Mesélő falatok

Fahéjas kell még egy!

Fahéjas kell még egy!

Ez a sütemény úgy született, hogy vettem egy natúr ömlesztett sajtot és gondoltam belegyúrom a tésztába. Kíváncsian vártam mi sül ki belőle.  Az eredmény nagy sikert aratott, csak azt hallottam a szobából, hogy kell még nekem is anyaaaa! A kályhánkba megsült negyed óra alatt, a tésztája puha volt, a fahéjas cukor rákaramellizálódott a tésztára. Egyszerre omlott és ropogott, a tányéron meg csak csillogott. Muszáj újra elkészítenem ;) ! 

 

Hozzávalók:

Tészta (kb. 15-20 db tekercshez):

- 20 dkg finomliszt + a gyúráshoz még vagy 5 dkg

- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

- 10 dkg cukor

- 10 dkg margarin vagy 8 dkg kókuszzsír

- 75 g tömlős natúr sajtkrém

- 1,5 dl tej

- 1 cs. szárított élesztő (7 g)

- 1 kk. fahéj

- 1 tojás sárgája csak a kenéshez

Töltelék:

- 10 dkg cukor

- 3 kk. fahéj

- 2-3 dkg olvasztott teavaj

 

Elkészítés:

A lisztet egy tálba kimérem, mind a kétfélét. Közben megolvasztom a margarint, majd beleöntöm a tejet a végén, hogy az is meleg legyen, de ne forró. Aztán mindent belerakok a tálba és összegyúrom. Annyi lisztet teszek hozzá még a deszkára kiöntve, hogy ne tapadjon a kezemre. Gyúrás következik úgy 5 percig. Majd megy vissza a kilisztezett tálba és meleg helyen 45 percet kelesztem. Ha letelt az idő kiveszem (nem gyúrom át) és ujjnyi vastagságúra nyújtom a sodrófával. Ezután megkenem az olvasztott vajjal és rászórom a cukros fahéjat úgy, hogy a széleket kihagyom a szórásból. Végül szorosan feltekerem a tésztát mint egy palacsintát és késsel felszeletelem  ferdén kb. 2 ujjnyi szélességű tekercsekre. Lekenjük a tetejét egy tojás sárgájával. Pihentetés nélkül mehet a sütőbe, nálunk a kályhába amikor már parázs van. Ajánlom mindenkinek a sütős, főzős fatüzeléses kályhát a konyhába. A pizza és a kelt kalácsok elengedhetetlen kelléke! Negyed óra múlva kivehető a fenséges sütemény. Gázsütőben még nem készítettem, ki kell próbálni!

 

Evési javaslat:

Ez a süti kiváló választás, ha gyorsan akarsz valami fahéjasat enni. Én tejet ajánlok mellé és így nem is kell cini minis-re költeni aznap a gyerekeknek (amennyiben szeretik). Nálunk egy ember nem rajong a fahéjas sütikért, még ő is megette (hoppá:))). Egy családi otthoni mozidélutánhoz tökéletes ez a recept.

Jó étvágyat Hozzá!

Fahéjas kell még egy! Tovább
Könnyű bazsalikomos csirke salátával

Könnyű bazsalikomos csirke salátával

Szeretem a csirkét, főleg a csirkemellet, mert olyan könnyen készíthetek belőle sokfélét. Most, amikor a tél közepén járunk és a tv előtt bekuckózva csak az evésre tudok gondolni, elő kell halászni egy olyan receptet, ami nemcsak a "téli bundánkat" növeli ( a férjem a téli hízást így nevezi), hanem eszembe juttatja a tavaszt, ami mindig ösztönöz a mozgásra és a fogyókúrára. Olyankor sok csirkemellet eszünk salátával és jön a futás, a kori, meg a torna...Ezzel az étellel üzenem a tavasznak, hogy jöhetne korábban is!!! A receptet azoknak ajánlom elsősorban, akik időhiányban szenvednek.

 

Hozzávalók (4 személyre):

A husihoz:

- 1 kg csirkemell filé

- néhány ek olaj vagy bármi zsiradék (ízlés szerint a sütögetéshez)

- só, bors, bazsalikom

A salátához:

- 1 fej endívia saláta 

- 1 nagyobb répa

- öntethez: 1 kis pohár joghurt, 1 ek méz, 1 kk almaecet, pici só, 1 tk mustár, 1 ek majonéz

- Köretként legtöbbször rizst, barna rizst vagy kölest csinálok. Ehhez most 1 pohár (2dl-es)  hosszúszemű rizst   használtam, sót, őrölt feketeborsot ízlés szerint.

 

Elkészítés: 

A csirkemellet kisebb szeletekre vágom, majd megsózom mindkét oldalát. Lehet előre pácolni, de én anélkül szoktam legtöbbször készíteni, de megnyugtatok mindenkit, így is isteni finom lesz. Felforrósítom a zománcozott grill serpenyőmet vagy a sima serpenyőmet és kevéske olajat öntök bele. Beleteszem a csirkét (akkor kell, amikor már sistereg ha a serpenyőhöz ér), majd addig sütögetem mindkét oldalát, amikor már szépen barnára megpirult. Ezután kiveszem és rögtön megszórom feketeborssal, bazsalikommal. A serpenyőben azért nem szabad fűszerezni, mert odaégeti a húst meg a fűszereket. Később már nem jó, csak forrón! 

A rizst átöblítem vízzel 3x,  felteszem a lábasba, megpirítom kicsit olajon, majd sózom, borsozom és dupla annyi vízzel felöntöm, mint amennyi a rizs mennyisége és még egy picivel többel...ez vált be nálam. Majd felforralom nagy lángon, utána hagyom rotyogni kis lángon kb. 10-15 percig és fedővel leborítva el is zárom alatta a gázt.

A salátához először összekeverem az öntet hozzávalóit,  majd összevágdosom az endíviát vagy jégsalátát  késsel vagy csak tépkedem, ahogy egy barátnőm tanította, a répát pedig zöldséghámozóval (amivel lehet csíkokra szelni is, de nem tudom külön a nevét...sorry) hosszabb darabokra szeletelem. Aztán mehetnek a tálba és az öntettel óvatosan megforgatom. Elkészültek a finomságok, most már csak a tálalás van hátra.

 

Evési javaslat:

Már említettem fent, hogy inkább melegebb időben vágyunk az ilyen könnyedebb étkekre és megjelent előttem egy emlékkép, amikor ültünk tesóimal a Velencei tó partján a füvön. Éppen szendvicset ettünk, kellemes meleg volt és a strandröplabda pálya homokjába beledugtam evés közben a lábam, mert előtte jöttünk ki a vízből és fáztam. Olyan jó volt az a forró homok, és a szendvics úgy együtt...visszavágyom. Na pont így szeretném ezt az ételt elfogyasztani most egy uzsidobozból a tóparton, jöhet a csirke akár melegen, vagy hidegen is. Ez most az álmom...Próbáld ki te is!

Jó étvágyat hozzá!

Könnyű bazsalikomos csirke salátával Tovább
Mennyei  szilvakrémleves 4 fűszerrel

Mennyei szilvakrémleves 4 fűszerrel

Ezt a levest már másodszorra készítem egy héten belül, annyira finom. De nem csak én bolondulok érte, hanem a kisfiam is, aki igencsak válogatós az ételek tekintetében. A recept ötlete onnan jött, hogy találtam a fagyasztómban szilvát, a fűszeres polcomon meg egy tubus kardamom fűszert, amit még a bátyámtól kaptam Finnországból. Még gyümölcslevesbe nem szórtam belőle sose, itt volt az ideje. Közben eszembe jutott a gyömbér borzongató csípőssége egy meleg levesben és arra jutottam, hogy teszek bele azt is. De ha szilváról van szó, nem hiányozhat belőle a fahéj, no meg a szegfűszeg sem. Így már nem volt kérdéses a leves neve sem. Még valami: ne gondolja senki, hogy ezek a fűszerek nem illenek egymáshoz így együtt! Ha belegondolunk mind a négy fűszer még önmagában is erőteljes ízt kölcsönös, de együtt használva hihetetlenül simulnak egymáshoz, mint az édestestvérek. Merem bátran ajánlani ezt a kombinációt!

 

Hozzávalók (2 személyre):

-20 dkg szilva (lehet fagyasztott is)

- 4-5 ek cukor (vagy helyettesítő ízlés szerint)

- kk fahéj

- fél kk kardamom

- fél kk gyömbér

- 4-5 szem szegfűszeg

- 1 dl főzőtejszín

- 2 pohár víz

 

Elkészítés:

A szilvákat félbevágva kisebb fazékba dobjuk és elkezdjük közepes lángon főzni. Miután levet eresztett, rádobunk 2-3 kanál cukrot és folyadék hozzáadása nélkül egyfolytában kevergetve karamellizáljuk a szilvát a cukorral. Amikor kicsit bebarnul a történet, akkor öntünk rá egy pohár vizet, hozzáadjuk a fahéjat és fedő alatt főzzük úgy 10 percig. Majd leturmixoljuk. Ezután jöhet rá a többi fűszer és a tejszín is. A tejszínt úgy adtam hozzá, hogy előtte összekevertem a szilvalét egy pohár hideg vízzel. nehogy a melegtől a fehérje kicsapódjon. Mindent összekeverünk és felforraljuk. Tálalásnál megszórhatjuk még kardamommal (a képen is ez látható). Lehet hidegen is fogyasztani, de melegen azért jobb, mert a gyömbér csíp egy kicsit és szerintem az a legjobb a gyömbéres ételekben.

 

Evési javaslat:

A meleg, kellemesen csípős ételeknél nincs jobb a nagy hidegben. Most, amikor már hetek óta mínusz fokok uralkodnak odakint, elengedhetetlen, hogy belülről is átmelegítsük magunkat. Ezt jó magyar szokáshoz híven legjobb pálinkával tenni (legalábbis mondják az ősök), de én igyekszem alternatívát tálalni, mert szerintem nem kellene erőltetni az alkoholt egy ünnepi találkozón sem, ha egy ilyen fantasztikus gyomor melengetőt vehet magához az ember. Le az alkohollal! Használjunk gyömbért!!!

Jó étvágyat Hozzá!

Mennyei szilvakrémleves 4 fűszerrel Tovább
süti beállítások módosítása