Mesélő falatok

Bagelt sütni kulináris élvezet

Bagelt sütni kulináris élvezet

bagel.jpg

 

Sejtettem, mikor megszületett bennem a gondolat, hogyha elkészítem ezt az oly nagyra tartott péksüteményt, hogy tetszeni fog a velejáró munka, de azt gondolni sem mertem volna, hogy a bagellel való hosszas bíbelődés valóban kulináris élvezet. Több dolog miatt vált azzá számomra. Először is a könyv, amire annyira vártam- és igen, legyen ez most a reklám helye: Rubin Eszter: Bagel című könyve - olyan formában tárja az olvasó elé a receptet és számos változatát, hogy megveszel azért, hogy minél hamarabb nekiláss. Így voltam az előző könyvével is a Barhesszel. Merem ajánlani a gasztromániás sokaságnak ezeket a hiánypótló, nagyszerű olvasmányokat. Másrészt úgy akartam időzíteni a bagel sütést, hogy megvártam, hogy érkezzen vendég is szerény otthonunkba. A tudat, hogy a családodnak készíted, akik kóstolhatnak valami újat és legalább annyira várják mint én...leírhatatlan volt számomra. Öröm volt este begyúrni a tésztát. Nem esett nehezemre korábban kelni. Még a tepsik elmosása se volt a legrosszabb dolog a világon, mert végre valami újat próbálhattam. Aztán a tészta gyurkászása, a kifőzése- hát ilyet meg aztán végképp nem csináltam sose-, és végül a sütögetése...minden mozzanat egy új csoda volt nekem. Mikor ébredezett a család olyan illatok töltötték be a teret, mintha egy pékség sütödéjében lettek volna. A férjem azt mondta olyan illat van, mintha lángos sülne, pedig köze nem volt az olajban sült étkekhez. Ezt a lukas kis bucit mindenkinek meg kell kóstolnia egyszer az életben. Számtalan megtöltési lehetőséget sorolhatnék mellé, de mindenki válassza a saját szájízének megfelelőt! Készítsétek el bátran!

 

bagel2.jpg

 

Hozzávalók (9 darabhoz):

- 60 dkg finomliszt

- 1 tk. só

- 1 ek. cukor

- 1 ek. olaj

- 5 g szárított élesztő

- 3dl langyos víz

A főzővízhez:

- 1 ek. barnacukor (lehet kristálycukor is)

- 1 kk szódabikarbóna

Tetejére:

- 1 db tojássárgája (felverve)

- mák vagy lenmag, vagy szezámmag vagy zabpehely...

 

Elkészítése:

Ez az étel megtöltve szerintem reggelinek tökéletes, így azt a változatát készítettem, ami egy éjszaka alatt kel meg a hűtőben. Tehát este a következőképpen kell eljárni: tálban leszitált lisztbe kerül a számos hozzávaló: cukor, só, olaj, élesztő és legvégül a langyos víz, ami után elkezdtem az összetevők összegyúrását. Ha összeállt a tészta, akkor kiteszem a deszkára és dagasztom egy jó darabig. Közben persze nem marad el a lisztezés, hogy ne ragadjon a deszkára, se a kezemre. Aztán kilenc kis gombócot gyúrok a kezemmel és egy lisztezett tálcára sorakoztatom őket. Megszórom liszttel enyhén és folpackkal lefedem. Mehet a hűtőbe. Másnap reggel úgy fél 7-kor felkeltem, hogy 8 után tudjak bagelt tálalni reggelire. Első lépésként a gyúródeszkán hosszúkásra sodortam a szépen megkelt bucikat. Ezután egyenként összeragasztottam a két végét és próbáltam elsimogatni a ragasztás helyét, hogy szabályos körnek látszódjon. A lyuk ott a közepén, tehát ez is kipipálva. Jöhet 40 perc pihenés. Ha az megtörtént, akkor jöhet a vízfürdő. Felforraltam vizet egy szélesebb lábasba és beletettem a cukrot, szódabikarbónát. Belefért egyszerre 4 bagel. Úgy 20-30 másodpercig főztem mindkét oldalát. Utána olajjal kikent tepsibe tettem, pedig mindenütt sütőpapírt találtam a receptek keresésénél - mindegy én nem akartam kockáztatni, hogy leragad- és szerintem ez felelhetett a lángos illatért a konyhában. A sütő úgy 220 fokon 20-30 perc szerepet játszott az életükben. Végre kiszedegettem hűlni őket és egy kis paradicsommal, kápia paprikával és póréhagymás vajkrémmel tálaltam.

17505673_1472410819444094_2066270578_n.jpg

 

Evési javaslat: 

Ez az étel is az a kategória, amit  bárhol és bármikor elővehet az ember a táskájából vagy akár a zsebéből is... mégis leginkább családi reggelinek ajánlanám frissen és melegen. Elő a terítékkel és a gazdag töltelékekkel. Bármilyen krém az avokádótól a csicseriborsókrémen át a sajtkrémig minden számításba jöhet. A zöldségek és húsok számtalan megoldása is játszik a történetben. Mi első alkalommal tettünk bele sonkát a póréhagymás vajkrém és Erős Pista tetejére, amit a paradicsom és végül a kápia paprika támasztott meg. De legközelebb a fokhagymás tejfölbe való mártogatás jöhet szóba, amit "Fűszeres Eszter" oldalán olvastam. Nekem a mákos tetejű lett a kedvencem. A mákról olvastam, hogy régen darálva és mézzel összekeverve egy üvegben tárolták és minden nap bekaptak belőle egy kanállal. 50 év felett kötelezővé kellene tenni, mert állítólag a csontritkulás ellen a legjobb gyógyszer. Ezt a kis kitérőt muszáj volt leírnom, mert a megfeledkezünk arról, hogy a "régiek" tudták, hogy mi a jó nekik, mi meg kell, hogy tanuljunk tőlük. Együnk magvas bageleket, már azzal is teszünk egy lépést az egészségünk felé!  Alig várom, hogy újra elkészítsem!

Jó Étvágyat Hozzá!

 

Bagelt sütni kulináris élvezet Tovább
süti beállítások módosítása