Mesélő falatok

  • Rólam
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Helyek
  • Történetek
Gyros újragondolva

Gyros újragondolva

Azóta szeretem házilag készíteni a gyrost, amióta tavaly nyáron a legkedvesebb barátnőm anyukája készített a lányaival együtt nekem újkrumplival, salátával és nagy szeretettel. Igyekszem a mai napig mindent úgy csinálni, ahogy ott láttam, mert annyira más volt és annyira jobban ízlett egy gyorséttermi gyros tálnál, hogy azt nem is lehetne szavakba foglalni. Biztos a közös a munka és a jó hangulatú beszélgetés tették még finomabbá a vasárnapi ebédet. De én most nem azt a verziót fogom megörökíteni, hanem azt, ami itthon született néhány hete. Csirkemellel indult a történet és egy jégsalátával.  Már hozzáfogtam a csirkemellhez, amikor rájöttem, hogy nincs itthon krumpli, ami talán rögtön dönti is a felállított tervek sorát. Nagy keresgélés után találtam még egy darabot a spejzben és néhány zeller gumót, meg répát. El is indult az agyalás, hogy nem-e lehetne helyettesíteni mással a jól bevált köretet. Miért is ne tudna megsülni a zeller és a répa is hasábokra vágva egy serpenyő olajban? Ne vicceljünk már, nincsenek lehetetlenek...ez az én konyhám, amibe megtörtént már néhány dolog, a csirkevágáson át az erős Pista elrakásig. Szóval bevettem a főzőcskébe még néhány új elemet, köztük a diót is és a snidlinget, amikről nem tudnának mesélni a jól összekomponált gyros tálak...Így született a képen látható fogás is. 

 

Hozzávalók (4 személyre): 

A húshoz: 

- 60 dkg csirkemell

- zsiradék: olaj, vagy kókuszzsír

- 3-4 gerezd fokhagyma

- só (én himalája sót tettem bele)

- fűszerek: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring (csipet), őrölt feketebors, fehérbors, őrölt fűszerkömény (ízlés szerint) és egy kiskanál őrölt csemege pirospaprika

A körethez:

- 2-3 zellergumó

- 2 nagyobb sárgarépa

- krumpli (elhagyható, mert tökéletesen helyettesíti a zeller)

- olaj a kisütéshez

A salátához:

- 1 fej jégsaláta

- 20 dkg feta sajt

- 1 nagy doboz natúr joghurt

- negyed citrom leve

- szárított kapor

- néhány szál snidling

- pici feketebors

- 1 közepes fej vöröshagyma

- 1 nagyobb gerezd fokhagyma

- 1 marék dió

- 1 kanál olívaolaj

- só

 

Elkészítése:

A csirkemellet csíkokra vágjuk, miután megtisztítottuk a nem kívánt részektől. Serpenyőbe tesszük, amibe már felhevítettük az olajat és sűrűn kevergetve megvárjuk, amíg kiengedi magából a vizet. Ekkor szoktam sózni, megfűszerezni (kivéve a pirospaprikát) és a zúzott, aprított fokhagymát hozzáadni. Lepirítom, kevergetem, kevés vizet adok hozzá, de előtte hozzáadom a kanál pirospaprikát. Fedő alatt főzöm úgy 15 percet és amikor már "zsírjára pirult" keverészem egy darabig és lezárom. 

A köret elemeit megpucolom, vékony hasábokra vágom, mint a krumplit szoktam. Külön megsütögetem a zellert és a répacsíkokat is. A répa hamarabb lett kész a zellernél tapasztalatom szerint, ezért kell külön sütni. Az olaj miatt papírtörlővel bélelt tálba szedtem ki őket és himalája sóval lesóztam rögtön.

A salátához a jégsalátát felkockázom, a vöröshagymát először félbevágom, majd a feleket csíkokra és a csíkokat pedig kettévágom, így kerül bele elsőként a tál aljára. Kicsit besózom a hagymát, megkeverem, utána jöhet rá a jégsali. Ráteszem a felkockázott fetasajtot és rátérek a dió pirítására. A kisebb darabokra tört diókat egy serpenyőben hevítem és kevergetem addig, amíg a színe és az illata is megváltozik. Picit barnább lesz és mennyei ízre(figyelem, erős a kényszer arra, hogy ilyenkor bekapkodd az összeset!) Most jön külön tálba az öntet: joghurt, olívaolaj, citrom, só (csapott kávéskanál), feketebors (őrölt), szárított kapor bőven, fokhagyma (fokhagymanyomóval elkészítve), picire aprított snidling összekeverve. Amikor már kevertük és kóstoltuk és "hű de jó az íze", akkor mehet rá a salátára. Óvatosan összeforgatjuk az egészet. Tálalásnál szórjuk csak meg a salátánkat a pirított dióval, úgy lesz tökéletes az összhatás:

 

Evési javaslat: 

Már egy ideje elterveztem, hogy legközelebb, ha valaki látogatóba jön hozzánk, gyrost tálalok fel, annyira szereti a családom is. Aztán közbeszóltak az ünnepek és a szokások... Úgy gondolom, hogy ezzel az étellel nem lehet melléfogni, mert ínycsiklandó az orrnak, könnyed a gyomornak, egyszerű a szakácsnak, pláne ha akad egy kis segítség is a sokféle mozzanathoz. Ha meghívod 1-2 barátod és felnyitsz hozzá egy száraz fehéret, biztosan elégedetten távoznak majd tőled! Kívánok mellé jó hangulatot és 

Jó Étvágyat Hozzá!

Szólj hozzá! Főételek Tovább
Gyros újragondolva Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Narancsos krémes szelet Narancsos krémes szelet
  • Nők gyönyöre szelet Nők gyönyöre szelet
  • Szedres mámor (sütés nélkül) Szedres mámor (sütés nélkül)
  • Gyors és mennyei málnás kekszsüti Gyors és mennyei málnás kekszsüti
  • Gyerekkorom krumplis pogácsája Gyerekkorom krumplis pogácsája

A bejegyzés trackback címe:

https://bundasuzsidoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr3913778834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő falatok

Köszöntelek éhes vendég oldalamon! Jó helyen jársz, ha nemcsak egy gyors receptre vágysz, hanem annál egy kicsit többre, talán egy történetre, egy emlékre, egy ízre, egy élményre. Saját és családi receptek mesélnek oldalamon. Itt főleg a hagyományos magyar konyha ételeiből szemezgethetsz, de helyet kapnak a különböző nemzetek étkei is és a számos kísérletezés... Jó időtöltést kívánok!

Bejegyzések

  • Narancsos krémes szelet
    Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
    Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Nők gyönyöre szelet
    Nők gyönyöre szelet
  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan
    Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül)
    Szedres mámor (sütés nélkül)

Keresés

Friss topikok

  • Dan da Man: Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a rece... (2020.04.18. 11:56) Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Bekyly: Köszönöm! A reklámot nem... (2018.08.04. 23:57) Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Bekyly: Kösziiiii;) (2017.01.30. 22:23) Narancsos Csoki szerelem
  • Bekyly: Hát persze...mint régen a chokito ;) Írtam, ki kell próbálni! (2017.01.29. 16:56) Fahéjas kell még egy!

Címkék

Desszertek (24) Disznóságok (2) Egytálételek (1) Előételek (7) Főételek (14) Francia sütik (1) gluténmentes (1) Gyerekbarát ételek (15) Kekszes desszertek (1) Levesek (3) Péksütemény (3) Pesto (1) Piték (3) Pogácsa (1) Rétesek (2) Rólam (1) saját recept (4) Sós süti (2) Sütemények (4) Tészták (1) Torták (2) Történetek (6) Vegán ételek (1) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2024 március (1)
  • 2022 december (1)
  • 2022 szeptember (1)
  • 2022 augusztus (1)
  • 2022 április (1)
  • 2021 december (1)
  • 2020 április (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 július (4)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Főzni és Enni otthon, úton, útfélen...
süti beállítások módosítása
Dashboard