Mesélő falatok

  • Rólam
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Helyek
  • Történetek
Mennyei  szilvakrémleves 4 fűszerrel

Mennyei szilvakrémleves 4 fűszerrel

Ezt a levest már másodszorra készítem egy héten belül, annyira finom. De nem csak én bolondulok érte, hanem a kisfiam is, aki igencsak válogatós az ételek tekintetében. A recept ötlete onnan jött, hogy találtam a fagyasztómban szilvát, a fűszeres polcomon meg egy tubus kardamom fűszert, amit még a bátyámtól kaptam Finnországból. Még gyümölcslevesbe nem szórtam belőle sose, itt volt az ideje. Közben eszembe jutott a gyömbér borzongató csípőssége egy meleg levesben és arra jutottam, hogy teszek bele azt is. De ha szilváról van szó, nem hiányozhat belőle a fahéj, no meg a szegfűszeg sem. Így már nem volt kérdéses a leves neve sem. Még valami: ne gondolja senki, hogy ezek a fűszerek nem illenek egymáshoz így együtt! Ha belegondolunk mind a négy fűszer még önmagában is erőteljes ízt kölcsönös, de együtt használva hihetetlenül simulnak egymáshoz, mint az édestestvérek. Merem bátran ajánlani ezt a kombinációt!

 

Hozzávalók (2 személyre):

-20 dkg szilva (lehet fagyasztott is)

- 4-5 ek cukor (vagy helyettesítő ízlés szerint)

- kk fahéj

- fél kk kardamom

- fél kk gyömbér

- 4-5 szem szegfűszeg

- 1 dl főzőtejszín

- 2 pohár víz

 

Elkészítés:

A szilvákat félbevágva kisebb fazékba dobjuk és elkezdjük közepes lángon főzni. Miután levet eresztett, rádobunk 2-3 kanál cukrot és folyadék hozzáadása nélkül egyfolytában kevergetve karamellizáljuk a szilvát a cukorral. Amikor kicsit bebarnul a történet, akkor öntünk rá egy pohár vizet, hozzáadjuk a fahéjat és fedő alatt főzzük úgy 10 percig. Majd leturmixoljuk. Ezután jöhet rá a többi fűszer és a tejszín is. A tejszínt úgy adtam hozzá, hogy előtte összekevertem a szilvalét egy pohár hideg vízzel. nehogy a melegtől a fehérje kicsapódjon. Mindent összekeverünk és felforraljuk. Tálalásnál megszórhatjuk még kardamommal (a képen is ez látható). Lehet hidegen is fogyasztani, de melegen azért jobb, mert a gyömbér csíp egy kicsit és szerintem az a legjobb a gyömbéres ételekben.

 

Evési javaslat:

A meleg, kellemesen csípős ételeknél nincs jobb a nagy hidegben. Most, amikor már hetek óta mínusz fokok uralkodnak odakint, elengedhetetlen, hogy belülről is átmelegítsük magunkat. Ezt jó magyar szokáshoz híven legjobb pálinkával tenni (legalábbis mondják az ősök), de én igyekszem alternatívát tálalni, mert szerintem nem kellene erőltetni az alkoholt egy ünnepi találkozón sem, ha egy ilyen fantasztikus gyomor melengetőt vehet magához az ember. Le az alkohollal! Használjunk gyömbért!!!

Jó étvágyat Hozzá!

Szólj hozzá! Levesek Előételek Gyerekbarát ételek Tovább
Mennyei szilvakrémleves 4 fűszerrel Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Narancsos krémes szelet Narancsos krémes szelet
  • Bűnbeejtő Moskauer gluténmentesen is! Bűnbeejtő Moskauer gluténmentesen is!
  • Puha hókifli vegán változatban is Puha hókifli vegán változatban is
  • Feketeerdő torta az egyszerűség jegyében Feketeerdő torta az egyszerűség jegyében
  • Kókuszgolyó fittebb változatban Kókuszgolyó fittebb változatban

A bejegyzés trackback címe:

https://bundasuzsidoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr2412147229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő falatok

Köszöntelek éhes vendég oldalamon! Jó helyen jársz, ha nemcsak egy gyors receptre vágysz, hanem annál egy kicsit többre, talán egy történetre, egy emlékre, egy ízre, egy élményre. Saját és családi receptek mesélnek oldalamon. Itt főleg a hagyományos magyar konyha ételeiből szemezgethetsz, de helyet kapnak a különböző nemzetek étkei is és a számos kísérletezés... Jó időtöltést kívánok!

Bejegyzések

  • Narancsos krémes szelet
    Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
    Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Nők gyönyöre szelet
    Nők gyönyöre szelet
  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan
    Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül)
    Szedres mámor (sütés nélkül)

Keresés

Friss topikok

  • Dan da Man: Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a rece... (2020.04.18. 11:56) Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Bekyly: Köszönöm! A reklámot nem... (2018.08.04. 23:57) Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Bekyly: Kösziiiii;) (2017.01.30. 22:23) Narancsos Csoki szerelem
  • Bekyly: Hát persze...mint régen a chokito ;) Írtam, ki kell próbálni! (2017.01.29. 16:56) Fahéjas kell még egy!

Címkék

Desszertek (24) Disznóságok (2) Egytálételek (1) Előételek (7) Főételek (14) Francia sütik (1) gluténmentes (1) Gyerekbarát ételek (15) Kekszes desszertek (1) Levesek (3) Péksütemény (3) Pesto (1) Piték (3) Pogácsa (1) Rétesek (2) Rólam (1) saját recept (4) Sós süti (2) Sütemények (4) Tészták (1) Torták (2) Történetek (6) Vegán ételek (1) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2024 március (1)
  • 2022 december (1)
  • 2022 szeptember (1)
  • 2022 augusztus (1)
  • 2022 április (1)
  • 2021 december (1)
  • 2020 április (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 július (4)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Főzni és Enni otthon, úton, útfélen...
süti beállítások módosítása
Dashboard