Mesélő falatok

Két sajtos sült körte

Két sajtos sült körte

Ez egy igazi fantasztikum ami az ízélményt illeti. Egyik nap a férjem ezzel a receptötlettel állított haza egy össznépi ünnepi vacsoráról és eldöntöttem, amilyen gyorsan csak lehet, ki is fogjuk próbálni. Nem volt kétségem afelől, hogy a kályhánkban fogom megsütni. Mindenkinek ajánlom, hogy olyan kályhát vegyen a konyhába, amiben sütni is lehet, mert nincs párja! Természetesen az sem mindegy, hogy milyen fajta körtével sütöd, mert erre szerintem a bosc kobak a legjobb, de ha valaki vitatkozni szeretne a témában, kérdezze a férjem. Ennek a körtének nincs különösebb íze és nem is túl édes ezért passzol hozzá a sajt. Én előételnek ajánlanám, de sültekhez is tökéletes köretként.

Hozzávalók (2 személyre):

- 3 körte (bosc kobak) (inkább keményebb)

- 1 tömlős natúr krémsajt

- 10 dkg trappista sajt

Elkészítés:

 A körtéket félbevágjuk, eltávolítjuk a magházat. A kivájt részek helyére krémsajtot kenünk, majd megszórjuk reszelt trappista sajttal. Én kihagytam a fűszereket, nem láttam fontosnak. Talán szerecsendiót ajánlanék rá, ha valaki pikánsabb ízre vágyna. Ezt követően rakjuk is a sütőbe, ahol kb. 20 percet hagyjuk. Nem tudom gázsütőben milyen fokozat és meddig...nem próbáltam még, de sort kerítek rá (főleg) nyáron! Pirulásig kell sütni és akkor még a kemény körte is megpuhul.

Evési javaslat:

Úgy gondolom, hogy ez egy olyan étel, ami bármikor jól esne nekem (legalábbis). Elképzelem, ahogy egy ünnepi asztalnál tömöm a húsok és a saláta mellé melegen. De kihűlve a tv előtt is elnyammognék néhányat. Szóval mehet bátran az uzsidobozba is, férjet megpakolva munkába indulásnál és küldhetünk belőle a szomszédnak is hogy megkóstolhassa. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a sós és édes ízt egyszerre, de azoknak is, akik nem szeretik, mert ezt megkóstolva szeretni fogják!

Jó étvágyat hozzá!

 

 

Két sajtos sült körte Tovább
Narancsos Csoki szerelem

Narancsos Csoki szerelem


Hol is kezdjem? Első találkozás? Nem, nem inkább a második érdemel figyelmet. Az volt a mindent elsöprő...2011-et írtunk. Tél volt és egy gömbölyödő pocak nehezítette mindennapjaimat. Nem voltam igazán kívánós, de azért néha lecsúszhatott volna egy-egy vanília fagylalt meg dinnye, de ezeken kívül más szóba se jöhetett elérhetetlen álmokként, pláne faluhelyen. Éppen közeledett sógorom hazalátogatása Angliából, ami azért várakozással tölti el az embert, ha tudja hogy édesség is szokott ilyenkor érkezni a messzi országból. Még jó hogy édesszájú a sógorom, nem úgy mint a férjem, aki általában késztetést érez, hogy hozzon haza finomságokat, legalábbis így gondolom. Sikeresen haza is ért, és nagy örömömre nem jött üres kézzel illetve táskával. Volt benne az elmaradhatatlan gumicukor, többféle...egy cukor nem cukor elven. Aztán csokik és egy zacskó Cadburry narancsos csoki perecek. Hmmm...eszembe jutott az első találkozás, ami szóra sem méltat, mert nemhogy nem szerettem meg, sőt kifejezetten még a hideg is kirázott attól az egy ilyen ízesítésű forgalomban lévő csokitól, amit az anyukám oly sokszor megvett nekünk. Annak idején ezek voltak a slágerek, ha kisebb csokit akart venni az ember: a szamba, az autós, a Lottó szelet és még sorolhatnám, de pont annak az egyfajta csokinak a nevére nem emlékszem, ami a narancsos csoki ízesítésű volt. Talán azért mert a tudatalattim is ki akarta törölni még az emlékezetemből is annyira kiábrándító volt az íze. Na de kicsit elkanyarodtam, és ideje a történet csúcspontjához érni, ami a narancsos csoki pereceknél bontakozik ki. Amikor rátaláltam az édességekre, nem gondoltam, hogy valamelyik édesség a fent említettek közül majd eufórikus örömökben részesít, sőt inkább megborzongtam a narancsos felirat láttán, mert magában a narancsos édességeket kifejezetten utálom. Nem bontottam fel semmit, volt dolgom bőven a háztartásban. Aztán este vendég is érkezett, egy barát formájában, aki akkor szokott megjelenni nálunk, ha a sógorom itthon van. Szokásos focinézés, foci csevely kezdődött a fiú között én meg behúzódtam a kis szobába, de azért félig nyitott ajtóval, nehogy lemaradjak valamiről. Örültem, hogy pihenhetek kicsit és gépezhetek, amikor megpillantottam az ágyon az édességeket. Természetesen csokival kezdtem és miután egy elfogyott, gondoltam felnyitom a pereces zacskót, hogy vigyek a fiúknak valamit, amivel megkínálom őket hogy jobban csússzon a sör. Igen ám, de nem gondoltam, hogy az első kóstolás úgy felrobbantja az ízlelő bimbóimat, hogy képtelenné válok majd a továbbiakban adni belőle bárkinek is. Pedig távol áll tőlem az önzőség, de ott akkor azt éreztem, hogy muszáj magammal vinnem a szobába, mert ilyen finomat még nem ettem:)))Kicsit hülyén nézett ki a dolog, hogy megkínálom őket, aztán nem teszem le az asztalra, hogy vegyenek belőle a továbbiakban, de akkor már nem érdekelt tovább más. Csak ettem és ettem és közbe arra vágytam, hogy sose fogyjon el...tökéletes ízkombináció volt a narancs a tejcsokival és a keksszel, de  sajnos valaki bekiabállt a szobába, hogy vigyek még ki belőle. Vittem is volna, ha maradt volna benne.  

Ez volt hát egy meghatározó találkozás egy ízzel, és ha van ételszerelem, akkor ez az volt, és még most is tart. Azóta is kutatom ezt az édességet, de sajnos azóta se bukkantam a nyomára. De találtam más alternatívákat, mint a Mekis narancsos csokiszósz, de már egy éve azt sem lehet kapni.  Pedig rossz szájízzel vagy egyáltalán nem fogyasztom az ételeiket (főleg a hamburgereiket) de a vaníliás fagyin és az álompite mellé a narancsos csokiszósz isteni. Van valami, amit folyton beszerzek hipermarketben, méghozzá a duel narancsos kakaópor. Így sütni is tudok sütiket ha nincs időm külön beszerezni a hozzávalókat. Ajánlom mindenkinek! És biztatok mindenkit, hogy kóstolja meg a narancsos csokis nyalánkságokat!!! Aki tud újabb verziókról, vagy a cadburry perec kilétéről, feltétlen írjon nekem!

Addig is íme egy sütemény szintén ebből az ízvilágból:

 

kittik2.jpgPhoto: Bogyóvére

Narancsos csokis zabpelyhes keksz Szomorúzöldtől:

 

Hozzávalók:

 

- fél narancs héja 

 - 10dkg finomliszt

 - 4 ek kókuszliszt

 - 5 ek zabpehely

 - 6 ek cukor

 - 1 tojás

 - 10 dkg teavaj

 - 3 tk kakópor (holland)

 - 3 ek olaj

- 1 közepes narancs leve

- fél tábla étcsoki

- fél kk sütőpor

 

 Elkészítés: 

 

 A tojást simára keverem a cukorral. Közben olvasztom a vajat és hozzákeverem a tojáshoz az olajjal együtt. Beleteszem a kakaóport és a narancs levét. Ezután jöhetnek a száraz hozzávalók közül a lisztek, a sütőpor, a zabpehely. Összedolgozom, de nem kell sokáig körözni a fakanállal, belepottyantom a durvára darabolt csokidarabokat és végül sütőpapírra helyezek kis kupacokat a tepsiben és jöhet a sütés 180°-on. Nem tudok sütési időt mondani, figyelni kell az a biztos.

Evési javaslat:

 

Télen tökéletes eledel korcsolyázás után egy narancsos forralt bor mellé. Közben nézhetjük a parton a korcsolyázókat és pihenhetünk addig, míg a csoki felpörget egy kicsit, hogy haza bírjunk sétálni (feltéve, ha a közelben lakunk és közben nem ártott meg a bor).

Nyáron egy pohár hideg tej mellé ajánlanám egy megerőltető délutáni tevékenység után. Ennél a keksznél az a jó, hogy a csokis falatok még nagyobb élvezetet nyújtanak a csokis keksz kedvelőinek. Én legszívesebben kiülök vele a hintaágyba és próbálok nem felfalni annyit, hogy még fel bírjak kelni:)

kittik7.jpgPhoto: Szomorúzöld

Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

 

Narancsos Csoki szerelem Tovább
süti beállítások módosítása