Közeleg a Szilveszter, amit a legtöbb ember úgy vár, hogy szeretné, ha történne is aznap valami. Bármi ami meghitt, vagy vicces, vagy eseménydús esetleg szívet melengető, de mindenképp emlékezetes. Sokszor csak erőlködéssé válik ez a túlmisztifikált nap, de ha legalább az evésnél nem szeretnénk mellényúlni, legalább a desszertre nem akarunk rágörcsölni, akkor ajánlom elkészíteni ezt a nem túl bonyolult, de annál ütősebb rumos süteményt. Szintén a nagymamámtól örökölt receptről van szó és nagyon megörültem, hogy rátaláltam még karácsony előtt. Mesélte, hogy a nagybátyám sokszor úgy érkezett hozzá, hogy "ugye készített olyan részeges süteményt?" Gyerekként ettem utoljára, amit nem is lett volna szabad a magas alkohol tartalma miatt, de emlékszem egy jól eltalált pillanatban vettem a tányérról, mikor senki se figyelt. Már akkor nagyon ízlett, bár éreztem tilosban járok és lehet fejbe is vágott, de mit számított, hiszen karácsony volt. Unokatesós visítós nevetések, nagy lakomák, hörpintések, kifogyhatatlan csevejek és véget nem érő játékok ideje volt ez. Ó boldog gyerekkor...Készítsétek el, a siker nem marad el!
Hozzávalók:
A piskótához:
- 8db tojás
-16 dkg cukor
-16 dkg finomliszt
- 1 kanál olaj
-1 kanál víz
Töltelék:
- 1 cs. babapiskóta (250g)
- 1 l tej
- 3 púpos evőkanál liszt
- 1 cs. vaníliáscukor
- 3 ek. cukor
- 20 dkg teavaj
-15 dkg cukor
- 2-3 dl rum
Tetejére:
- 2 ek. víz
- tábla étcsokoládé
- 2 dkg teavaj
- 2 kanál cukor
- 1 ek. kakaópor
Elkészítése:
Elsőként piskótát sütünk. Kettéválasztjuk a tojások fehérjét, sárgáját. A fehérjével szoktam kezdeni, amibe egy csipet sót és egy kiskanál cukrot teszek. Kemény habbá verem kézi robotgéppel. Ezután átteszem a robotgépet a tojássárgájába. Ahhoz hozzáadom a 16 dkg cukrot. Elkeverem, míg világos sárga nem lesz, majd jöhet bele a víz, olaj, apránként a liszt. Ha elvegyült jöhet a szilikon lapát, amivel óvatosan belekeverem a tojásfehérje felét úgy, hogy ne törjem össze a habot teljesen. Aztán a másik felét is hozzákeverem. Kivajazott, kilisztezett tepsibe(42x37 cm) öntöm és előmelegített villanysütőbe 160 fokon 20-30 percet sütöm. Amikor aranybarna kiveszem és kiborítom még melegen a tepsiből egy rácsra vagy tálca hátoldalára, amin könnyű később kettészelni.
Jöhet a krém elkészítése: 2 dl tejben elkeverem a 3 nagyon púpos kanál lisztet. A többi tejet felteszem forralni a 3 kanál cukorral, vaníliáscukorral. Ha kezd forrni, hozzáöntöm a lisztes tejet és mint a pudingot felfőzöm addig, amíg "buborékok" kezdenek feljönni. Elzárom és hűlni hagyom, ha sietek, akkor hidegvizes nagyobb lábasba/tálba teszem a lábasomat. Közben a szobahőmérsékletű teavajat robotgéppel elkeverem a 15 dkg cukorral (kb. 5 percig). Ha kihűlt a krém, akkor összekeverem jó alaposan robotgéppel a cukros teavajjal. A piskótát kettévágom. A babapiskótákat sorban megmerítem egy mélytányárba öntött rumban. Pár másodpercig forgatom őket, majd kiveszem és egy tálba helyezem. A kettévágott piskóta alját visszahelyezem a tepsibe, meglocsolgatom a megmaradt rummal. Aki kevesli tehet bele többet is. Erre kerül a vajas krém fele. Ezután egymás mellé ráhelyezem a rumos babapiskótákat. Majd a krém másik felét rásimítom a babapiskóták tetejére. Erre jön a piskóta másik fele tető gyanánt. A csokimáz hozzávalóit összemelegítem (nem forralom!) a tűznél egy kis lábasban, majd melegen rácsorgatom a süti tetejére.
Figyelem: A süteménynek 1 nap állás kell a hűtőszekrényben felvágás előtt. Felvágni nem egyszerű, a képen is látható, hogy hiába törekedtem volna a tökéletességre...
Evési javaslat:
Nagyobb Ünnepekre ajánlott desszert. Azoknak javaslom tálalni, akik nem kedvelik a szárazabb állagú süteményeket, és akik szeretik az alkoholt bármilyen formában. Nem lepődnek meg sem az alkohol mennyiségén, sem a formán, ha nem sikerül tökélyre szeletelni. Habzsolós vendégek még nagyobb előnyben, mert ők fütyülnek a kinézetre. Jupijé! Süssetek örömmel! Boldog Újévet!
Jó Étvágyat kívánok Hozzá!