Mesélő falatok

  • Rólam
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Helyek
  • Történetek
Nagymamám titkos sajtos pogácsája

Nagymamám titkos sajtos pogácsája

Rögtön felmerül a kérdés az olvasóban, hogy miért is TITKOS? Ezt nehéz lenne egy mondatban kifejtenem. Talán azért, mert 15 év kellett mire a recepthez hozzáférhettem. Hiába kértem mamámat a 20-as éveim elején, hogy írja le a receptet, nem tette meg, de utólag csak azt mondja, mert nem is volt igazán bevált receptje. Igazából sok évbe telt, mire leírhatóvá vált a recept. Gyermekként sokszor végignéztem, ahogy készíti, még segíthettem is a munkálatok során. Sokszor elsorolta az összetevőket, de hiába készítette el bárki is a családban, sosem sikerült olyan finomra, mint az övé.  Tudtuk, hogy valami hiányzik a pogácsából, amiről nem tudunk...Talán egy titkos összetevő. Mint minden nagyszerű fogásánál - amivel az ünnepek idején örvendeztetett meg minket - az unokák kérdezgették tőle, hogy mama mitől ilyen finom, mit raktál az ételbe, mindig azt válaszolta, hogy "mamaport". Ez a titokzatosság átszőtte az egész főzési tudományát és még most is, ha jól látna és főzhetne. A pogácsája nem csak titkos volt akkoriban, hanem híres is. Sütött minden nagyobb ünnepre, családi eseményre, munkahelyi rendezvényre, sőt még lakodalmakra is. A Bács-Kiskun megyei faluban sokan tudják, hogy Julika néni sajtos pogácsájához nincs fogható. Amellett, hogy nagyszerű az ízvilága, a nagyszerűsége még abban is rejlett, hogy több napig puha maradt a fehér damaszt konyharuha alatt a hűvös spejzben. Miután nem sütött több pogácsát, sokat beszélt róla. Így egy napon lediktálta anyukámnak a receptet, aztán pedig nekem is. Viszont nem a teljes receptet. Mindkettőnknek ugyanazt a két hozzávalót felejtette el elmondani.  Tavaly a konyhámban meséltem neki arról, hogy hiába próbálkoztunk elkészíteni, sohasem sikerül olyanra, mint az övé. Csodálkozott rajta. Majd másnap nekiláttam abban a reményben, hogy hátha sikerül mindenre ugyanúgy emlékeznie és úgy is lett. Hozzáláttam a méricskéléshez és mama megszólalt, hogy tegyek hozzá egy másfél dl fehér bort, mert akkor jobban kel a tészta...micsoda??? Sőt megtudtam a kelesztés mikéntjét is és azt, hogy a mamapor igazából a fehérbors a főztjeiben. Nagyon boldog voltam, hiszen erre vártam évek óta. Az apró titkokra, a tudás birtoklására. De a legnagyobb öröm akkor ért, amikor nekem nyújtotta át becsben tartott szakácskönyveit, kipróbált, papírra vetett receptjeit.  Mi ebből a tanulság? Ha megteheted még, süss együtt a nagymamáddal, mert csak tőle tudhatod meg egyedül azokat a recepteket, amikre sokszor vágysz és emlegetsz.

 

Hozzávalók (3-4) tepsihez: 

- Fél kg finomliszt

- fél kg rétesliszt

- 25 dkg margarin

- másfél dl fehérbor (háztáji, ha van)

- 1 nagy doboz tejföl (330 g)

- 5 dkg élesztő

- 1,5 dl langyos tej

- 4 evőkanál cukor

- 2 evőkanál só (tengeri)

-10 dkg trappista sajt  reszelve (a tésztába)

- 5 evőkanál olaj

- 3 db tojássárgája

- néha natúr vajkrémet is tett bele egy kanállal, de elhagyható

A tészta lekenéséhez: a 3 tojás fehérjéje kicsit habosra felverve + fél kiskanál fehérbors + fél kávéskanál só

- 20 dkg reszelt trappista sajt a tetejére

 

Elkészítése:

 Az élesztőt megfuttatjuk a tejben és a cukorban. A tálba kimérjük a liszteket. A margarint felszeletelve tesszük a tálba. Sót szórunk bele. Elmorzsoljuk a lisztet a margarinnal. Beletesszük  az összes többi hozzávalót és jól összedolgozzuk. Gyúrjuk néhány percen át, ha kell, lisztezzük a deszkát, tésztát, kezünket, míg végül egy olyan tésztát kapunk, ami puha és nem ragad sem a deszkához, sem a kezünkhöz. Aztán egy lisztezett tálba tesszük a bucinkat, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen egy órát pihentetjük. Az óra leteltével egy edényből kidagadó tészta vár ránk. Kivesszük, átgyúrjuk és kinyújtjuk a deszkán úgy másfél - két centiméter vastagságúra. A pogácsa szaggatóval, ahogy mamám mondaná:"megpaskoljuk" a tetejét, azaz köröket nyomkodunk a tetejére, de sokat úgy egymásba vágjanak (de nem mélyen, csak annyira, hogy nyomott hagyjon), ez ahelyett van, hogy késsel vonalakat húznánk. Enélkűl felpúposodik a teteje és az már úgy nem az igazi. Megkenjük a villával felvert, kissé habos tojásfehérjével és az újabb titok: a tojásfehérjébe egy fél kiskanál fehérborsot keverünk, ami a kiváltságos ízt kölcsönzi neki és még egy fél kiskanál sót is. Jöhet rá a reszelt sajt egyenletesen eloszlatva. Ezután fél órát pihenni hagyjuk (!!!) Majd kiszaggatjuk a képen látható félhold alakúra. A mamám mindig a hullámos kör alakú, nagyobb méretű pogácsaszaggatót használta. A tepsiket meglisztezzük, egymástól 1-2 cm-re helyezzük a pogácsákat és újabb 10-15 perc kelesztés következik. Nagyon fontos a háromszori kelesztés! Sütés előtt 5 perccel bekapcsoljuk melegedni a gázsütőt. Én légkeveréses villanysütőben 160 fokon 20-25 perc alatt készítem el a képen látható színben pompázva. De az eredeti gázsütőben készült 180 fokon és minimum félóráig. Jó munkát és kitartást, mert az hozza a legjobb eredményt!

 

Evési javaslat: 

Csak a tapasztalat és az emlékek vezérelnek a következő sorok leírásában: Ünnepek idején családi ebédre érkezve lehet korgó gyomrú felnőtteknek kínálni közvetlen aperitif után (ebéd előtt). Gyerekek közvetlen megkínálása sikertelen ez idő tájt, ugyanis  már érkezés pillanatában, titokban megkeresték a spejz rejtett bugyraiban a pogácsát, éhségüket csillapítva.  Kínálhatjuk akár leves mellé is a főétkezések során. De a desszertek idején a legkelendőbb a véget nem érő traccspartikhoz. 

Jó Étvágyat kívánok Hozzá!

 

 

8 komment Történetek Sós süti Péksütemény Pogácsa Desszertek Gyerekbarát ételek Tovább
Nagymamám titkos sajtos pogácsája Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
8 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Narancsos krémes szelet Narancsos krémes szelet

A bejegyzés trackback címe:

https://bundasuzsidoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr8815602698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kirani1976 2020.04.11. 18:16:32

Idézném Zorán egyik zenéjének részletét (Ballada a mamákról című dal):
"A kalácson nincsenek díszek
S az íze sem lett ugyanaz
A recepted olvastuk százszor
De lehet, hogy így nem igaz, az sem igaz".

Tapasztalatból is mondom, hogy igaz a dal, hiába próbálom mamáim több specialitását is megalkotni, hasonlít, közelít, de nem lesz ugyanaz. Hogy miért?
A zenész is megfogalmazta ezt, te "mamapornak" nevezed; azt hiszem, ez az elegye annak a feltétlen szeretetnek, az unoka kényeztetésének és persze a rutinnak, amivel csak a nagyik tudnak sütni-főzni.

Leírtad a legnagyobb igazságot: "Ha megteheted még, süss együtt a nagymamáddal...", nem csupán a receptért, a tudásért, hanem az élményért is. Éljenek a nagyik! :-)
Válasz erre 

tibi a hegyrel 2020.04.11. 22:03:50

Szia! Csak érdekelne ,hogy a 4 evőkanál cukor az biztos jól van leírva a receptben?
Válasz erre 

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.11. 22:30:14

@rágypégsérotomsik: Ne legyünk már ennyire gyanakvóak. A cucilista renszerben háziasszonnyá váló szépkorúak szótárában a „ráma”=margarin.
Válasz erre 

Bekyly 2020.04.11. 22:33:01

@tibi a hegyrel: Nem vicc, így diktálta és így is készítem. Enyhén édes, de a sós íz dominál.
Válasz erre 

Bekyly 2020.04.11. 22:36:37

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Ez így van, köszönöm! Egyébként amióta az eszemet tudom rama margarint használt...és kísérletezésem során tényleg avval a legjobb. Nem célom reklámozni, de ha muszáj kiírnom, oka van!
Válasz erre 

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.11. 22:37:26

@rágypégsérotomsik: Pedig de. Egyébként a kóser cukrászdákban is többnyire margarint használnak vaj helyett. Egyszerűen azért, mert ha vajjal készülne, akkor nem lehetne egy húsból készült ebéd után fogyasztani desszertként,a húsos és tejes ételek együtt fogyasztásának tilalma miatt.És pl. a Fröhlich cukrászdában igencsak finomak a sütik.
Válasz erre 

tibi a hegyrel 2020.04.12. 17:36:40

@Bekyly: Köszi!!!
Válasz erre 

Dan da Man 2020.04.18. 11:56:31

Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a receptjeiket?

Én is évekig mondogattam, hogy írja le őket.

Végül leírta. Mennyiséget semmihez sem írt. Bravó!

Olyan, mintha féltették volna a tudást. Mert mi lett volna? Valaki helyettük akarja majd csinálni a rakott krumplit? Akarta a fene. Melós volt, és ő úgyis jobban csinálta volna...

Azt' csodálkozunk, hogy ez az ország olyan, amilyen, és mindenki haláláig kapaszkodik a székébe...

Valahol a mentalitás mélyén lehettek itt a problémák.
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:

Mesélő falatok

Köszöntelek éhes vendég oldalamon! Jó helyen jársz, ha nemcsak egy gyors receptre vágysz, hanem annál egy kicsit többre, talán egy történetre, egy emlékre, egy ízre, egy élményre. Saját és családi receptek mesélnek oldalamon. Itt főleg a hagyományos magyar konyha ételeiből szemezgethetsz, de helyet kapnak a különböző nemzetek étkei is és a számos kísérletezés... Jó időtöltést kívánok!

Bejegyzések

  • Narancsos krémes szelet
    Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
    Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Nők gyönyöre szelet
    Nők gyönyöre szelet
  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan
    Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül)
    Szedres mámor (sütés nélkül)

Keresés

Friss topikok

  • Dan da Man: Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a rece... (2020.04.18. 11:56) Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Bekyly: Köszönöm! A reklámot nem... (2018.08.04. 23:57) Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Bekyly: Kösziiiii;) (2017.01.30. 22:23) Narancsos Csoki szerelem
  • Bekyly: Hát persze...mint régen a chokito ;) Írtam, ki kell próbálni! (2017.01.29. 16:56) Fahéjas kell még egy!

Címkék

Desszertek (24) Disznóságok (2) Egytálételek (1) Előételek (7) Főételek (14) Francia sütik (1) gluténmentes (1) Gyerekbarát ételek (15) Kekszes desszertek (1) Levesek (3) Péksütemény (3) Pesto (1) Piték (3) Pogácsa (1) Rétesek (2) Rólam (1) saját recept (4) Sós süti (2) Sütemények (4) Tészták (1) Torták (2) Történetek (6) Vegán ételek (1) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2024 március (1)
  • 2022 december (1)
  • 2022 szeptember (1)
  • 2022 augusztus (1)
  • 2022 április (1)
  • 2021 december (1)
  • 2020 április (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 július (4)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Főzni és Enni otthon, úton, útfélen...
süti beállítások módosítása
Dashboard