Mesélő falatok

Pasi szülinap: sós torta és kolbászos kifli

Pasi szülinap: sós torta és kolbászos kifli

17793163_1488707501147759_1022637656_n.jpg

 

Már évek óta tervezem, hogy készítek egy húsos tortát a párom nagy örömére, mert egy ideje csak álmodik róla. Most a rántott húsos szülinapi torony maradt alul az ünnepre készülve, mert el kellett dönteni, hogy a sokféle ötlet közül mit varázsolok az asztalra, mivel az embernek az ideje azért véges. Azért, hogy az édesszájú gyerekeinknek és magamnak is kedvezzek, még sütöttem a kedvenc mézes narancsos krémesből is egy tepsivel (de erről recept csak egy későbbi bejegyzésben, mert mindenképp megér egy misét). Nem tudok azonosulni a sósszájú életérzéssel, de szívesen elkészítek bármi óhajt, pláne ha életem párjáról van szó. Próbáltam valami gyors receptet kitalálni, mert mint már írtam, időm az nem sok marad a pici lányom mellett és úgy gondolom sikerült is alig 40 perc alatt összedobnom ezt a főzött krémes kenyeres pofát. Mivel a sajtrolót szintén szeretjük, így gondoltam, ellopom tőle a rejtve őrzött belső krémet, ami tökéletes kenőanyagnak bizonyult. És persze nem hiányozhatott az asztalról a kolbászós kifli sem, ami régóta nagy kedvence a családunknak.

 

17837479_1488710617814114_585946449_o.jpg

 

A torta hozzávalói:

- 1 kg-os kenyérből 8 szelet (a közepe) 

- 4-5 db főtt tojás

- 20 dkg száraz kolbász (a legjobb a házi)

- 1 erős piros savanyított paprika is, de lehet kápia is

- csokor petrezselyem

- 1 újhagyma

- 10 dkg sonka

- 10 dkg füstölt szalonna

- egy kanál  ecetes reszelt torma

- pirított hagyma

- egy kanál ketchup

- 2 szem feketebors

- 10 dkg reszelt trappista sajt

A krémhez:

-3 dl tej

- 5 dkg teavaj

- 2-3 ek. finomliszt

- egy kisebb marék reszelt sajt

- 1 tömlős sajt 

-só, őrölt bors

 

17821322_1488706137814562_931780707_n.jpg

 

Elkészítése:

Először felteszek lábasba vizet forralni a tojásoknak, majd a szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük és kiszedegetjük a zsírból a sült szalonna falatkákat.  Lereszelem a sajtot. Eltávolítom óvatosan a kenyérszeletek héját. A szeleteket elrendezem úgy a torta tálcán, hogy először 2 szeletet egymás mellé teszek szorosan és kissé igazgatok rajta késsel, hogy kerek formájú legyen. Így teszek a többi szelettel is. Miután megfőtt a tojás gyors hidegvízbe rakom, majd pucolom és felszeletelem. Ha mindent előkészítettünk az asztalra, jöhet a krém főzése. Felolvasztom a tejben a teavajat és hozzákeverem a reszelt sajtot és a lisztet. Feltétlen habverővel keverjük! Sózom, borsozom és folytonos keverés mellett forralásig főzzük lassú tűzön. Ezután hagyjuk hűlni, amit én megszoktam gyorsítani egy tál vízzel. Abba beleteszem a fazekat és kevergetem itt is. Ha már nem túl forró, hozzáteszem a tömlős sajtot és gyorsan elkeverem az egészet egy habverővel, míg el nem olvad benne teljesen. Most jöhet bele egy kis aprított petrezselyem is. Ha kész a krém, hozzá is láthatunk a torta megtöltéséhez, mert utána megdermed. Első réteg: alul a két szelet kenyér, rá jön a krém (mehet bőven, de azért ne folyjon le), aztán jöhetnek a sonkaszeletek és egy kis ecetes reszelt torma. Második réteg: 2 szelet kenyér, krém és a sült szalonnákból annyi, hogy maradjon a fogaknak is egy 8-10 darabka és idejön még a pirított hagyma is, hagy ropogjanak együtt. 3. réteg: 2 szelet kenyér, kolbász karikák, zöld hagyma karikák ( a zöldből maradjon a szemöldöknek). Aztán megy rá a teteje:a 2 szelet kenyér és rá a krém. Most jöhet a maradék krémmel a torta oldalának bevonása. Ezután felpattintjuk a tojásszeleteket az oldalára (nem kell túl sűrűn, mert közte sajt lesz). Aztán nem részletezem tovább, végülis mindenki fantáziájára bízom a díszítést. A kép adott, lehet lesni. Annyit hozzáteszek, hogy a petrezselyem hajba azért kerülhet a sajt, mert őszül a szülinapos (ötletnek esetleg). A fogakra már ki se térnék :)...Lehet ezt szebbre is készíteni. Jó munkát hozzá!

 

Kolbászos kifli hozzávalói:

-1 kg liszt

- 5 dkg élesztő (friss)

- 2 ek. cukor

- 1/2 l tej

- 25 dkg margarin

- 5 dkg zsír

- 1 pohár tejföl

- 1 ek. só

- 1 db tojás (csak a kenéshez)

- reszelt trappista sajt és egészbe is a tölteléknek (kb. 15 dkg)

- tetejére lehet még mák, lenmag, szezámmag, köménymag, pirított hagyma, stb.

- tölteléknek kolbászkarikák (1 szál kolbász /közepes méretű/)

- szintén tölteléknek ketchup, mustár, esetleg erős Pista

 

Elkészítés:

A meleg, cukros tejbe felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztet elmorzsoljuk a zsírral és a margarinnal (hidegen). Ha kész az élesztő, beleöntjük a tálba és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk az egészet. Majd 4 cipóra osztjuk a tésztát, letakarjuk a deszkán és hagyjuk egy órát keleszteni. Amikor megkelt, akkor minden cipót még elfelezünk és a fél cipókat nyújtjuk kör alakúra. Ezután késsel 8 részre vágjuk és ezek szélére kerül a töltelék. Kolbászkarika félbevágva egymás mellé kerül, rá a sajt (hosszúkásra szelve) és arra a ketchup vagy ilyenek. Feltekerjük, megkenjük felvert tojással, megszórjuk a fent sorolt magvakkal vagy egyebekkel és mehet a sütőbe. Körülbelül 35-40 percet sütöm 200 fokon az első adagot. A második tepsi már hamarabb kész. Ez a tészta kb. 3 tepsire való kiflit ad. 

 

2011_november_5_111.jpg

 

Evési javaslat:

A torta hidegen, a kolbászos kifli melegen a legízletesebb, így érdemes a dolgokat úgy időzíteni, hogy ezt találni is hasonlóképpen tudjuk. A tortának szüksége lesz dermedésre, hogy tudjuk szétmállás nélkül felszeletelni. (Sajnos a közepéről elfeledkeztem képet készíteni, majd legközelebb pótolom). A kolbászos kifli mellé itókaként a sört ajánlom, mert jól csúszik együtt a kettő. Esetleg valami édes, gyümölcskoktél azoknak, akiknek hiányozna az édes a sok sós mellé (magamból kiindulva).A dekorációnál ajánlom a zöldet és a pirosat meg talán még a mexikói sárgát, mert jól mutatnak együtt és a torta parádésan mutat ebben a színkombinációban. És ha már az evésről is kéne szót ejteni, akkor nem fognak csalódni sósszájú vendégeink és az ünnepelt sem, ugyanis a torta minden rétege rejt olyan falatokat, amit a húsimádók élvezettel tömhetnek magukba. A sonka a tormával karöltve, a szalonna a pirított hagymával ropogva, a kolbász az újhagymával falva okoznak együtt sokféle ízhatást. Ezután még jöhet egy kis édesség is és hangulatfokozónak  pezsgő. Jó bulizást kívánok!

Jó Étvágyat Hozzá!

Pasi szülinap: sós torta és kolbászos kifli Tovább
süti beállítások módosítása