Ez egy olyan recept, amit általában akkor veszek elő, amikor a főzési tudományom szabadságot követel, de szeretnék valami finomat összedobni, amit mindenki szeret. Furcsa módon ezt a halas krémet olyan emberek is megették, akik egyébként nem igazán kedvelik a halat. Sőt a válogatós fiam és a másfél éves kislányom is eltünteti az utolsó falatkákat a tányérjáról. Pedig van benne nyers vöröshagyma is, amit a gyerekek szerintem többnyire elkerülnek, ha tehetik. Hogy mi lehet ennek a titka? Nem tudok rájönni, csak azt tudom, hogy soha nem marad belőle maradék. Merem ajánlani a kedves anyukáknak, hogy kóstoltassák meg gyermekeikkel is, mert a zöldségeket így könnyebb a gyerekekbe belediktálni! Nyáron azért finomabb, mert a kertből tudok beletenni snidlinget és petrezselymet is. Falun ezekből hiány van télen, hacsaknem a piacon kapok petrezselymet hozzá. (A képen látható verzióból kimaradt a 2 zöld hozzávaló...sajnos). Az alap receptet anyukámtól tanultam, külön köszönet érte!
Hozzávalók (4 főre):
- 2 db halkonzerv (armorial szardínia olíva olajban a legjobb hozzá, de rád bízom!)
- 3 db főtt tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db nagyobb paradicsom, vagy 8 db koktél p.
- 1 csokor petrezselyem
- tetszés szerint snidling
- 3/4 pohár tejföl
- 2 kanál mustár
- 3 kanál majonéz
- 1 kanál olívaolaj (ha nem armorial a konzerv!)
- 1 kk. almaecet
- 1 kisebb citrom leve
- só, bors ízlés szerint és egy kk. cukor vagy méz is mehet bele
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük majd pucolás után egy tálban villával apróra törjük. Ráöntjük a szardíniákat és villával ezeket is péppé nyomkodjuk. A paradicsomokat, hagymát apró kockákra felvágjuk és hozzátesszük. Lehet lilahagymát is tenni bele, de azt a kisfiam rögtön kiszúrja a színe miatt és akkor már nem is eszi meg. A petrezselymet, snidlinget felaprítjuk és belekavarjuk az egyvelegbe. Jöhet a citrom leve is! Jól összekavarjuk. Külön tálban kikeverem a tejfölt a majonézzel, mustárral, almaecettel, olívaolajjal. Aki akar, tehet bele akár bazsalikomot, oreganót és egyéb fűszereket is. Sózom, borsozom és a mézet is hozzávegyítem. Jól kikeverem, s az így kapott masszát ráöntöm a tojásos halakra. Kevergetek, kóstolgatok egy darabig aztán jöhet a kenyérpirítás és a tálalás.
Evési javaslat:
Ez egy nagyszerű étel, mert a nap bármely szakaszában ehető és kívánatos. A családom előre örül, ha megtudják, hogy ilyet készítek. Általában együtt esszük az asztalnál és főleg a vacsorákat tudjuk csak együtt tölteni. A halkrémes tálba ilyenkor annyi kanalat vagy villát teszünk, ahány felnőtt eszik, mert többször kialakult türelmetlenség a várakozás miatt. A legjobb meleg pirítósra kenni és rögtön fogyasztani. A ropogós pirítós a savanykás krémmel csak úgy csúszik lefelé. Figyelem: egy szelet ebből még véletlen sem elég! Nem vagyunk nagy kenyérpusztítók, de ilyenkor nem árt, ha kilós kenyeret szerzünk be!
Egyik emlékezetes családi uzsonna fűződik ehhez az ételhez. Anyukáméknál, mikor először ettünk ilyet nyár volt. Pázmándon egy igazi régi parasztházban éltek akkoriban. Hátul a kertben a melléképületek előtt kiheveredtünk a fűre. Volt aki széles fa gurigákon ült, és akadt aki kisszéken vagy pokrócon ernyedve. Tűzött a nap, de már nem annyira, mint délben. Anyu aznap csirkét vágott, nem volt ideje másra. Mi meg Valamikor délután keveredtünk haza a nyári fürdőzésből éhesen. Az a nap, az a hely, azok a ruhák, amikben otthonosan éreztük magunkat mint egy vintage kép elevenedik meg előttem. (Pedig nem is volt olyan régen...).Körbeültünk egy nagy tál halkrémet és először csak kóstolgatva, később véget nem érően faltuk az egészet. Ilyenkor érezte, tudta mindenki, hogy csak jó a nagycsalád, a sok testvér és ez együtt töltött idő.
Jó Étvágyat Hozzá!