Mesélő falatok

  • Rólam
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Helyek
  • Történetek
Legfinomabb sajtos nudli:)

Legfinomabb sajtos nudli:)

Ezt a receptet családi örökségnek nyilvánítanám, mert akármerre vitt utam, senki nem ismerte a pirított tejfölös sajtos nudli receptjét, pedig ennél istenibb nudlival még nem találkoztam. Keresgéltem a neten és sehol nem találtam, esetleg vajjal alápirított verzióban. Ha valaki tud ugyanilyenről, szóljon! A mamám mesélte, hogy ezt még ő kísérletezte ki - így fogalmazott, mert túl egyszerűnek tartotta a csak sajttal leszórt nudli változatát. A mamám tanította anyukámat, anya pedig minket, gyerekeket. Írhatom bátran, hogy  gyerekkorom nagy kedvence volt ez az étel és nemcsak az evése nyújtott földi örömöket, hanem az, hogy jó móka volt gyerekként a készítése. Meleg szívvel ajánlom  közös programnak a gyerekes anyukáknak, mert ezáltal alkalom nyílik tanulásra, beszélgetésre, mókázásra, feltéve, ha az anya nem sajnálja, hogy minden csupa liszt lesz(!!!).Néhány napja az 5 éves kisfiammal és a másfél éves kislányommal gyúrtunk le egy nagy adagot és nagyon élvezték, még ha egyikük azt sem tudta mi folyik körülötte, de nyakig lisztes volt és felfedezhetett új konyhai eszközöket is. Amikor anyukámmal sodortuk a nudlikat, muszáj volt mindig gombócot is gyúrni, mert mindig kikönyörögtük, hogy gombócleves legyen a sajtos nudli mellé. Azóta is jó visszaemlékezni a közös munkára és nevetésekre és az ízre, ami azóta se változott, mert vallom, hogy ezt az ételt nehéz elrontani! 

Hozzávalók:

- fél kg krumpli (újkrumpli nem jó hozzá)

- fél kg liszt

-1 tojás (mama szerint, de én nem rakok bele)

-2 kanál olaj+ 1 kanál a vízbe+ 1 dl a tejföl alá

- nagy doboz tejföl (330 g)

-só

-fehérbors, feketebors ízlés szerint 

-20-30 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés:

A krumplikat megfőzöm héjastól (szerintem finomabb lesz így), de lehet megpucolva is főzni. Ha héjastól főzzük, akkor még forrón, késsel, villával pucolom. Ha ez elkészül, azonnal töröm is meg krumplinyomóval, mert amint kihűl, nehezebb lenne megtörni. Aztán megvárom, míg "kézmelegre" hül, hogy bírjam gyúrni. Beleteszek 2 kanál olajat és a lisztet több adagban adom hozzá. A lisztet érzéssel kell hozzáadni, mert a krumpliknak se egyforma a vízháztartása. Ha úgy érzed, hogy sok bele a liszt vagy kevés akkor tegyél vagy vegyél el, a lényeg, hogy a végén gyúrható, nem ragacsos tésztát kapj. Az összeállított tésztából leveszünk egy kisebb ökölnyi darabot, amit elsodrunk hosszúkásra. Aztán jön a paskolás végig a "kígyón", hogy kissé kilapuljon. Aztán késsel vágdosom ki a nudli formákat, amiket egyesével jó sok lisztben meghengergetsz még főzés előtt. Közben odatettem a lábasba a több liter vizet. Ha forr, mehetnek bele a nudlik. Maximum 5 percig főzzük, kimerjük, hideg vízzel öblítjük, tálba tesszük. Ezután a tejfölt serpenyőbe tesszük, ráöntünk 1dl olajat és nagy lángon melegítjük, míg el nem kezd sercegni. Ekkor fedőt vagy ha van fröcskölés gátló szűrőt alkalmazunk és kissebb lángon sokszor kevergetve aranybarnára pirítjuk. Ha ezzel is elkészültünk, mehet bele a nudli, összepirítjuk kicsit, jöhet a bors, a só ízlés szerint és mehet rá a reszelt sajt a tálalásnál.

Evési javaslat:

Az olyan ételeket szeretem a legjobban, amelyek uzsidobozban szállíthatóak és hidegen is ehetőek. Ez is egy ilyen étel számomra. Mamám mesélte, hogy a menye, azaz a nagynéném se ismerte ezt az isteni sajtos finomságot és sokat jártak a férjével túrázni, hegyet mászni és tájfutásra is. Egy tájfutást megelőzően a mamámnál ebédeltek, aki éppen sajtos nudlit csinált. A nagynénémnek annyira tetszett, mert még előtte ilyet nem evett, hogy kérte mamámat, hogy csomagoljon nekik az útra. Mama mondta, hogy vigyenek villát is, de nagynéném csak legyintett, hogy nem kell. A futás után elmesélték, hogy megkínálták a barátjaikat is a nudlival és annyira tetszett nekik, hogy a végén mindenki csak tömte marokkal (ahogy mamám fogalmazott), mert villa nem volt hozzá. De ez a lényeg, kit érdekel a villa , ha éhes az ember, lehet így volt a legfinomabb...sőt, biztos vagyok benne ;) Azóta ő is sokszor készítette el, mert ha egyszer valaki belekóstol, utána  vágyni fog újra és újra erre az ízre. Én főleg családi ebédekhez ajánlom, mert szinte versengés alakul ki, hogy ki eszik belőle többet, kié marad a maradék a fazékba. A fiam külön kéri, hogy a maradék az övé lehessen este.

Jó étvágyat hozzá!

 A receptem és a fent leírt történet kibővített novella változata megtalálható az Irodalmi Rádió 2023-ban kiadott Kedvenc ételem története című antológiájában.

Szólj hozzá! Főételek Gyerekbarát ételek Tovább
Legfinomabb sajtos nudli:) Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Narancsos krémes szelet Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Mexikói kukoricakrémleves joghurtosan Mexikói kukoricakrémleves joghurtosan
  • Gyors és mennyei málnás kekszsüti Gyors és mennyei málnás kekszsüti
  • Narancsos mézes krémes Narancsos mézes krémes

A bejegyzés trackback címe:

https://bundasuzsidoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr8812130197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő falatok

Köszöntelek éhes vendég oldalamon! Jó helyen jársz, ha nemcsak egy gyors receptre vágysz, hanem annál egy kicsit többre, talán egy történetre, egy emlékre, egy ízre, egy élményre. Saját és családi receptek mesélnek oldalamon. Itt főleg a hagyományos magyar konyha ételeiből szemezgethetsz, de helyet kapnak a különböző nemzetek étkei is és a számos kísérletezés... Jó időtöltést kívánok!

Bejegyzések

  • Narancsos krémes szelet
    Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
    Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Nők gyönyöre szelet
    Nők gyönyöre szelet
  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan
    Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül)
    Szedres mámor (sütés nélkül)

Keresés

Friss topikok

  • Dan da Man: Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a rece... (2020.04.18. 11:56) Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Bekyly: Köszönöm! A reklámot nem... (2018.08.04. 23:57) Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Bekyly: Kösziiiii;) (2017.01.30. 22:23) Narancsos Csoki szerelem
  • Bekyly: Hát persze...mint régen a chokito ;) Írtam, ki kell próbálni! (2017.01.29. 16:56) Fahéjas kell még egy!

Címkék

Desszertek (24) Disznóságok (2) Egytálételek (1) Előételek (7) Főételek (14) Francia sütik (1) gluténmentes (1) Gyerekbarát ételek (15) Kekszes desszertek (1) Levesek (3) Péksütemény (3) Pesto (1) Piték (3) Pogácsa (1) Rétesek (2) Rólam (1) saját recept (4) Sós süti (2) Sütemények (4) Tészták (1) Torták (2) Történetek (6) Vegán ételek (1) Címkefelhő

Blogajánló

Utazómalac Belgrádban – Hol eszik a helyi? Ha Belgrádra gondolsz, elsőre talán nem a gasztronómiai kalandok jutnak eszedbe, hanem a rakija és a balkáni hangulat. Pedig ez a város egy igazi aranybánya annak, aki nem Michelin-csillagos, hanem szívből főzött kajára vágyik. Én, az Utazómalac és hű társam Maci, természetesen ott ettünk, ahol a… vilagjarocucu.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2024 március (1)
  • 2022 december (1)
  • 2022 szeptember (1)
  • 2022 augusztus (1)
  • 2022 április (1)
  • 2021 december (1)
  • 2020 április (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 július (4)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Főzni és Enni otthon, úton, útfélen...
süti beállítások módosítása
Dashboard