Szeretem a csirkét, főleg a csirkemellet, mert olyan könnyen készíthetek belőle sokfélét. Most, amikor a tél közepén járunk és a tv előtt bekuckózva csak az evésre tudok gondolni, elő kell halászni egy olyan receptet, ami nemcsak a "téli bundánkat" növeli ( a férjem a téli hízást így nevezi), hanem eszembe juttatja a tavaszt, ami mindig ösztönöz a mozgásra és a fogyókúrára. Olyankor sok csirkemellet eszünk salátával és jön a futás, a kori, meg a torna...Ezzel az étellel üzenem a tavasznak, hogy jöhetne korábban is!!! A receptet azoknak ajánlom elsősorban, akik időhiányban szenvednek.
Hozzávalók (4 személyre):
A husihoz:
- 1 kg csirkemell filé
- néhány ek olaj vagy bármi zsiradék (ízlés szerint a sütögetéshez)
- só, bors, bazsalikom
A salátához:
- 1 fej endívia saláta
- 1 nagyobb répa
- öntethez: 1 kis pohár joghurt, 1 ek méz, 1 kk almaecet, pici só, 1 tk mustár, 1 ek majonéz
- Köretként legtöbbször rizst, barna rizst vagy kölest csinálok. Ehhez most 1 pohár (2dl-es) hosszúszemű rizst használtam, sót, őrölt feketeborsot ízlés szerint.
Elkészítés:
A csirkemellet kisebb szeletekre vágom, majd megsózom mindkét oldalát. Lehet előre pácolni, de én anélkül szoktam legtöbbször készíteni, de megnyugtatok mindenkit, így is isteni finom lesz. Felforrósítom a zománcozott grill serpenyőmet vagy a sima serpenyőmet és kevéske olajat öntök bele. Beleteszem a csirkét (akkor kell, amikor már sistereg ha a serpenyőhöz ér), majd addig sütögetem mindkét oldalát, amikor már szépen barnára megpirult. Ezután kiveszem és rögtön megszórom feketeborssal, bazsalikommal. A serpenyőben azért nem szabad fűszerezni, mert odaégeti a húst meg a fűszereket. Később már nem jó, csak forrón!
A rizst átöblítem vízzel 3x, felteszem a lábasba, megpirítom kicsit olajon, majd sózom, borsozom és dupla annyi vízzel felöntöm, mint amennyi a rizs mennyisége és még egy picivel többel...ez vált be nálam. Majd felforralom nagy lángon, utána hagyom rotyogni kis lángon kb. 10-15 percig és fedővel leborítva el is zárom alatta a gázt.
A salátához először összekeverem az öntet hozzávalóit, majd összevágdosom az endíviát vagy jégsalátát késsel vagy csak tépkedem, ahogy egy barátnőm tanította, a répát pedig zöldséghámozóval (amivel lehet csíkokra szelni is, de nem tudom külön a nevét...sorry) hosszabb darabokra szeletelem. Aztán mehetnek a tálba és az öntettel óvatosan megforgatom. Elkészültek a finomságok, most már csak a tálalás van hátra.
Evési javaslat:
Már említettem fent, hogy inkább melegebb időben vágyunk az ilyen könnyedebb étkekre és megjelent előttem egy emlékkép, amikor ültünk tesóimal a Velencei tó partján a füvön. Éppen szendvicset ettünk, kellemes meleg volt és a strandröplabda pálya homokjába beledugtam evés közben a lábam, mert előtte jöttünk ki a vízből és fáztam. Olyan jó volt az a forró homok, és a szendvics úgy együtt...visszavágyom. Na pont így szeretném ezt az ételt elfogyasztani most egy uzsidobozból a tóparton, jöhet a csirke akár melegen, vagy hidegen is. Ez most az álmom...Próbáld ki te is!
Jó étvágyat hozzá!