Mesélő falatok

Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen

Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen

 Miért érdemes főzőműsorokat nézni a konyhai teendőink alatt? Megsúgom: hogy kedvet kapjunk az új ételek elkészítésére és ezáltal jókat ehessünk. Ennyi. Nem is szól többről a mai történet és a hozzákapcsolt fenséges recept. A palacsintát mindenki szereti és talán a magyar gyerek első étele, amit elkészít élete során. Pofonegyszerű az elkészítése és talán azért szerettem meg igazán, mert sose kellett betartanom egyetlen írott receptet sem ahhoz, hogy ehető dolog süljön ki belőle. Semmi kötöttség, mondhatni sütési szabadság...Teljesen magával ragadott gyerekként az alkotási vágy. Ezt én is meg tudom csinálni és úgy, ahogy én akarom. Csak a hozzávalókat teszi ki anya az asztalra és eldöntöttem, hogy mennyi tejhez, mennyi liszt dukál. Valamire te is képes vagy, valamit csak te hozol létre. Fejlődési mérföldkő. Ez a palacsintasütés. Ha ilyen lazán és segítőkészen állsz mondjuk a saját csemetéd vagy unokád mögé, amikor először kedvet kap a tészta kikeverésére, lehet megalapozod a gasztronómia iránti szeretetét és későbbiekben a továbbtanulását. Ezúton is köszönet anyukámnak, aki hagyta, hogy a sütés-főzés olykor-olykor gyerekbarát élménnyé váljon! A képen látható alkotás a tökéletes palacsinta nevet kellene hogy felvegye, mert itt először tartottam be a tészta receptjét, amit a híres gasztronómiai író, Simon Hopkinson tollából erednek. Arról nem is beszélve, hogy a benne található savanykás krém és a roppanós édes karamellás bevonat valóban tökéletes elegyet alkotnak. Lássunk is hozzá:

 

Hozzávalók:

A tésztához (8-10 palacsintához):

- 100 g finomliszt

- 3 tojás

- 1 dl tej (laktózmentes)

-1 dl víz

- 1 ek olívaolaj

- Sütéshez: napraforgó olaj

A krémhez:

- 150 ml frissen facsart citromlé (kb. 3 nagyméretű citrom leve)

- 2 kezeletlen citrom reszelt héja

- 80-100 g kristálycukor (ízlés szerint)

- 4 közepes méretű tojás

- 1 ek. étkezési keményítő

- 90 g kockára vágott teavaj (laktózmentes)

- csipet só

A karamellhez:

- 3 csapott ek. cukor

- 3 dkg teavaj (laktózmentes)

 

Elkészítése:

A tésztához a lisztet egy nagy tálba kimérjük. A közepébe mélyedést vájunk, amibe belepotyogtatjuk a tojásokat. Óvatosan elkezdjük a tojásokat keverni egy kézi habverővel úgy, hogy folyamatosan keverünk hozzá kisebb adagokat a lisztből. Amikor kezd keverhetetlenül keményedni, akkor öntjük hozzá először a tejet, majd keverés után a vizet és a kanál olajat. Gyors mozdulatok mellet szép homogén állagot kapunk. Pontosan 30 perc pihentetés következik. Ezalatt elkészítjük a híres angol Lemon curd-ot, azaz a citromkrémet. Egy kisebb fazékba öntjük a frissen facsart citrom levét, elkeverjük a cukorral, a tojásokkal, a keményítővel és a citromok reszelt héjával. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga lesz, közben szinte szünet nélkül kevergetjük. Amikor már jónak látjuk a sűrűséget, abbahagyjuk a keverést és egy-két "puff" után levesszük a tűzről (puff=buborék, a puding főzésénél ismert első rottyanás). Ekkor adjuk hozzá még forrón a vajat gyors keverés mellett. Nagyszerű krémet kapunk. Van, aki leszűri az így keletkezett krémet a selymesebb állag eléréséhez, de én azt szeretem, ha a citromhéjat meg is rághatom kicsit a palacsinta tészta mellett, így jobban kijön az aromája. Lehűtjük szobahőmérsékletűre. Én egy hideg vízzel töltött tálba állítom és kevergetem. Utána egy folpackkal lefedem úgy, hogy rányomkodom a krémre, így nem lesz bőrös a teteje a hűtőből való kivétel után. Minimum fél órára betesszük a hűtőbe, közben kisütjük a palacsintákat. Szerintem mindegy, hogy mekkora palacsintasütőt használunk, egy a fontos, hogy vékonyak legyenek a palacsintáink. Amikor elkészültek, megkenjük őket a krémmel és úgy tekerjük fel, hogy előtte a kör alakú tésztán négy oldalt felhajtunk (2-2 cm-es szél felhajtás keletkezik), úgy néz ki felhajtva, mint egy szabályos négyszög. Ez azért kell, mert így megakadályozzuk, hogy kifolyjon a töltelék. Feltekerjük és fogpiszkálóval oldalt megtűzzük. Jöhet a serpenyő és 3 csapott ek. cukor hevítése. Amikor kezd barnulni, beletesszük az apróra felkockázott vajat, kevergetjük, míg elolvad, majd gyors ráhelyezzük a feltekert, megtűzdelt palacsintáinkat. Nekem 4 db fért bele egyszerre. Körölbelül fél percig sütjük mindkét oldalát (óvatosan forgatva). Tálalásnál összedobhatunk egy gyors citromkrémet, maradék citromléből, tejből, keményítőből, amihez sajnos nem tudok receptet írni, mert "érzéssel" készült. Legközelebb talán pótolom. 

 

Evési javaslat:

Meghitt hangulat, családi vacsora. Csip-csup tányérok, ódon ezüst evőeszközök. Gyertyafény, roppanás. Több se kell, ízvarázs.

 

Jó Étvágyat kívánok Hozzá!

 

Forrás: Paprika Tv

Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen Tovább
süti beállítások módosítása