Mesélő falatok

Csirkecombok találkozása a mustáros currys tejszínben

Csirkecombok találkozása a mustáros currys tejszínben

16780574_1436434959708347_1015882540_n.jpg

 

Elsőre lehet, hogy nem állnak össze gondolatban az ízek a fent említett receptnév hallatán, de úgy érzem pazar ízt sikerült első nekifutásra összekombinálni. Nem bírtam ki, hogy ne szedjek kétszer belőle, pedig éppen a tél végi fogyókúrára igyekszem koncentrálni a felkúszott téli " bunda" miatt. Elárulhatom, hogy amióta blogot írok nehéz küzdenem a kilókkal. Állandóan cikáznak a fejemben "titkos" összetevők valami újabb étel elkészítéséhez. Ami persze azt vonja magával, hogy ennék is, csak főznék és ennék. Jöhetne a tavasz, hogy végre kifussak - ha nem is a világból- a hideg miatti bezártságból. De addig is elő a köténnyel Olvasó!

 

Hozzávalók (3 személyre):

- 6 db csirke alsócomb

- kis dobozos főzőtejszín (200 ml)

- 3 db répa, 1 petrezselyemgyökér

- 2 közepes vöröshagyma

- 3 gerezd fokhagyma

- 2 ek. mustár

- 1 csapott kk. curry

- negyed kk. szárított gyömbér

- só, feketebors, fehérbors ízlés szerint, 1 kanál cukor

- 1 negyed citrom leve

- rizs (én egy 2dl-es pohárral szoktam kimérni ennyi főre)

 

Elkészítés:

Megtisztítom a bolti csirkecombokat, és besózom őket. Lecsepegtetem a husikat papírtörlők segítségével és kevés olajjal egy serpenyőben nagy lángon odapirítom a combok mindkét oldalát. A tejszínt elkeverem a mustárral és a negyed citrom levével. Aztán átteszem egy vastag aljú nyeles serpenyőbe és felteszem főzni a ráöntött mustáros tejszínnel. Még egy pohár vizet is öntök rá. Megpucolom a répákat és a gyökeret és lehet fockázva, de én nagyobb hasábokra vágva hozzáteszem a csirkecombokhoz. A vöröshagymákat nagyobb darabokra vágva teszem a serpenyőbe. Jöhetnek bele a megpucolt, kés lapjával szétnyomott, felaprított fokhagymák is. Ezután beleteszem a fűszereket is (curry, gyömbér, borsok, só, cukor). Lefedem és először gáztűzhelyen nagy lángon felforralom, majd utána végig tartalék lángon főzöm körülbelül egy órát. Ha házi csirkecombokat használnék lehet eltartana másfél óráig is (persze ez függ a tyúkok korától is). Óvatosan átforgatom negyed óránként a combokat a másik felükre. Kóstolgatom, sózom még ha kell és ha már kezd elválni a csonttól a hús, akkor biztos készen is van. A hússal párhuzamosan készül a rizs is, amit mindig ugyanúgy készítek egy kicsi fazékban (rizsfőző hiján).  Megmosom a rizst, aztán olajon megpirítom és felöntöm 2dl vízzel és még egy picivel (ez bevált), sózom fűszerezem ha úgy tartja kedvem és lassú tűzön addig főzöm, míg elfő a leve. Eztán lezárom és lefedem. Állni hagyom egy negyed órára. A következőképpen (nem éppen éttermiesen) tálalom az elkészült ételt:

16808439_1436431003042076_1500094924_n.jpg

 

Evési javaslat:  

Mire elérkeztem odáig, hogy végre ehetem is, addigra már az illatoktól olyan ételmámor fogott el, hogy IGENt mondtam volna neki, ha megkér, készítsem el egy héten át minden nap. Igazán kívánatosra sikeredett. Ha otthon fogyasztod vendégek nélkül, elmaradhatatlan lesz utána  az újjcupogtatás és félő hogy evés közben a csámcsogás is helyet kér magának. Ezért ezt a főételt -habár nem szívesen írok ilyet - fogyasszuk inkább egyedül.

Jó Étvágyat Hozzá!

Csirkecombok találkozása a mustáros currys tejszínben Tovább
Spenótos feta sajtos pite 2 változatban

Spenótos feta sajtos pite 2 változatban

16706982_1431594570192386_1159576234_n.jpg

Ez itt egy különleges sós pite recept, ami segít abban, hogy a párod is könnyebben elfogyassza a szörnyen egészséges spenótot, ami ellen mindig tiltakozott (tiszteletem a kivételnek!). Ezt a pitét főleg leveles tésztából készítik, de én sokkal jobban szeretem a linzeres változatot, de csakis teljes kiőrlésű rozsliszttel az igazi. A képen látható változat a húsos (nem nehéz kitalálni), de az is csak akkor jó, ha azt az egyféle Ausztria szalámit teszed bele, ami igazán ütős ízt kölcsönöz neki. A lenti képen látható pite annyiban különbözik, hogy kihagytam belőle a szalámit, a lenmagot és a rozslisztet (tehát finomliszttel készült, ez volt az első próbálkozásom), illetve szárított kaporral fűszereztem. Próbáljátok ki!

 

Hozzávalók:

A tésztához:

- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

- 10 dkg finomliszt

- 12,5 dkg margarin

- 1 db tojássárgája

- 1 kk. tejföl

- fél kk. sütőpor

- 1 kk. só

A töltelékhez:

- 20 dkg leveles spenót

- 1, 5 dl főzőtejszín vagy  tejföl

- 2-3 db tojás

- 5-10 dkg Ausztria szalámi szeletek

- 3 nagyobb gerezd fokhagyma

- só, fekete bors, fehér bors, őrölt kömény ízlés szerint

- min. 10 dkg fetasajt 

- 5-10 dkg trappista sajt

- lenmag ízlés szerint a szóráshoz

 

Elkészítés:

Először összeállítjuk a tésztát: a lisztbe beletesszük a sót és a sütőport első lépésben. A hideg margarint felkockázzuk és a liszttel elmorzsoljuk. Eztán jöhet bele a tojás és a tejföl. Jól összedolgozzuk. A meleg kezünk hatására egyre több lisztet igényelne, de akkor kell abbahagyni a gyúrást és betenni minimum fél órára folpack fóliába csomagolva a hűtőbe. Közben felteszünk főzni 1 liter vizet pár szem köménymaggal, 1 kávéskanál sóval és egy kis fej hagymával és ha felforrt beletesszük a spenót leveleket és néhány percig forraljuk. Eközben összekeverjük a tojásokat a tejszínnel vagy tejföllel és a fűszerekkel.  Majd kivesszük a spenótot és lecsöpögtetjük szűrőben. A tésztát én elősütöm egy kör alakú sütőformában, amit előtte vagy meglisztezek, vagy sütőpapírral kibélelek. A tésztát nagyobbra kell kinyújtani a sütőformánál, hogy pereme is legyen a töltelékednek. Amikor beleteszed a sütőbe, előtte villával meg kell szurkálni a közepét, hogy ne púposodjon fel a hő hatására. Én egy 15-20 percig szoktam elősütni 180 fokon. Akkor jó, amikor még nem kezd barnulni. Ekkor kiveszem a sütőből, beleteszem szétszórva a spenótot és a szalámi szeleteket felezve. Rápréselem a fokhagymákat, ráöntöm a tejszínes keveréket. Aztán jöhetnek a fetasajt kockák itt-ott belepottyantva. A reszelt trappista sajt és lenmag szórása zárja a sort. Mehet vissza a sütőbe. Akkor vesszük ki a sütőből, ha a pite széle és a töltelék teteje pirulni kezd, de lehet tovább is sütni.

 

Evési javaslat:

Kivételesen rövid leszek: ezt az ételt vinném magammal bárhova, bármikor. Lehet előétel, főétel és akár desszert is. Egy kiránduláson kiváltja a szendvicset...na jó befejezem. Vigyétek és egyétek!

 

Íme képen a fent említett hús nélküli kapros változat:

16729943_1433435566674953_88523591_n.jpg

 

Jó Étvágyat Hozzá!

 

Spenótos feta sajtos pite 2 változatban Tovább
süti beállítások módosítása