Ez itt egy különleges sós pite recept, ami segít abban, hogy a párod is könnyebben elfogyassza a szörnyen egészséges spenótot, ami ellen mindig tiltakozott (tiszteletem a kivételnek!). Ezt a pitét főleg leveles tésztából készítik, de én sokkal jobban szeretem a linzeres változatot, de csakis teljes kiőrlésű rozsliszttel az igazi. A képen látható változat a húsos (nem nehéz kitalálni), de az is csak akkor jó, ha azt az egyféle Ausztria szalámit teszed bele, ami igazán ütős ízt kölcsönöz neki. A lenti képen látható pite annyiban különbözik, hogy kihagytam belőle a szalámit, a lenmagot és a rozslisztet (tehát finomliszttel készült, ez volt az első próbálkozásom), illetve szárított kaporral fűszereztem. Próbáljátok ki!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg finomliszt
- 12,5 dkg margarin
- 1 db tojássárgája
- 1 kk. tejföl
- fél kk. sütőpor
- 1 kk. só
A töltelékhez:
- 20 dkg leveles spenót
- 1, 5 dl főzőtejszín vagy tejföl
- 2-3 db tojás
- 5-10 dkg Ausztria szalámi szeletek
- 3 nagyobb gerezd fokhagyma
- só, fekete bors, fehér bors, őrölt kömény ízlés szerint
- min. 10 dkg fetasajt
- 5-10 dkg trappista sajt
- lenmag ízlés szerint a szóráshoz
Elkészítés:
Először összeállítjuk a tésztát: a lisztbe beletesszük a sót és a sütőport első lépésben. A hideg margarint felkockázzuk és a liszttel elmorzsoljuk. Eztán jöhet bele a tojás és a tejföl. Jól összedolgozzuk. A meleg kezünk hatására egyre több lisztet igényelne, de akkor kell abbahagyni a gyúrást és betenni minimum fél órára folpack fóliába csomagolva a hűtőbe. Közben felteszünk főzni 1 liter vizet pár szem köménymaggal, 1 kávéskanál sóval és egy kis fej hagymával és ha felforrt beletesszük a spenót leveleket és néhány percig forraljuk. Eközben összekeverjük a tojásokat a tejszínnel vagy tejföllel és a fűszerekkel. Majd kivesszük a spenótot és lecsöpögtetjük szűrőben. A tésztát én elősütöm egy kör alakú sütőformában, amit előtte vagy meglisztezek, vagy sütőpapírral kibélelek. A tésztát nagyobbra kell kinyújtani a sütőformánál, hogy pereme is legyen a töltelékednek. Amikor beleteszed a sütőbe, előtte villával meg kell szurkálni a közepét, hogy ne púposodjon fel a hő hatására. Én egy 15-20 percig szoktam elősütni 180 fokon. Akkor jó, amikor még nem kezd barnulni. Ekkor kiveszem a sütőből, beleteszem szétszórva a spenótot és a szalámi szeleteket felezve. Rápréselem a fokhagymákat, ráöntöm a tejszínes keveréket. Aztán jöhetnek a fetasajt kockák itt-ott belepottyantva. A reszelt trappista sajt és lenmag szórása zárja a sort. Mehet vissza a sütőbe. Akkor vesszük ki a sütőből, ha a pite széle és a töltelék teteje pirulni kezd, de lehet tovább is sütni.
Evési javaslat:
Kivételesen rövid leszek: ezt az ételt vinném magammal bárhova, bármikor. Lehet előétel, főétel és akár desszert is. Egy kiránduláson kiváltja a szendvicset...na jó befejezem. Vigyétek és egyétek!
Íme képen a fent említett hús nélküli kapros változat:
Jó Étvágyat Hozzá!