Mesélő falatok

  • Rólam
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Helyek
  • Történetek
Céklával sült csirkemáj

Céklával sült csirkemáj

k3.jpg

 

Itt van újra a színes ősz és vele érkeznek a még színesebb gyümölcsök és zöldségek. Fantasztikus tálakat lehet rendezni az asztalon a kertünkből szüretelt terméssel (vagy a piacról beszerzett áruval), nem lehet kihagyni, mert hihetetlen hangulatot áraszt, nem beszélve arról, hogy tányérunkat is feldobja ez az íz- és színkavalkád. A látvány a lelkünket melengeti, a testünk pedig jól jár a vitaminokkal (amennyiben elfogy a tál tartalma). Ezt a fenti ételkompozíciót előszeretettel ajánlom vashiánnyal küzdőknek, mert azoknak tökéletes választás. A címből direkt maradt ki a répa, mert azt tapasztalom, hogy kevesen szeretik, de megnyugtatom a répa rajongók táborát, hogy a sütésből nem maradhat ki...de nem ám! Kell az íze az összhatáshoz és egy újabb szín...csak emeli a történet "színvonalát". 

 

Hozzávalók (4 személyre): 

- fél kg csirkemáj

- két fej vöröshagyma (közepes méretű)

- két db közepes méretű cékla

- 3 nagyobb répa

- 1 dl száraz fehérbor

- 4 púpozott kanál sertés vagy szárnyas zsír

- fűszerek: majoranna (sok kell), őrölt fűszerkömény, fehér- és feketebors (ízlés szerint), só (csak amikor megsült)

- tálalásnál lehet camembert sajtszeleteket tenni a tetejére (mennyei grillezés nélkül is!)

- Körethez: 

- 1kg krumpli

- 1 nagyobb csokor petrezselyem

- só, feketebors (ízlés szerint)

 

Elkészítése:

Ha jól emlékszem, úgy egy órán belül elkészíthető ez a recept. Kezdjük a répák, a céklák és a hagymák megpucolásával. Hosszúkás, ujjnyi darabokra vágjuk a színes zöldségeket és 20 percig előfőzzük őket egy kis fazékban. /A vöröshagymákat negyedelem és félreteszem./ Lehet a főzővízbe egy kávéskanál sót tenni (de csak azok tegyenek, akik mindent nagyon sósan szeretnek). Ha petrezselymes krumplit készítünk köretnek - már pedig az passzol hozzá igazán - akkor ő következik a megtisztításban. Kockákra vágjuk, szintén vízben feltesszük (annyi vízzel, hogy ellepje a krumplit) főzni a tűzhelyre. Mehet bele megint egy kávéskanál só. Utána nekilátunk a májnak. Többször átmossuk, majd levágdossuk róla a hártyákat és egyéb nem tetsző részeket. Én egy szűrőbe teszem ezután, hogy lecsepegjen kicsit. Jöhet egy kisebb tepsi vagy jénai tál (a legjobb) és beleteszem a zsírt. Betolom a sütőbe magas hőfokon egy kicsit olvadni. Úgy 2-3 perc után kiveszem, beleteszem a már majdnem puha répákat és céklákat, a felnegyedelt vöröshagymákat, kicsit megforgatom őket a zsírban, aztán az edény széléhez igazítom az összeset. Középre öntöm a feldarabolt csirkemájat. Ráöntöm a májra a bort, kicsit megkeverem, de csak a májat középen. Megfűszerezem a tetejét. Sózni nem sózom ilyenkor, mert megkeményedik. Betolom a sütőbe úgy 20 percre magas hőfokon és ha letelt az idő, megforgatom benne a májakat és óvatosan a zöldségeket is. Visszatolom még 10 percre. Közben a krumpli megpuhult, leszűröm, de hagyok rajta kevés főzővizet, mert az kell az összeállításhoz. Felaprítom a petrezselymet. Zsírban vagy olajban megfuttatom kicsit (nem szabad lepirítani). Hozzáadom a krumplit a lével együtt és gyorsan kevergetve, enyhén lepirítva kész is a köretünk. Megnézzük a májat (elvileg 10 perc elég kell, hogy legyen a köretkészítéshez). Akkor zárjuk el a sütőt, ha szépen megbarnultak a májak. Pompás látványt nyújtanak együtt a céklával és a répával. Amint kivettem, megsózom. Tálalásnál camembert sajtszeleteket helyezek rá. Íme a sütőből kivett finomság:

 

k4.jpg

 

Evési javaslat:

Talán sokan nem szerettük gyermekkorunkban a májat. Így volt ez a mi családunkban is, de ahogy felnő az ember valahogy csak kívánni kezdi a szervezete és felfedezi a máj ízét. Na jó csak magamból indulok ki, de a sertésmájat még most sem szívlelem. Nem vagyunk egyformák és ez jól is van így - szerintem. Ezt az ételt pont emiatt nem sorolom a gyerekbarát kategóriába, mert sajnos az én gyermekeim se szívesen fogyasztják a májas ételeket és még finoman fogalmaztam. Na jó, azért egy-egy májkrémes kenyeret elmajszolnak és esetleg a májgombóc levest se kerülik el, de egyébként nem lehet erőltetni... Ezt a fent említett sült májat nagyon megszerettük a párommal. Elképesztő illatokat produkál sütés közben és most is megenném (hajnali 6-kor) olyan éhes lettem. Kiváló egy közös vacsorához kettesben a párunkkal egy pohár bor mellé. A céklák harsogni fognak a szájunkban, a máj omlik a fogaink közt, a sajt pedig olvad. Szuper trió higgyék el! Egy kóstolást megér...utána úgy is kívánni fogja az ember!

Jó Étvágyat Hozzá!

Szólj hozzá! Főételek Tovább
Céklával sült csirkemáj Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Nagymamám titkos sajtos pogácsája Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Gyors sárgadinnye krémleves Gyors sárgadinnye krémleves
  • Gyors és mennyei málnás kekszsüti Gyors és mennyei málnás kekszsüti
  • Narancsos mézes krémes Narancsos mézes krémes

A bejegyzés trackback címe:

https://bundasuzsidoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr6612879396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő falatok

Köszöntelek éhes vendég oldalamon! Jó helyen jársz, ha nemcsak egy gyors receptre vágysz, hanem annál egy kicsit többre, talán egy történetre, egy emlékre, egy ízre, egy élményre. Saját és családi receptek mesélnek oldalamon. Itt főleg a hagyományos magyar konyha ételeiből szemezgethetsz, de helyet kapnak a különböző nemzetek étkei is és a számos kísérletezés... Jó időtöltést kívánok!

Bejegyzések

  • Narancsos krémes szelet
    Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
    Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Nők gyönyöre szelet
    Nők gyönyöre szelet
  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan
    Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül)
    Szedres mámor (sütés nélkül)

Keresés

Friss topikok

  • Dan da Man: Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a rece... (2020.04.18. 11:56) Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Bekyly: Köszönöm! A reklámot nem... (2018.08.04. 23:57) Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Bekyly: Kösziiiii;) (2017.01.30. 22:23) Narancsos Csoki szerelem
  • Bekyly: Hát persze...mint régen a chokito ;) Írtam, ki kell próbálni! (2017.01.29. 16:56) Fahéjas kell még egy!

Címkék

Desszertek (24) Disznóságok (2) Egytálételek (1) Előételek (7) Főételek (14) Francia sütik (1) gluténmentes (1) Gyerekbarát ételek (15) Kekszes desszertek (1) Levesek (3) Péksütemény (3) Pesto (1) Piték (3) Pogácsa (1) Rétesek (2) Rólam (1) saját recept (4) Sós süti (2) Sütemények (4) Tészták (1) Torták (2) Történetek (6) Vegán ételek (1) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2024 március (1)
  • 2022 december (1)
  • 2022 szeptember (1)
  • 2022 augusztus (1)
  • 2022 április (1)
  • 2021 december (1)
  • 2020 április (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 július (4)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Főzni és Enni otthon, úton, útfélen...
süti beállítások módosítása
Dashboard