Gyorsan elröppent a június és vele a málnaszezon is. Na de aki folytontermő málnát gondoz a kertjében, annak nem kell még most szomorkodnia, ugyanis találhat odakint málnát egész a fagyokig és most még akár a piacon is. Viszont az se bánkódjon, aki nem jut friss málnához, mert dolgozhatunk a fagyasztott változatával is. A fenti ötlet egy ismerőstől jött, de nem tudom már sajnos, hogy miből is állt pontosan a tőle kapott recept, ezért kikísérleteztem a következő változatot. A végeredmény hasonlóan mennyei lett. Lássunk is hozzá:
Hozzávalók (4-5 főre):
- 30 dkg málna +10-15 dkg a díszítéshez (attól függ milyen formát használsz)
- 1 csomag petit beurre keksz
- 5 ek. cukor
-1 nagy dobozos tejföl + 1 kicsi
- 2 tk. expressz zselatin
- fél citrom reszelt héja és leve
- egy csipet szárított gyömbér (ami felerősíti az ízeket, de el is hagyható)
- csipet só
Elkészítése:
Én egy 20x20 cm-es üvegtálat (négyzet alakút) választottam, a krémet bőven kentem és ki is maradt vagy 10 db keksz a csomagból. Bármilyen edény megteszi, csak azért írtam le, hogy az arányokkal tisztában legyünk. De útközben látja az ember, hogy mennyi fér a történetbe. Először a tejfölöket összeöntöttem, belereszeltem a citromhéjat, beleöntöttem a levét. Rászórtam a zselatin port és a cukrot, végül kikevertem kézi mixerrel jó alaposan, úgy 2 percig. Aztán egy szilikon lapáttal belekevertem óvatosan a friss málnát. Ha fagyasztottal dolgozunk, akkor előtte kiolvasztjuk, lecsepegtetjük és csak ezután rakjuk bele. Aztán egy tálba kekszeket helyezünk sorba egymás mellé, teljes kibélelve az alját. Rákenünk a krémből egy adagot, aztán megint keksz és megint krém, amíg el nem fogynak. Nekem 4 kekszréteg jött ki belőle. Gondolom egy nagyobb tepsihez több anyag kell. Szerintem a legjobb ötlet a 24x24-es csatos négyszögletes tortaforma, mert utána keksztortaként tálalhatod. A tetejére szintén krém került és a málnák. A mentalevél vagy citromfűlevél csak hab a tortán, de ha van a kertedben, miért ne dobnád fel vele az összhatást? Miután elkészült, érdemes min. egy órára hűtőbe tenni, hogy a kekszek puhulhassanak és az ízek összeérjenek. Most már csak győzzük kivárni!
Evési javaslat:
A tálban látottak nem győzték meg a gyerekeimet arról, hogy valójában ezt egy tortaszeletként fogom tálalni és folyton azt kérdezték, hogy "de mi van benne?". Amikor viszont eléjük tettem pofásan felvágva, nem hitték el, hogy ez kekszből van, mert tortára hasonlított. Abban végre nem kételkedtek, hogy finom-e, mert olyan gyorsan elpusztították a férjemmel együtt, hogy öröm volt nézni. Tényleg állíthatom, hogy a savanykás málnás süti kellően lehűtve nagyon jól esik még a legmelegebb nyári napokon is és az biztos, hogy nem lesz mit visszatenni a hűtőbe. Bátran ajánlom!
Jó Étvágyat Hozzá!