Ez egy igazi fantasztikum ami az ízélményt illeti. Egyik nap a férjem ezzel a receptötlettel állított haza egy össznépi ünnepi vacsoráról és eldöntöttem, amilyen gyorsan csak lehet, ki is fogjuk próbálni. Nem volt kétségem afelől, hogy a kályhánkban fogom megsütni. Mindenkinek ajánlom, hogy olyan kályhát vegyen a konyhába, amiben sütni is lehet, mert nincs párja! Természetesen az sem mindegy, hogy milyen fajta körtével sütöd, mert erre szerintem a bosc kobak a legjobb, de ha valaki vitatkozni szeretne a témában, kérdezze a férjem. Ennek a körtének nincs különösebb íze és nem is túl édes ezért passzol hozzá a sajt. Én előételnek ajánlanám, de sültekhez is tökéletes köretként.
Hozzávalók (2 személyre):
- 3 körte (bosc kobak) (inkább keményebb)
- 1 tömlős natúr krémsajt
- 10 dkg trappista sajt
Elkészítés:
A körtéket félbevágjuk, eltávolítjuk a magházat. A kivájt részek helyére krémsajtot kenünk, majd megszórjuk reszelt trappista sajttal. Én kihagytam a fűszereket, nem láttam fontosnak. Talán szerecsendiót ajánlanék rá, ha valaki pikánsabb ízre vágyna. Ezt követően rakjuk is a sütőbe, ahol kb. 20 percet hagyjuk. Nem tudom gázsütőben milyen fokozat és meddig...nem próbáltam még, de sort kerítek rá (főleg) nyáron! Pirulásig kell sütni és akkor még a kemény körte is megpuhul.
Evési javaslat:
Úgy gondolom, hogy ez egy olyan étel, ami bármikor jól esne nekem (legalábbis). Elképzelem, ahogy egy ünnepi asztalnál tömöm a húsok és a saláta mellé melegen. De kihűlve a tv előtt is elnyammognék néhányat. Szóval mehet bátran az uzsidobozba is, férjet megpakolva munkába indulásnál és küldhetünk belőle a szomszédnak is hogy megkóstolhassa. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a sós és édes ízt egyszerre, de azoknak is, akik nem szeretik, mert ezt megkóstolva szeretni fogják!
Jó étvágyat hozzá!