba jöttek a szeretett ételeim és a kísérletezések...nem bántam  meg, hogy akkor belevágtam. Sokszor használom a papíralapú feljegyzéseim helyett a neten elérhető receptjeimet. Átláthatóbb, gyorsabb és nem gyűrődnek a lapjai... Remélem, hogy még sokáig lesz kedvem és időm (is!) finomabbnál finomabb ételek elkészítésére és közzétételére. És ezúton biztatok mindenkit, hogy aki  késztetést érez az íráshoz (legyen az bármilyen témában), mindenképp kezdje el még ma, mert csak időt veszít azzal, ha nem teszi!  Ezt a süteményt pár éve találtam a neten, és úgy gondoltam, hogy ez biztosan tetszeni is fog nekem és be kell vallanom, nem csalódtam (habár kicsit átalakítottam). Ajánlom minden édesszájúnak és bízom benne, hogy aki megkóstolja, beáll a narancsos csoki kedvelők táborába. :)

 

Hozzávalók:

A tésztához:

2,5 dl-es bögrével számolva:

- fél bögre porcukor

- 2 és fél bögre finomliszt

- 1 kk szódabikarbóna

- 2 ek. felmelegített méz

- 1 tojás 

- 5 dkg olvasztott vaj

- 5 ek. tej

- 1 db narancs reszelt héja

Krémhez:

- 6 dl tej

- 8 ek. búzadara

- 4 ek. méz

- 15 dkg puha vaj

- 10 dkg cukor

- 2dl frissen facsart narancslé

Csokimázhoz:

- 3 ek narancslé

- 1 tábla ét tortabevonó, vagy jobb minőségű étcsoki

- 5 dkg teavaj

Díszítésként:

- a képen kesudió darabokat használtam, de a kandírozott narancs még jobb lenne

 

Elkészítése:

A tésztával kezdünk természetesen, amihez először megolvasztjuk a vajat. Ha elolvadt, hozzátesszük a 2 kanál mézet. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, rá a szódabikarbónát, keverés következik. Ezután jöhet a tojás, a tej , a cukor és a narancshéj. A vajas méz ne legyen túl forró, mert az nem tenne túl jót a tojásnak. Mindent összekeverünk és kézzel összegyúrjuk. Ha összeállt a tésztánk, akkor mehet a hűtőbe pihenni fél órára. Utána kivesszük és 4 részre vágjuk. 4 lapot nyújtunk ki kb. 2 mm vékonyra és gáztepsi hátoldalán sütjük, tehát a méret is adott ezáltal. Majd ehhez kell igazítani a végén a tálca méretet (vagy lezárható süteményes dobozét, amit én is használok). A lapokat rátekerem a nyújtófára és úgy teszem a tepsi hátoldalára. 180 fokon sütöm a lapokat gázsütőben (az elsőt mindig tovább mint a többit). 15 - 20 perc sütési idő elég, az utolsónál már csak 10 perc a felmelegedett sütő miatt. Fontos, hogy egyenes felületen hűljenek ki, mert eldeformálódhatnak. Utána nekilátunk a krémnek, amihez a tejet feltesszük forralni. Ha forr, mehet bele kanalanként a búzadara, folyton kevergetjük. Ha besűrűsödött, hagyjuk kihűlni kicsit és közben a puha vajat kikeverjük a cukorral. Ha nem forró a tejbegríz, akkor beletesszük a mézet és a narancslét, elkeverjük, majd géppel kikeverjük a cukros vajjal. Kissé híg állaga lesz a krémnek, amitől ne lepődjünk meg. Tegyük bőven a lapok közé, úgy hogy ki is fog folyni itt ott, de ha nem teszünk sokat, nem lesz elég krémes. Az csinálja jól, ha a krémből csak egy kicsi marad a tálba, amit a gyerekek (vagy mi) pillanatok alatt el is tüntethetünk. Tehát 3 rétegre való krém kell, mert a tetejére megy a csokimáz. Amihez egy lábasban vizet forralunk. Aztán egy tálat ráhelyezünk és abba aprítjuk fel a csokinkat, jöhet bele a narancslé és a vaj. Jól elkeverjük, felolvasztjuk és rögtön mehet is a krém a tetejére. Néhány órát hűtőben tároljuk, hogy megszívja a tészta magát a krémmel és megpuhul. A legjobb ha este készítjük és egy éjszakát állni hagyjuk. Szeleteléshez azt találtam ki, hogy 5 cm széles csíkokat vágok és abból alakítom ki a háromszögeket. Lehet tálalás előtt díszíteni, de érdemes még a ragadós csokiba potyogtatni a finomságokat. Ha sokat áll a hűtőből kivéve akkor veszít az élvezeti értékéből, így mindig tegyük vissza a hidegre, ha nem fogyott el!

 

Evési javaslat:

Általában a többlapos süteményekkel úgy vagyok, hogy egyszerűen nem tudom abbahagyni őket. Hihetetlen krémesek és megejtőek. Ezt a sütit általában ünnepi alkalmakra készítem, tuti ütősként, amivel nem lehet melléfogni. Ilyen még a Stollwerck szelet, ami szintén megér egy misét, így szerepelni fog majd a blogomon a közeljövőben. Készítsétek el bátran egy nagyobb családi összejövetelre, mert kiadós, laktató és mennyei. Hozzá valami szénsavasat ajánlok és jó Hangulatot.

Jó Étvágyat kívánok Hozzá!

 

Narancsos mézes krémes Tovább
süti beállítások módosítása