Mesélő falatok

  • Rólam
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Helyek
  • Történetek
Mentás szamóca krémleves

Mentás szamóca krémleves

Ha valamit nehéz kivárni, az a szamócaszezon. Én nemcsak az íze miatt szeretem, hanem magáért az illatáért veszek meg. A dzsem főzése számomra maga az aromaterápia. Csak állok a fazék mellett, kevergetem és nem tudok betelni vele. Hihetetlen megejtő illata van. Szerencsére találtam olyan parfümöt, amiben a földieper dominál, így egész évben ebbe a "piros", varázslatos, édes illatba burkolózhatom. Ja és igen, nem eper a becsületes neve, mert ez előbbi a fán terem, hanem szamóca vagy földieper, csakhogy tisztázzuk a dolgokat. Idén megpróbáltuk a fekete fóliás talajtakarós termesztést, hogy minél szebb és nagyobb szamócáink legyenek ( a gaz elkerüléséről nem is beszélve). Nem csalódtunk. Van rajta bőven és gyönyörűek. A menta pedig úgy jött a képbe, hogy tavaly vettünk egy kertészetbe mojito mentát, ami szépen kitelelt a kertben és úgy gondoltam, belekeverek pár levelet a levesbe, hátha megörülnek egymásnak az ízek és valami új születhet ;) Lássuk a gyors receptet:

 

Hozzávalók (3 személyre):

- 20 dkg szamóca

- 3 dl tej

-1,5 habtejszín

- 1 púpozott ek. vegyes virágméz

- 2 ek. cukor (vagy helyettesítő)

- csipet fahéj

- csipet gyömbér (őrölt, szárított)

- 4 mentalevél +1-2 db díszítéshez

 

Elkészítése:

Talán a szamóca előkészítése tartott a legtöbb ideig, ami alatt a mosást és a csumázást értem. Aztán turmixgépbe pakoltam, ráöntöttem a tejet, aztán hozzáadtam a cukrot és a mézet. Addig kevertem a késekkel, amíg homogén, krémes állagot nem kaptam. Ezután kiöntöttem egy tálba, kézi habverőért nyúltam és beleszórtam a fahéjat és a gyömbért, amik azért kellenek, mert hihetetlen jól kiemelik az eper ízét, ahelyett, hogy elnyomnák. Ezután gyorsan elkevertem a már majdnem kész levest és ezután lépett bele a történetbe a menta ritka, röpke találkozásra. Két módot adok meg az aroma kinyerésére. Az egyik: fogod a leveleket, jól összegyűröd a markodba, meg is paskolhatod és így mehet a tálba. A másik lehetőség a stílusos megoldás: a mozsárban való összezúzás, de csak annyira, hogy ne essenek szét a levelek. Ezt követően keverjük az ízbombát tartalmazó levélkéinket a krémlevesbe. Néhány keverés után ki is veszem, hogy azért a " kevés néha több" szabály érvényesülhessen. A legvégére tartogattam az 1 dl tejszín óvatos elvegyítését. Aki azt szeretné, hogy a menta íz erőteljesebb legyen, bele is turmixolhatja a leveleket a levesbe, ami a színét is feldobja. De én inkább maradok a bevált verziómnál, mert annyira jól sikerült, hogy a gyerekeim este semmit sem hagytak belőle...és nincs nagyobb kritikusom a családomnál. Már csak a hűtés van hátra, de ha hideg tejjel dolgozunk, akkor rögtön tálalhatunk is.

 

Tálalási javaslat:

Üveg tányér, porcelán kiöntőbe a maradék tejszín, ami hamarosan a díszítés részévé válik egy mentalevéllel karöltve. Már csak egy rózsaszín csokor virág hiányzik az asztalról és egy szamócára kellőképpen kiéhezett család. Ha romantikus estére készülnénk, akkor is jó választás, mert lehűthetjük vele a kedélyeket. A menta frissít, a szamóca bódít...

Jó Étvágyat Kívánok Hozzá!

 

Szólj hozzá! Tovább
Mentás szamóca krémleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Az én Baklavám Az én Baklavám
  • Gyors sárgadinnye krémleves Gyors sárgadinnye krémleves
  • Gyerekkorom krumplis pogácsája Gyerekkorom krumplis pogácsája
  • Gyömbéres cukkinis fasírt bacon kabátban Gyömbéres cukkinis fasírt bacon kabátban
  • Barackos nutellás muffin és a barackos Barackos nutellás muffin és a barackos

A bejegyzés trackback címe:

https://bundasuzsidoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr2014006686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő falatok

Köszöntelek éhes vendég oldalamon! Jó helyen jársz, ha nemcsak egy gyors receptre vágysz, hanem annál egy kicsit többre, talán egy történetre, egy emlékre, egy ízre, egy élményre. Saját és családi receptek mesélnek oldalamon. Itt főleg a hagyományos magyar konyha ételeiből szemezgethetsz, de helyet kapnak a különböző nemzetek étkei is és a számos kísérletezés... Jó időtöltést kívánok!

Bejegyzések

  • Narancsos krémes szelet
    Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
    Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Nők gyönyöre szelet
    Nők gyönyöre szelet
  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan
    Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül)
    Szedres mámor (sütés nélkül)

Keresés

Friss topikok

  • Dan da Man: Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a rece... (2020.04.18. 11:56) Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Bekyly: Köszönöm! A reklámot nem... (2018.08.04. 23:57) Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Bekyly: Kösziiiii;) (2017.01.30. 22:23) Narancsos Csoki szerelem
  • Bekyly: Hát persze...mint régen a chokito ;) Írtam, ki kell próbálni! (2017.01.29. 16:56) Fahéjas kell még egy!

Címkék

Desszertek (24) Disznóságok (2) Egytálételek (1) Előételek (7) Főételek (14) Francia sütik (1) gluténmentes (1) Gyerekbarát ételek (15) Kekszes desszertek (1) Levesek (3) Péksütemény (3) Pesto (1) Piték (3) Pogácsa (1) Rétesek (2) Rólam (1) saját recept (4) Sós süti (2) Sütemények (4) Tészták (1) Torták (2) Történetek (6) Vegán ételek (1) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2024 március (1)
  • 2022 december (1)
  • 2022 szeptember (1)
  • 2022 augusztus (1)
  • 2022 április (1)
  • 2021 december (1)
  • 2020 április (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 július (4)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Főzni és Enni otthon, úton, útfélen...
süti beállítások módosítása
Dashboard