Mesélő falatok

  • Rólam
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Helyek
  • Történetek
Halkrémes pirítós

Halkrémes pirítós

Ez egy olyan recept, amit általában akkor veszek elő, amikor a főzési tudományom szabadságot követel, de szeretnék valami finomat összedobni, amit mindenki szeret. Furcsa módon ezt a halas krémet olyan emberek is megették, akik egyébként nem igazán kedvelik a halat. Sőt a válogatós fiam és a másfél éves kislányom is eltünteti az utolsó falatkákat a tányérjáról. Pedig van benne nyers vöröshagyma is, amit a gyerekek szerintem többnyire elkerülnek, ha tehetik. Hogy mi lehet ennek a titka? Nem tudok rájönni, csak azt tudom, hogy soha nem marad belőle maradék. Merem ajánlani a kedves anyukáknak, hogy kóstoltassák meg gyermekeikkel is, mert a zöldségeket így könnyebb a gyerekekbe belediktálni! Nyáron azért finomabb, mert a kertből tudok beletenni snidlinget és petrezselymet is. Falun ezekből hiány van télen, hacsaknem a piacon kapok petrezselymet hozzá. (A képen látható verzióból kimaradt a 2 zöld hozzávaló...sajnos). Az alap receptet anyukámtól tanultam, külön köszönet érte!

 

Hozzávalók (4 főre):

- 2 db halkonzerv (armorial szardínia olíva olajban a legjobb hozzá, de rád bízom!)

- 3 db főtt tojás

- 1 fej vöröshagyma

- 2 db nagyobb paradicsom, vagy 8 db koktél p.

- 1 csokor petrezselyem

- tetszés szerint snidling

- 3/4 pohár tejföl

- 2 kanál mustár

- 3 kanál majonéz

- 1 kanál olívaolaj (ha nem armorial a konzerv!)

- 1 kk. almaecet

- 1 kisebb citrom leve

- só, bors ízlés szerint és egy kk. cukor vagy méz is mehet bele 

 

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük majd pucolás után egy tálban villával apróra törjük. Ráöntjük a szardíniákat és villával ezeket is péppé nyomkodjuk. A paradicsomokat, hagymát apró kockákra felvágjuk és hozzátesszük. Lehet lilahagymát is tenni bele, de azt a kisfiam rögtön kiszúrja a színe miatt és akkor már nem is eszi meg. A petrezselymet, snidlinget felaprítjuk és belekavarjuk az egyvelegbe. Jöhet a citrom leve is! Jól összekavarjuk. Külön tálban kikeverem a tejfölt a majonézzel, mustárral, almaecettel, olívaolajjal. Aki akar, tehet bele akár bazsalikomot, oreganót és egyéb fűszereket is. Sózom, borsozom és a mézet is hozzávegyítem. Jól kikeverem, s az így kapott masszát ráöntöm a tojásos halakra. Kevergetek, kóstolgatok egy darabig aztán jöhet a kenyérpirítás és a tálalás.

 

Evési javaslat: 

Ez egy nagyszerű étel, mert a nap bármely szakaszában ehető és kívánatos. A családom előre örül, ha megtudják, hogy ilyet készítek. Általában együtt esszük az asztalnál és főleg a vacsorákat tudjuk csak együtt tölteni. A  halkrémes tálba ilyenkor annyi kanalat vagy villát teszünk, ahány felnőtt eszik, mert többször kialakult türelmetlenség a várakozás miatt. A legjobb meleg pirítósra kenni és rögtön fogyasztani. A ropogós pirítós  a savanykás krémmel csak úgy csúszik lefelé. Figyelem: egy szelet ebből még véletlen sem elég! Nem vagyunk nagy kenyérpusztítók, de ilyenkor nem árt, ha kilós kenyeret szerzünk be!

Egyik emlékezetes családi uzsonna fűződik ehhez az ételhez. Anyukáméknál, mikor először ettünk ilyet nyár volt. Pázmándon egy igazi régi parasztházban éltek akkoriban. Hátul a kertben a melléképületek előtt kiheveredtünk a fűre. Volt aki széles fa gurigákon ült, és akadt aki kisszéken vagy pokrócon ernyedve. Tűzött a nap, de már nem annyira, mint délben. Anyu aznap csirkét vágott, nem volt ideje másra. Mi meg Valamikor délután keveredtünk haza a nyári fürdőzésből éhesen. Az a nap, az a hely, azok a ruhák, amikben otthonosan éreztük magunkat mint egy vintage kép elevenedik meg előttem. (Pedig nem is volt olyan régen...).Körbeültünk egy nagy tál halkrémet és először csak kóstolgatva, később véget nem érően faltuk az egészet. Ilyenkor érezte, tudta mindenki, hogy csak jó a nagycsalád, a sok testvér és ez együtt töltött idő.

 Jó Étvágyat Hozzá!

 

 

 

Szólj hozzá! Előételek Gyerekbarát ételek Tovább
Halkrémes pirítós Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Mexikói kukoricakrémleves joghurtosan Mexikói kukoricakrémleves joghurtosan
  • Gyros újragondolva Gyros újragondolva
  • Gyerekkorom krumplis pogácsája Gyerekkorom krumplis pogácsája
  • Feketeerdő torta az egyszerűség jegyében Feketeerdő torta az egyszerűség jegyében
  • Gyömbéres cukkinis fasírt bacon kabátban Gyömbéres cukkinis fasírt bacon kabátban

A bejegyzés trackback címe:

https://bundasuzsidoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr7812240560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő falatok

Köszöntelek éhes vendég oldalamon! Jó helyen jársz, ha nemcsak egy gyors receptre vágysz, hanem annál egy kicsit többre, talán egy történetre, egy emlékre, egy ízre, egy élményre. Saját és családi receptek mesélnek oldalamon. Itt főleg a hagyományos magyar konyha ételeiből szemezgethetsz, de helyet kapnak a különböző nemzetek étkei is és a számos kísérletezés... Jó időtöltést kívánok!

Bejegyzések

  • Narancsos krémes szelet
    Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
    Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Nők gyönyöre szelet
    Nők gyönyöre szelet
  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan
    Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül)
    Szedres mámor (sütés nélkül)

Keresés

Friss topikok

  • Dan da Man: Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a rece... (2020.04.18. 11:56) Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Bekyly: Köszönöm! A reklámot nem... (2018.08.04. 23:57) Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Bekyly: Kösziiiii;) (2017.01.30. 22:23) Narancsos Csoki szerelem
  • Bekyly: Hát persze...mint régen a chokito ;) Írtam, ki kell próbálni! (2017.01.29. 16:56) Fahéjas kell még egy!

Címkék

Desszertek (24) Disznóságok (2) Egytálételek (1) Előételek (7) Főételek (14) Francia sütik (1) gluténmentes (1) Gyerekbarát ételek (15) Kekszes desszertek (1) Levesek (3) Péksütemény (3) Pesto (1) Piték (3) Pogácsa (1) Rétesek (2) Rólam (1) saját recept (4) Sós süti (2) Sütemények (4) Tészták (1) Torták (2) Történetek (6) Vegán ételek (1) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2024 március (1)
  • 2022 december (1)
  • 2022 szeptember (1)
  • 2022 augusztus (1)
  • 2022 április (1)
  • 2021 december (1)
  • 2020 április (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 július (4)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Főzni és Enni otthon, úton, útfélen...
süti beállítások módosítása
Dashboard