Mesélő falatok

Gyömbéres cukkinis fasírt bacon kabátban

Gyömbéres cukkinis fasírt bacon kabátban

Idén nyáron hihetetlen sok cukkini termett a kertünkben. A néhány bokornyi tökféleség csak úgy ontotta magából a virágokat és nem győztük megfőzni, eltenni, eladni vagy éppen elajándékozni a bő termését. Aki nálunk megfordult, nagy valószínűséggel cukkinival a kezében távozott a kapunkon, kivéve, ha nem akart. Ennélfogva próbáltam belecsempészni a mindennapi étkezéseinkbe, mert kidobni nem szeretek semmit, de szerencsére a zöld hulladékokat nem is kell, mert nálunk azok vagy a csirkék martalékává válnak vagy a komposztálóba kerülnek. Ami a fasírtot illeti, először hezitáltam, hogy bele merjem-e tenni a cukkinit a húsba, ugyanis a párom húsimádó és félő, hogy letol érte. Aztán nagyon nem bántam meg, sőt ha tehetem, mindig így fogom készíteni ezt a húsos zöldséges kombót. Az állaga szerintem páratlan, hihetetlen omlós és  szaftos még melegen fogyasztva, de elárulhatom, hogy kihűlve is gyorsan csúszik...és a gyömbér huncut fűszerezését pedig már meg sem említem. Csak ajánlani tudom annál is inkább, mert a blogomra felkerülő receptek mindegyike olyan, amit a családom egyöntetűen letesztelt, jóváhagyott és sokszor kerülnek az asztalra. 

 

Hozzávalók (4 főre):

- 40 dkg darált sertéshús

- 20 dkg reszelt cukkini (héjával)

- 1 tojás

- 1 csomag szeletelt bacon (450g)

- 1 nagyobb fej vöröshagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma (nagyobb méretű)

- fűszerek: só, bors (fekete és fehér), 2 csapott ek. piros fűszerpaprika, őrölt köménymag, majoranna, 1 púpozott kk. őrölt gyömbér vagy fokhagymás gyömbéres paszta  (hipermerket)

- kisebb csokor petrezselyem

- teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

-olaj vagy bármilyen zsiradék a tepsihez

 

Elkészítése:

Elsőként lereszeljük a cukkinit héjastul. Friss, zsenge cukkinit érdemes használni, aminek nem keményedtek meg a magjai. Ha több húsból készítünk, mindig legyen a cukkini a húsmennyiség egyharmada. A cukkinit nagyon picit besózom és hagyom egy 10 percet állni, hogy levet eresszen. Majd kinyomkodom markomban a levét, de csak mérsékelten. Aztán felaprítjuk a vöröshagymát, majd olajon üvegesre pirítjuk. Amikor levettük a tűzről, belekeverjük a fokhagymaprésen kinyomott fokhagymákat. Felaprítjuk a petrezselymet és mehet egy tálba a hússal, a cukkinivel és a hagymákkal. Ezt elkeverem és csak utána jöhet bele a tojás és a többi hozzávaló. A fűszerezést azt mindenki saját szájízére bízom a fent leírt őrleményekkel, hozzávalókkal. Ne sózzuk nagyon, mert a bacon is hozzáteszi a maga sósságát. Lehet friss gyömbérrel is próbálkozni, de a szárított kevésbé csípős és ezért választottam ( és a gyerekek miatt is). Ha már minden a tálba került, összekeverjük és teszünk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy formázható állagot kapjunk. Ekkor hosszúkás fasírtokat készítünk és betekerjük őket egy-egy bacon szelettel. Valamilyen zsiradékkal kikenünk egy tepsit illetve ha olajjal dolgozunk, akkor annyit használunk, hogy mindenütt álljon egy 2 mm-es rétegben. Használhatunk jénai edényt is. Beletesszük kis távolságokra egymástól a fasírtjainkat. Ezt gázsütőben olyan 250 fokon szoktam sütni  (6-os fokozat a 8 fokozatos sütőn). Nem tudom már pontosan hogy időben mennyi, talán egy 40 perc, amikor már szép barnára pirult a bacon, akkor kiveszem. Talán ez is ízlés kérdése, hogy mennyire legyen pirult és még nyílván az illatok is árulkodnak a konyha légkörében a fasírt hogyléte felől ;) 

 

Evési javaslat:

Én főként petrezselymes burgonya mellé tálalom, de csak a fantáziánk szabhat határt egy olyan ételnek, amit akár bátran zsebre is vághatunk egy szendvicsbe építve. Én most legszívesebben bepakolnám a családomat a kocsiba és  ezekkel a mennyei fasírtkákkal megpakolnék pár francia kiflit egy kis sajtkrém, némi pirított hagyma társaságában és haza sem érnénk csak este, amikor a fáradságtól csak az ágyba kívánkoznánk. Hát ez volt mára az én rövid, de tömör kívánságom és hozzá egy olyan husi, amit legalább egyszer feltétlen ki kell próbálni...utána pedig csak függővé kell válni. ;)

Jó Étvágyat Hozzá!

Gyömbéres cukkinis fasírt bacon kabátban Tovább
süti beállítások módosítása