Mesélő falatok

  • Rólam
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Helyek
  • Történetek
Pasi szülinap: sós torta és kolbászos kifli

Pasi szülinap: sós torta és kolbászos kifli

17793163_1488707501147759_1022637656_n.jpg

 

Már évek óta tervezem, hogy készítek egy húsos tortát a párom nagy örömére, mert egy ideje csak álmodik róla. Most a rántott húsos szülinapi torony maradt alul az ünnepre készülve, mert el kellett dönteni, hogy a sokféle ötlet közül mit varázsolok az asztalra, mivel az embernek az ideje azért véges. Azért, hogy az édesszájú gyerekeinknek és magamnak is kedvezzek, még sütöttem a kedvenc mézes narancsos krémesből is egy tepsivel (de erről recept csak egy későbbi bejegyzésben, mert mindenképp megér egy misét). Nem tudok azonosulni a sósszájú életérzéssel, de szívesen elkészítek bármi óhajt, pláne ha életem párjáról van szó. Próbáltam valami gyors receptet kitalálni, mert mint már írtam, időm az nem sok marad a pici lányom mellett és úgy gondolom sikerült is alig 40 perc alatt összedobnom ezt a főzött krémes kenyeres pofát. Mivel a sajtrolót szintén szeretjük, így gondoltam, ellopom tőle a rejtve őrzött belső krémet, ami tökéletes kenőanyagnak bizonyult. És persze nem hiányozhatott az asztalról a kolbászós kifli sem, ami régóta nagy kedvence a családunknak.

 

17837479_1488710617814114_585946449_o.jpg

 

A torta hozzávalói:

- 1 kg-os kenyérből 8 szelet (a közepe) 

- 4-5 db főtt tojás

- 20 dkg száraz kolbász (a legjobb a házi)

- 1 erős piros savanyított paprika is, de lehet kápia is

- csokor petrezselyem

- 1 újhagyma

- 10 dkg sonka

- 10 dkg füstölt szalonna

- egy kanál  ecetes reszelt torma

- pirított hagyma

- egy kanál ketchup

- 2 szem feketebors

- 10 dkg reszelt trappista sajt

A krémhez:

-3 dl tej

- 5 dkg teavaj

- 2-3 ek. finomliszt

- egy kisebb marék reszelt sajt

- 1 tömlős sajt 

-só, őrölt bors

 

17821322_1488706137814562_931780707_n.jpg

 

Elkészítése:

Először felteszek lábasba vizet forralni a tojásoknak, majd a szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük és kiszedegetjük a zsírból a sült szalonna falatkákat.  Lereszelem a sajtot. Eltávolítom óvatosan a kenyérszeletek héját. A szeleteket elrendezem úgy a torta tálcán, hogy először 2 szeletet egymás mellé teszek szorosan és kissé igazgatok rajta késsel, hogy kerek formájú legyen. Így teszek a többi szelettel is. Miután megfőtt a tojás gyors hidegvízbe rakom, majd pucolom és felszeletelem. Ha mindent előkészítettünk az asztalra, jöhet a krém főzése. Felolvasztom a tejben a teavajat és hozzákeverem a reszelt sajtot és a lisztet. Feltétlen habverővel keverjük! Sózom, borsozom és folytonos keverés mellett forralásig főzzük lassú tűzön. Ezután hagyjuk hűlni, amit én megszoktam gyorsítani egy tál vízzel. Abba beleteszem a fazekat és kevergetem itt is. Ha már nem túl forró, hozzáteszem a tömlős sajtot és gyorsan elkeverem az egészet egy habverővel, míg el nem olvad benne teljesen. Most jöhet bele egy kis aprított petrezselyem is. Ha kész a krém, hozzá is láthatunk a torta megtöltéséhez, mert utána megdermed. Első réteg: alul a két szelet kenyér, rá jön a krém (mehet bőven, de azért ne folyjon le), aztán jöhetnek a sonkaszeletek és egy kis ecetes reszelt torma. Második réteg: 2 szelet kenyér, krém és a sült szalonnákból annyi, hogy maradjon a fogaknak is egy 8-10 darabka és idejön még a pirított hagyma is, hagy ropogjanak együtt. 3. réteg: 2 szelet kenyér, kolbász karikák, zöld hagyma karikák ( a zöldből maradjon a szemöldöknek). Aztán megy rá a teteje:a 2 szelet kenyér és rá a krém. Most jöhet a maradék krémmel a torta oldalának bevonása. Ezután felpattintjuk a tojásszeleteket az oldalára (nem kell túl sűrűn, mert közte sajt lesz). Aztán nem részletezem tovább, végülis mindenki fantáziájára bízom a díszítést. A kép adott, lehet lesni. Annyit hozzáteszek, hogy a petrezselyem hajba azért kerülhet a sajt, mert őszül a szülinapos (ötletnek esetleg). A fogakra már ki se térnék :)...Lehet ezt szebbre is készíteni. Jó munkát hozzá!

 

Kolbászos kifli hozzávalói:

-1 kg liszt

- 5 dkg élesztő (friss)

- 2 ek. cukor

- 1/2 l tej

- 25 dkg margarin

- 5 dkg zsír

- 1 pohár tejföl

- 1 ek. só

- 1 db tojás (csak a kenéshez)

- reszelt trappista sajt és egészbe is a tölteléknek (kb. 15 dkg)

- tetejére lehet még mák, lenmag, szezámmag, köménymag, pirított hagyma, stb.

- tölteléknek kolbászkarikák (1 szál kolbász /közepes méretű/)

- szintén tölteléknek ketchup, mustár, esetleg erős Pista

 

Elkészítés:

A meleg, cukros tejbe felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztet elmorzsoljuk a zsírral és a margarinnal (hidegen). Ha kész az élesztő, beleöntjük a tálba és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk az egészet. Majd 4 cipóra osztjuk a tésztát, letakarjuk a deszkán és hagyjuk egy órát keleszteni. Amikor megkelt, akkor minden cipót még elfelezünk és a fél cipókat nyújtjuk kör alakúra. Ezután késsel 8 részre vágjuk és ezek szélére kerül a töltelék. Kolbászkarika félbevágva egymás mellé kerül, rá a sajt (hosszúkásra szelve) és arra a ketchup vagy ilyenek. Feltekerjük, megkenjük felvert tojással, megszórjuk a fent sorolt magvakkal vagy egyebekkel és mehet a sütőbe. Körülbelül 35-40 percet sütöm 200 fokon az első adagot. A második tepsi már hamarabb kész. Ez a tészta kb. 3 tepsire való kiflit ad. 

 

2011_november_5_111.jpg

 

Evési javaslat:

A torta hidegen, a kolbászos kifli melegen a legízletesebb, így érdemes a dolgokat úgy időzíteni, hogy ezt találni is hasonlóképpen tudjuk. A tortának szüksége lesz dermedésre, hogy tudjuk szétmállás nélkül felszeletelni. (Sajnos a közepéről elfeledkeztem képet készíteni, majd legközelebb pótolom). A kolbászos kifli mellé itókaként a sört ajánlom, mert jól csúszik együtt a kettő. Esetleg valami édes, gyümölcskoktél azoknak, akiknek hiányozna az édes a sok sós mellé (magamból kiindulva).A dekorációnál ajánlom a zöldet és a pirosat meg talán még a mexikói sárgát, mert jól mutatnak együtt és a torta parádésan mutat ebben a színkombinációban. És ha már az evésről is kéne szót ejteni, akkor nem fognak csalódni sósszájú vendégeink és az ünnepelt sem, ugyanis a torta minden rétege rejt olyan falatokat, amit a húsimádók élvezettel tömhetnek magukba. A sonka a tormával karöltve, a szalonna a pirított hagymával ropogva, a kolbász az újhagymával falva okoznak együtt sokféle ízhatást. Ezután még jöhet egy kis édesség is és hangulatfokozónak  pezsgő. Jó bulizást kívánok!

Jó Étvágyat Hozzá!

Szólj hozzá! Torták Desszertek Tovább
Pasi szülinap: sós torta és kolbászos kifli Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Narancsos krémes szelet Narancsos krémes szelet

A bejegyzés trackback címe:

https://bundasuzsidoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr1512408389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő falatok

Köszöntelek éhes vendég oldalamon! Jó helyen jársz, ha nemcsak egy gyors receptre vágysz, hanem annál egy kicsit többre, talán egy történetre, egy emlékre, egy ízre, egy élményre. Saját és családi receptek mesélnek oldalamon. Itt főleg a hagyományos magyar konyha ételeiből szemezgethetsz, de helyet kapnak a különböző nemzetek étkei is és a számos kísérletezés... Jó időtöltést kívánok!

Bejegyzések

  • Narancsos krémes szelet
    Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
    Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Nők gyönyöre szelet
    Nők gyönyöre szelet
  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan
    Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül)
    Szedres mámor (sütés nélkül)

Keresés

Friss topikok

  • Dan da Man: Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a rece... (2020.04.18. 11:56) Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Bekyly: Köszönöm! A reklámot nem... (2018.08.04. 23:57) Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Bekyly: Kösziiiii;) (2017.01.30. 22:23) Narancsos Csoki szerelem
  • Bekyly: Hát persze...mint régen a chokito ;) Írtam, ki kell próbálni! (2017.01.29. 16:56) Fahéjas kell még egy!

Címkék

Desszertek (24) Disznóságok (2) Egytálételek (1) Előételek (7) Főételek (14) Francia sütik (1) gluténmentes (1) Gyerekbarát ételek (15) Kekszes desszertek (1) Levesek (3) Péksütemény (3) Pesto (1) Piték (3) Pogácsa (1) Rétesek (2) Rólam (1) saját recept (4) Sós süti (2) Sütemények (4) Tészták (1) Torták (2) Történetek (6) Vegán ételek (1) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2024 március (1)
  • 2022 december (1)
  • 2022 szeptember (1)
  • 2022 augusztus (1)
  • 2022 április (1)
  • 2021 december (1)
  • 2020 április (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 július (4)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Főzni és Enni otthon, úton, útfélen...
süti beállítások módosítása
Dashboard