Íme egy újabb nudlis étel, ami még jobban felkorbácsolja az emberben az "enni akarok" érzést. Bevallom őszintén, most csináltam először ilyet, de fennmarad az életem étlapján, mert mennyeire sikeredett. Egyébként túlnyomórészt a hagyományos magyar ételek kerülnek asztalomra, főleg hogy a férjem kedvében járjak. De nyílt titok, hogy alig várom a szerdákat, hogy mehessek a piacra avokádót venni, mert én többet bírnék ebből enni, mint férjem a füstölt kolbászból (pssszt, úgy se hinné el:))).
Hozzávalók (2 személyre):
- 30 dkg krumpli (újkrumpli nem jó hozzá)
- 30-40dkg finomliszt
-2 kanál olaj+ 1 kanál a vízbe + zsír vagy olaj a sütögetéshez
- 5-6 evőkanál tejföl
- 1 nagy fej hagyma
- 20 dkg bacon vagy császárszalonna (lehet több is)
-só
-fehér bors, fekete bors ízlés szerint
- aszalt paradicsom (én házit használtam)
- erős savanyú paprika (szintén saját elrakásból)
-lenmag (pirított)
Elkészítés:
( A nudli készítése ugyanaz, mint előző receptben):
A krumplikat megfőzöm héjastól (szerintem finomabb lesz így), de lehet megpucolva is főzni. Ha héjastól főzzük, akkor még forrón, késsel, villával pucolom. Ha egy elkészül, azonnal töröm is meg krumplinyomóval, mert amint kihűl, nehezebb lenne megtörni. Aztán megvárom, míg "kézmelegre" hűl, hogy bírjam gyúrni. Beleteszek 2 kanál olajat és a lisztet több adagban adom hozzá. A lisztet érzéssel kell hozzáadni, mert a krumpliknak se egyforma a vízháztartása. Ha úgy érzed, hogy sok bele a liszt vagy kevés akkor tegyél vagy vegyél el, a lényeg, hogy a végén gyúrható, nem ragacsos tésztát kapj. Az összeállított tésztából leveszünk egy kisebb ökölnyi darabot, amit elsodrunk hosszúkásra. Aztán megpaskoljuk, hogy lapos legyen a hosszú kígyóformám. majd késsel vágdosol nudli formákat, amiket egyesével jó sok lisztben meghengergetsz még főzés előtt. Közben odatettem a lábasba a több liter vizet. Ha forr, mehetnek bele a nudlik. Maximum 5 percig főzzük, kimerjük, hideg vízzel öblítjük, tálba tesszük. Ezután egy serpenyőben megpirítom egy kis olajon a kicsi kockákra vágott császárszalonnát vagy bacont. Hagymát is aprítunk, majd rádobjuk a szalonnára, pirulásig sütjük, kevergetjük. Majd jöhet bele a nudli. Ha nincs elég zsiradék alatta, teszünk alá, hogy ne égjen oda. Sűrűn kevergetve pirulásig sütögetjük. Mielőtt levesszük a tűzről, megszórjuk a kétféle borssal. Tálalásnál rákerül a sóval összekevert tejföl meg egy kis pirított lenmag. ( A tejfölbe csak az utolsó pillanatban kerüljön bele a só). Ezután jöhet az olívaolajban pihent aszalt koktélparadicsom díszítésként és a savanyúság
Evési javaslat:
Ehhez a recepthez nem tudok túl sok élménydús történetet társítani, mivel először készítettem. Azonban azt leírhatom, hogy a férjem mikor hazaérkezéskor meglátta csak annyit mondott: "Úúúú, jöhet! Ránézésre siker volt és pár perc után az üres tányér is erről tanúskodott. Ezt az ételt ajánlanám csöpögős romantikus vacsorához egy pohár száraz fehérbor mellé. Lehetne falatkákat reptetni a másik szájába, ha már darabos az étel, na de nem folynék bele tovább hasonló részletekbe, nem hiányzik a 18-as karika:). Remélem sokan elkészítik majd ezt a hamisítatlan magyar ételt.
Jó Étvágyat hozzá!
Forrás: paprika tv