Ha valaki kihagyja nyáron a nagyobb gyümülcsös kertekben hirdetett "szedd magad" akciót, egy igazi gasztroélménytől eshet el, nem beszélve arról, hogy jóval a piaci áron alul juthat kiváló minőségű gyümülcshöz. Sok éve volt már, hogy gyerekként kijártunk a papámék hobbi kertjébe a ketyeróján. Nagy öröm volt az unokatesókkal felderíteni a kert rejtett zegzugait. Elbújni a fák lombjai közt. Szaladgálni mezítláb a forró homokban. Gödröt ásni, belefeküdni, locsolni, gyümölcsöt enni és ha kellett, persze segíteni. Már nem éltek bennem olyan élénken ezek az emlékek egészen odáig, amíg el nem látogattunk a férjemmel és a gyermekeinkkel a közeli kertészetbe. Kifogtunk egy nagyon meleg napot, de az árnyékos fák közti mászkálás kárpótolt minket. Nem is hittem volna, hogy már messziről olyan erős barack illat fog rabul ejteni minket, hogy nem lehet ellenálni a szedésnek. Még a gyerekeim is felvillanyozódtak a kezdeti "menjünk haza" után, mert rájöttek, hogy egy igazi labirintusba értünk, aminek se vége, se hossza. Mindenütt roskadoztak a szebbnél szebb Red heaven őszibarackok és szinte versengtünk a párommal, hogy ki talál rá a legnagyobbra, legpuhábbra. Teljesen magával ragadott az illat és az emlékek hirtelen újraélése. Rájöttem, mennyire hiányzott ez nekem. Itt lakunk falun és mégsem tudják a gyermekeink, hogy milyen nagy élmény egy gyümülcsösben való bolyongás. A férjem néhány éve teleültette a kicsi kertünket sokféle gyümülcsfával és nem győzöm kivárni, hogy megnőjjenek és nem nyugszom addig, amíg fára nem mehetek!
A következő barackos receptem annak ellenére egyszerű, hogy a nutella belecsempészése kicsit macerásabb, de mi az egy igazi gasztrohős számára, aki ellenálhatatlan vágyat érez arra, hogy meghódítsa a konyhát és szerettei szívét, akarom mondani hasát.
Hozzávalók:
- 2 pohár liszt (2dl-es)
- 1 púpozott ek. útifű maghéj (ki lehet hagyni, akkor tej se kell)
- 3/4-ed pohár cukor
- fél tk. só
- fél pohár olaj
- 1 nagyobb tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 nagy kanál tejföl
- fél pohár tej
- pici fahéj
- másfél pohár felkockázott őszibarack
- nutella (muffinonként egy teáskanálnyi)
- 2 tk. sütőpor
Elkészítés:
Elsőként jönnek a folyékony hozzávalók és a cukor (kétféle). Kézi habverővel összekeverjük őket, míg a cukor nagyjából elolvad. Mehet bele a só, a csipet fahéj és kavarás. Aztán jöhet a liszt, az útifűmaghéj és a sütőpor velük elkeverve. Az útifű maghéjat érdemes belecsempészni a sütikbe, pláne akik vigyáznak a vonalaikra, mert nagy a rost tartalma és fokozza a teltségérzetet is, megakadályozva azt, hogy túledd magad, ami ne kerteljünk ismerős lehet az édesszájúak körében is (főleg ha sütit látnak). Na de mielőtt elkalandoznék, szépen elkeverjük egy szilikon lapáttal vagy kanállal a lisztes cuccot és ha kész a tészta, akkor megy bele a kockacukor méretűre felkockázott őszibarack. Ne válasszunk túl puhát, csöpögőset. Inkább legyen savanykásabb, de ne essen rögtön szét. Óvatosan beleforgatjuk a lapáttal. Ezután a muffinsütő tepsibe belehelyezzük a papír kapszlikat (ha nincs, kiolajozzuk/vajazzuk a mélyedéseket). A tésztát a formák feléig töltjük egy kanállal. Aztán jöhet egy kiskanál nutella mindegyikre. Majd úgy, hogy a formák 3/4-ig érjen a tészta és a nutellás részt is ellepje, egy nagyobb kanál masszát adagolunk még a tetejére. Mehet is a sütőbe min félórára (de lehet 40 perc is) úgy 200 fokon. Fogvájóval belenyúlhatunk inkább a szélébe, hogy ragad-e még a tészta, vagy azt is szoktam, hogy kikapok egyet a tepsiből és ha már barna az alja, akkor tuti jó. Nem egy bonyolult művelet és hamar kész van a kevergetés is.
Evési javaslat:
Lehet szülinapi zsúr vagy piknik, bárhova cipelős alkalom vagy otthonülős, merem egyaránt ajánlani mindegyikhez. De elsősorban szeretném az olvasót megfertőzni és elcsábítani egy barackosba a gyerekeivel, vagy akár barátokkal is, hogy ne maradjon ki senki életéből a gyümülcsszedés, ez az édes munka, amit akár evéssel is társíthat az ember max. fütyülni nem tud majd, de ki bánja. Én nem fogom többet kihagyni ezt a nyári illetve akár őszi vagy tavaszi programot ( legyen az bármilyen gyümölcs) és a gyerekek szedés után segíthetnek a pucolásban és a sütemény készítésben is. Végig élhetik az egész folyamatot, hogy kerül a fáról a gyümölcs a sütibe és onnan a pocakjukba. Fontos a jövő generációját a munka szeretetére is nevelni és ez egy kiváló alkalom lehet a közös és hasznos időtöltésre. Munkára Fel!
Jó Munkát és Jó Étvágyat kívánok Hozzá!