Elsőre lehet, hogy nem állnak össze gondolatban az ízek a fent említett receptnév hallatán, de úgy érzem pazar ízt sikerült első nekifutásra összekombinálni. Nem bírtam ki, hogy ne szedjek kétszer belőle, pedig éppen a tél végi fogyókúrára igyekszem koncentrálni a felkúszott téli " bunda" miatt. Elárulhatom, hogy amióta blogot írok nehéz küzdenem a kilókkal. Állandóan cikáznak a fejemben "titkos" összetevők valami újabb étel elkészítéséhez. Ami persze azt vonja magával, hogy ennék is, csak főznék és ennék. Jöhetne a tavasz, hogy végre kifussak - ha nem is a világból- a hideg miatti bezártságból. De addig is elő a köténnyel Olvasó!
Hozzávalók (3 személyre):
- 6 db csirke alsócomb
- kis dobozos főzőtejszín (200 ml)
- 3 db répa, 1 petrezselyemgyökér
- 2 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek. mustár
- 1 csapott kk. curry
- negyed kk. szárított gyömbér
- só, feketebors, fehérbors ízlés szerint, 1 kanál cukor
- 1 negyed citrom leve
- rizs (én egy 2dl-es pohárral szoktam kimérni ennyi főre)
Elkészítés:
Megtisztítom a bolti csirkecombokat, és besózom őket. Lecsepegtetem a husikat papírtörlők segítségével és kevés olajjal egy serpenyőben nagy lángon odapirítom a combok mindkét oldalát. A tejszínt elkeverem a mustárral és a negyed citrom levével. Aztán átteszem egy vastag aljú nyeles serpenyőbe és felteszem főzni a ráöntött mustáros tejszínnel. Még egy pohár vizet is öntök rá. Megpucolom a répákat és a gyökeret és lehet fockázva, de én nagyobb hasábokra vágva hozzáteszem a csirkecombokhoz. A vöröshagymákat nagyobb darabokra vágva teszem a serpenyőbe. Jöhetnek bele a megpucolt, kés lapjával szétnyomott, felaprított fokhagymák is. Ezután beleteszem a fűszereket is (curry, gyömbér, borsok, só, cukor). Lefedem és először gáztűzhelyen nagy lángon felforralom, majd utána végig tartalék lángon főzöm körülbelül egy órát. Ha házi csirkecombokat használnék lehet eltartana másfél óráig is (persze ez függ a tyúkok korától is). Óvatosan átforgatom negyed óránként a combokat a másik felükre. Kóstolgatom, sózom még ha kell és ha már kezd elválni a csonttól a hús, akkor biztos készen is van. A hússal párhuzamosan készül a rizs is, amit mindig ugyanúgy készítek egy kicsi fazékban (rizsfőző hiján). Megmosom a rizst, aztán olajon megpirítom és felöntöm 2dl vízzel és még egy picivel (ez bevált), sózom fűszerezem ha úgy tartja kedvem és lassú tűzön addig főzöm, míg elfő a leve. Eztán lezárom és lefedem. Állni hagyom egy negyed órára. A következőképpen (nem éppen éttermiesen) tálalom az elkészült ételt:
Evési javaslat:
Mire elérkeztem odáig, hogy végre ehetem is, addigra már az illatoktól olyan ételmámor fogott el, hogy IGENt mondtam volna neki, ha megkér, készítsem el egy héten át minden nap. Igazán kívánatosra sikeredett. Ha otthon fogyasztod vendégek nélkül, elmaradhatatlan lesz utána az újjcupogtatás és félő hogy evés közben a csámcsogás is helyet kér magának. Ezért ezt a főételt -habár nem szívesen írok ilyet - fogyasszuk inkább egyedül.
Jó Étvágyat Hozzá!