Mesélő falatok

Halkrémes pirítós

Halkrémes pirítós

Ez egy olyan recept, amit általában akkor veszek elő, amikor a főzési tudományom szabadságot követel, de szeretnék valami finomat összedobni, amit mindenki szeret. Furcsa módon ezt a halas krémet olyan emberek is megették, akik egyébként nem igazán kedvelik a halat. Sőt a válogatós fiam és a másfél éves kislányom is eltünteti az utolsó falatkákat a tányérjáról. Pedig van benne nyers vöröshagyma is, amit a gyerekek szerintem többnyire elkerülnek, ha tehetik. Hogy mi lehet ennek a titka? Nem tudok rájönni, csak azt tudom, hogy soha nem marad belőle maradék. Merem ajánlani a kedves anyukáknak, hogy kóstoltassák meg gyermekeikkel is, mert a zöldségeket így könnyebb a gyerekekbe belediktálni! Nyáron azért finomabb, mert a kertből tudok beletenni snidlinget és petrezselymet is. Falun ezekből hiány van télen, hacsaknem a piacon kapok petrezselymet hozzá. (A képen látható verzióból kimaradt a 2 zöld hozzávaló...sajnos). Az alap receptet anyukámtól tanultam, külön köszönet érte!

 

Hozzávalók (4 főre):

- 2 db halkonzerv (armorial szardínia olíva olajban a legjobb hozzá, de rád bízom!)

- 3 db főtt tojás

- 1 fej vöröshagyma

- 2 db nagyobb paradicsom, vagy 8 db koktél p.

- 1 csokor petrezselyem

- tetszés szerint snidling

- 3/4 pohár tejföl

- 2 kanál mustár

- 3 kanál majonéz

- 1 kanál olívaolaj (ha nem armorial a konzerv!)

- 1 kk. almaecet

- 1 kisebb citrom leve

- só, bors ízlés szerint és egy kk. cukor vagy méz is mehet bele 

 

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük majd pucolás után egy tálban villával apróra törjük. Ráöntjük a szardíniákat és villával ezeket is péppé nyomkodjuk. A paradicsomokat, hagymát apró kockákra felvágjuk és hozzátesszük. Lehet lilahagymát is tenni bele, de azt a kisfiam rögtön kiszúrja a színe miatt és akkor már nem is eszi meg. A petrezselymet, snidlinget felaprítjuk és belekavarjuk az egyvelegbe. Jöhet a citrom leve is! Jól összekavarjuk. Külön tálban kikeverem a tejfölt a majonézzel, mustárral, almaecettel, olívaolajjal. Aki akar, tehet bele akár bazsalikomot, oreganót és egyéb fűszereket is. Sózom, borsozom és a mézet is hozzávegyítem. Jól kikeverem, s az így kapott masszát ráöntöm a tojásos halakra. Kevergetek, kóstolgatok egy darabig aztán jöhet a kenyérpirítás és a tálalás.

 

Evési javaslat: 

Ez egy nagyszerű étel, mert a nap bármely szakaszában ehető és kívánatos. A családom előre örül, ha megtudják, hogy ilyet készítek. Általában együtt esszük az asztalnál és főleg a vacsorákat tudjuk csak együtt tölteni. A  halkrémes tálba ilyenkor annyi kanalat vagy villát teszünk, ahány felnőtt eszik, mert többször kialakult türelmetlenség a várakozás miatt. A legjobb meleg pirítósra kenni és rögtön fogyasztani. A ropogós pirítós  a savanykás krémmel csak úgy csúszik lefelé. Figyelem: egy szelet ebből még véletlen sem elég! Nem vagyunk nagy kenyérpusztítók, de ilyenkor nem árt, ha kilós kenyeret szerzünk be!

Egyik emlékezetes családi uzsonna fűződik ehhez az ételhez. Anyukáméknál, mikor először ettünk ilyet nyár volt. Pázmándon egy igazi régi parasztházban éltek akkoriban. Hátul a kertben a melléképületek előtt kiheveredtünk a fűre. Volt aki széles fa gurigákon ült, és akadt aki kisszéken vagy pokrócon ernyedve. Tűzött a nap, de már nem annyira, mint délben. Anyu aznap csirkét vágott, nem volt ideje másra. Mi meg Valamikor délután keveredtünk haza a nyári fürdőzésből éhesen. Az a nap, az a hely, azok a ruhák, amikben otthonosan éreztük magunkat mint egy vintage kép elevenedik meg előttem. (Pedig nem is volt olyan régen...).Körbeültünk egy nagy tál halkrémet és először csak kóstolgatva, később véget nem érően faltuk az egészet. Ilyenkor érezte, tudta mindenki, hogy csak jó a nagycsalád, a sok testvér és ez együtt töltött idő.

 Jó Étvágyat Hozzá!

 

 

 

Halkrémes pirítós Tovább
Feketeribizlis keksztorta

Feketeribizlis keksztorta

Íme egy újabb kísérletem, ami azért is megér egy kóstolást mert amellett hogy frenetikusan finom, még sütni sem kell. Aki messziről elkerüli a konyhát, de mégis nagy ritkán kötényt ragadna csak egy kis gyors süti kedvéért és szereti nyomkodni a robotgépeket a konyhában (feltéve ha van), akkor melegen ajánlom nekik ezt a receptet. Hajrá csajok! Meg tudjátok csinálni!

 

Hozzávalók:

Tésztához:

- 1 csomag vaníliás keksz (rád bízom a márkát)

- 5 dkg teavaj

- 2 ek. cukor

Krémhez:

- 1 csomag tejszín ízű puding

- 4 dl tej

- 5 ek. cukor

- 5 dkg teavaj

Tetejére:

- 10-15 dkg feketeribizli (lehet fagyasztott és több is akár)

 

Elkészítés: 

A robotgéppel morzsává őrlöm a kekszet, de lehet a kézi módszer is, a nyújtófával való összetörés. Ezután elmorzsolom 5 dkg még hideg teavajjal és a 2 kanál cukorral. A meleg kezünk hatására fog összeállni egy kicsit a tészta, de ha valakit zavar, hogy nagyon morzsás marad, rakhat még hozzá vajat. Belenyomkodom a keveréket egy tortaformába. Közben megfőzöm a pudingot 4 dl tejjel (a puding csomagolásán leírt módon, csak nem 5 dl tejjel) és várok amíg kihűl illetve belerakom hideg vízbe a fazekat a pudinggal, hogy hamarabb elérjem a kívánt hőmérsékletet. A maradék 5 dkg vajat szobahőmérsékleten tárolom a sütikészítés előtt 1-2 órát és 5 evőkanál cukorral kikeverem kézi mixerrel habosra, és hozzáadom a langyos pudinghoz. Géppel ezt is keverem magas fokozaton egy kis ideig és kész is a krémem. Ráöntöm a kekszes alapra. Elsimítom és jöhetnek a ribizli szemek. Én a fagyasztóból vettem ki így télen és még jól is mutat, hogy egy kicsit levet eresztett a sütin. Persze hozzáteszem, hogy előtte hagytam kiengedni egy tálban a ribizlit és utána le is csepegtettem. A tetejére lehetne még zselatint rakni, de az már túl puccos lett volna nekem. Arról nem beszélve, hogy a zselatin készítése elriasztaná egy időre a receptemmel előcsalogatott, sütni nem tudó egyéneket. Mert elárulom, hogy még néha rajtam is kifog. Az elkészült finomságot érdemes hűtőben tárolni néhány órát, hogy a keksz és a krém egymáséi lehessenek csak egy kis időre, értem ezalatt az összeolvadást ;)

 

Evési javaslat:

Kitűnő választás egy csajos találkához. Ha tudod, hogy nemsokára beugrik a barátnőd egy lelkizés erejéig és kevés időd van valamit gyorsan összeütni akkor ez kiváló alkalom, hogy az én receptemet válaszd. A feketeribizli különleges aromája és fanyarsága kiváló triót alkot az édes tejszínes krémmel és a vaníliás keksz őrleménnyel. Amint kikerül a hűtőből a tortácska garantáltan elindul a fokozott nyálelválasztása mindenkinek. Leültök az asztalhoz csevegni egy délutáni tea és egy feketeribizlis keksztorta mellé és az idő gyorsan elfog repülni, akár órák kiesnek és azt sem tudjátok a végén, hogy ki ette meg az utolsó szeletet, mert nem lehetett otthagyni, annyira jóóóó. 

Jó Étvágyat Hozzá!

Feketeribizlis keksztorta Tovább
süti beállítások módosítása