Mesélő falatok

Céklával sült csirkemáj

Céklával sült csirkemáj

k3.jpg

 

Itt van újra a színes ősz és vele érkeznek a még színesebb gyümölcsök és zöldségek. Fantasztikus tálakat lehet rendezni az asztalon a kertünkből szüretelt terméssel (vagy a piacról beszerzett áruval), nem lehet kihagyni, mert hihetetlen hangulatot áraszt, nem beszélve arról, hogy tányérunkat is feldobja ez az íz- és színkavalkád. A látvány a lelkünket melengeti, a testünk pedig jól jár a vitaminokkal (amennyiben elfogy a tál tartalma). Ezt a fenti ételkompozíciót előszeretettel ajánlom vashiánnyal küzdőknek, mert azoknak tökéletes választás. A címből direkt maradt ki a répa, mert azt tapasztalom, hogy kevesen szeretik, de megnyugtatom a répa rajongók táborát, hogy a sütésből nem maradhat ki...de nem ám! Kell az íze az összhatáshoz és egy újabb szín...csak emeli a történet "színvonalát". 

 

Hozzávalók (4 személyre): 

- fél kg csirkemáj

- két fej vöröshagyma (közepes méretű)

- két db közepes méretű cékla

- 3 nagyobb répa

- 1 dl száraz fehérbor

- 4 púpozott kanál sertés vagy szárnyas zsír

- fűszerek: majoranna (sok kell), őrölt fűszerkömény, fehér- és feketebors (ízlés szerint), só (csak amikor megsült)

- tálalásnál lehet camembert sajtszeleteket tenni a tetejére (mennyei grillezés nélkül is!)

- Körethez: 

- 1kg krumpli

- 1 nagyobb csokor petrezselyem

- só, feketebors (ízlés szerint)

 

Elkészítése:

Ha jól emlékszem, úgy egy órán belül elkészíthető ez a recept. Kezdjük a répák, a céklák és a hagymák megpucolásával. Hosszúkás, ujjnyi darabokra vágjuk a színes zöldségeket és 20 percig előfőzzük őket egy kis fazékban. /A vöröshagymákat negyedelem és félreteszem./ Lehet a főzővízbe egy kávéskanál sót tenni (de csak azok tegyenek, akik mindent nagyon sósan szeretnek). Ha petrezselymes krumplit készítünk köretnek - már pedig az passzol hozzá igazán - akkor ő következik a megtisztításban. Kockákra vágjuk, szintén vízben feltesszük (annyi vízzel, hogy ellepje a krumplit) főzni a tűzhelyre. Mehet bele megint egy kávéskanál só. Utána nekilátunk a májnak. Többször átmossuk, majd levágdossuk róla a hártyákat és egyéb nem tetsző részeket. Én egy szűrőbe teszem ezután, hogy lecsepegjen kicsit. Jöhet egy kisebb tepsi vagy jénai tál (a legjobb) és beleteszem a zsírt. Betolom a sütőbe magas hőfokon egy kicsit olvadni. Úgy 2-3 perc után kiveszem, beleteszem a már majdnem puha répákat és céklákat, a felnegyedelt vöröshagymákat, kicsit megforgatom őket a zsírban, aztán az edény széléhez igazítom az összeset. Középre öntöm a feldarabolt csirkemájat. Ráöntöm a májra a bort, kicsit megkeverem, de csak a májat középen. Megfűszerezem a tetejét. Sózni nem sózom ilyenkor, mert megkeményedik. Betolom a sütőbe úgy 20 percre magas hőfokon és ha letelt az idő, megforgatom benne a májakat és óvatosan a zöldségeket is. Visszatolom még 10 percre. Közben a krumpli megpuhult, leszűröm, de hagyok rajta kevés főzővizet, mert az kell az összeállításhoz. Felaprítom a petrezselymet. Zsírban vagy olajban megfuttatom kicsit (nem szabad lepirítani). Hozzáadom a krumplit a lével együtt és gyorsan kevergetve, enyhén lepirítva kész is a köretünk. Megnézzük a májat (elvileg 10 perc elég kell, hogy legyen a köretkészítéshez). Akkor zárjuk el a sütőt, ha szépen megbarnultak a májak. Pompás látványt nyújtanak együtt a céklával és a répával. Amint kivettem, megsózom. Tálalásnál camembert sajtszeleteket helyezek rá. Íme a sütőből kivett finomság:

 

k4.jpg

 

Evési javaslat:

Talán sokan nem szerettük gyermekkorunkban a májat. Így volt ez a mi családunkban is, de ahogy felnő az ember valahogy csak kívánni kezdi a szervezete és felfedezi a máj ízét. Na jó csak magamból indulok ki, de a sertésmájat még most sem szívlelem. Nem vagyunk egyformák és ez jól is van így - szerintem. Ezt az ételt pont emiatt nem sorolom a gyerekbarát kategóriába, mert sajnos az én gyermekeim se szívesen fogyasztják a májas ételeket és még finoman fogalmaztam. Na jó, azért egy-egy májkrémes kenyeret elmajszolnak és esetleg a májgombóc levest se kerülik el, de egyébként nem lehet erőltetni... Ezt a fent említett sült májat nagyon megszerettük a párommal. Elképesztő illatokat produkál sütés közben és most is megenném (hajnali 6-kor) olyan éhes lettem. Kiváló egy közös vacsorához kettesben a párunkkal egy pohár bor mellé. A céklák harsogni fognak a szájunkban, a máj omlik a fogaink közt, a sajt pedig olvad. Szuper trió higgyék el! Egy kóstolást megér...utána úgy is kívánni fogja az ember!

Jó Étvágyat Hozzá!

Céklával sült csirkemáj Tovább
süti beállítások módosítása