Mesélő falatok

  • Rólam
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Helyek
  • Történetek
Gyömbéres cukkinis fasírt bacon kabátban

Gyömbéres cukkinis fasírt bacon kabátban

Idén nyáron hihetetlen sok cukkini termett a kertünkben. A néhány bokornyi tökféleség csak úgy ontotta magából a virágokat és nem győztük megfőzni, eltenni, eladni vagy éppen elajándékozni a bő termését. Aki nálunk megfordult, nagy valószínűséggel cukkinival a kezében távozott a kapunkon, kivéve, ha nem akart. Ennélfogva próbáltam belecsempészni a mindennapi étkezéseinkbe, mert kidobni nem szeretek semmit, de szerencsére a zöld hulladékokat nem is kell, mert nálunk azok vagy a csirkék martalékává válnak vagy a komposztálóba kerülnek. Ami a fasírtot illeti, először hezitáltam, hogy bele merjem-e tenni a cukkinit a húsba, ugyanis a párom húsimádó és félő, hogy letol érte. Aztán nagyon nem bántam meg, sőt ha tehetem, mindig így fogom készíteni ezt a húsos zöldséges kombót. Az állaga szerintem páratlan, hihetetlen omlós és  szaftos még melegen fogyasztva, de elárulhatom, hogy kihűlve is gyorsan csúszik...és a gyömbér huncut fűszerezését pedig már meg sem említem. Csak ajánlani tudom annál is inkább, mert a blogomra felkerülő receptek mindegyike olyan, amit a családom egyöntetűen letesztelt, jóváhagyott és sokszor kerülnek az asztalra. 

 

Hozzávalók (4 főre):

- 40 dkg darált sertéshús

- 20 dkg reszelt cukkini (héjával)

- 1 tojás

- 1 csomag szeletelt bacon (450g)

- 1 nagyobb fej vöröshagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma (nagyobb méretű)

- fűszerek: só, bors (fekete és fehér), 2 csapott ek. piros fűszerpaprika, őrölt köménymag, majoranna, 1 púpozott kk. őrölt gyömbér vagy fokhagymás gyömbéres paszta  (hipermerket)

- kisebb csokor petrezselyem

- teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

-olaj vagy bármilyen zsiradék a tepsihez

 

Elkészítése:

Elsőként lereszeljük a cukkinit héjastul. Friss, zsenge cukkinit érdemes használni, aminek nem keményedtek meg a magjai. Ha több húsból készítünk, mindig legyen a cukkini a húsmennyiség egyharmada. A cukkinit nagyon picit besózom és hagyom egy 10 percet állni, hogy levet eresszen. Majd kinyomkodom markomban a levét, de csak mérsékelten. Aztán felaprítjuk a vöröshagymát, majd olajon üvegesre pirítjuk. Amikor levettük a tűzről, belekeverjük a fokhagymaprésen kinyomott fokhagymákat. Felaprítjuk a petrezselymet és mehet egy tálba a hússal, a cukkinivel és a hagymákkal. Ezt elkeverem és csak utána jöhet bele a tojás és a többi hozzávaló. A fűszerezést azt mindenki saját szájízére bízom a fent leírt őrleményekkel, hozzávalókkal. Ne sózzuk nagyon, mert a bacon is hozzáteszi a maga sósságát. Lehet friss gyömbérrel is próbálkozni, de a szárított kevésbé csípős és ezért választottam ( és a gyerekek miatt is). Ha már minden a tálba került, összekeverjük és teszünk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy formázható állagot kapjunk. Ekkor hosszúkás fasírtokat készítünk és betekerjük őket egy-egy bacon szelettel. Valamilyen zsiradékkal kikenünk egy tepsit illetve ha olajjal dolgozunk, akkor annyit használunk, hogy mindenütt álljon egy 2 mm-es rétegben. Használhatunk jénai edényt is. Beletesszük kis távolságokra egymástól a fasírtjainkat. Ezt gázsütőben olyan 250 fokon szoktam sütni  (6-os fokozat a 8 fokozatos sütőn). Nem tudom már pontosan hogy időben mennyi, talán egy 40 perc, amikor már szép barnára pirult a bacon, akkor kiveszem. Talán ez is ízlés kérdése, hogy mennyire legyen pirult és még nyílván az illatok is árulkodnak a konyha légkörében a fasírt hogyléte felől ;) 

 

Evési javaslat:

Én főként petrezselymes burgonya mellé tálalom, de csak a fantáziánk szabhat határt egy olyan ételnek, amit akár bátran zsebre is vághatunk egy szendvicsbe építve. Én most legszívesebben bepakolnám a családomat a kocsiba és  ezekkel a mennyei fasírtkákkal megpakolnék pár francia kiflit egy kis sajtkrém, némi pirított hagyma társaságában és haza sem érnénk csak este, amikor a fáradságtól csak az ágyba kívánkoznánk. Hát ez volt mára az én rövid, de tömör kívánságom és hozzá egy olyan husi, amit legalább egyszer feltétlen ki kell próbálni...utána pedig csak függővé kell válni. ;)

Jó Étvágyat Hozzá!

Szólj hozzá! Tovább
Gyömbéres cukkinis fasírt bacon kabátban Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Szedres mámor (sütés nélkül) Szedres mámor (sütés nélkül)
  • Mentás szamóca krémleves Mentás szamóca krémleves
  • Gyros újragondolva Gyros újragondolva
  • Narancsos mézes krémes Narancsos mézes krémes

A bejegyzés trackback címe:

https://bundasuzsidoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr3813067934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő falatok

Köszöntelek éhes vendég oldalamon! Jó helyen jársz, ha nemcsak egy gyors receptre vágysz, hanem annál egy kicsit többre, talán egy történetre, egy emlékre, egy ízre, egy élményre. Saját és családi receptek mesélnek oldalamon. Itt főleg a hagyományos magyar konyha ételeiből szemezgethetsz, de helyet kapnak a különböző nemzetek étkei is és a számos kísérletezés... Jó időtöltést kívánok!

Bejegyzések

  • Narancsos krémes szelet
    Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
    Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Nők gyönyöre szelet
    Nők gyönyöre szelet
  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan
    Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül)
    Szedres mámor (sütés nélkül)

Keresés

Friss topikok

  • Dan da Man: Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a rece... (2020.04.18. 11:56) Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Bekyly: Köszönöm! A reklámot nem... (2018.08.04. 23:57) Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Bekyly: Kösziiiii;) (2017.01.30. 22:23) Narancsos Csoki szerelem
  • Bekyly: Hát persze...mint régen a chokito ;) Írtam, ki kell próbálni! (2017.01.29. 16:56) Fahéjas kell még egy!

Címkék

Desszertek (24) Disznóságok (2) Egytálételek (1) Előételek (7) Főételek (14) Francia sütik (1) gluténmentes (1) Gyerekbarát ételek (15) Kekszes desszertek (1) Levesek (3) Péksütemény (3) Pesto (1) Piték (3) Pogácsa (1) Rétesek (2) Rólam (1) saját recept (4) Sós süti (2) Sütemények (4) Tészták (1) Torták (2) Történetek (6) Vegán ételek (1) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2024 március (1)
  • 2022 december (1)
  • 2022 szeptember (1)
  • 2022 augusztus (1)
  • 2022 április (1)
  • 2021 december (1)
  • 2020 április (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 július (4)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Főzni és Enni otthon, úton, útfélen...
süti beállítások módosítása
Dashboard