Mesélő falatok

  • Rólam
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Helyek
  • Történetek
Csülök pékné módra a mi konyhánkból

Csülök pékné módra a mi konyhánkból

pekne2.jpg

Mmmmh...csak ha rágondolok, mennyire finom, máris indulnék egy csülökbeszerzésre, hogy újra ehessem. Ahogy a puhára főtt/sült csülök szinte szétomlik a szájban és hozzá a vörösboros krumpli és lilahagyma falatkák lecsusszanak...leírhatatlan. Először nálunk a férjem készítette és ha egy mód van rá megkérem, hogy ő csinálja legalább a fűszerezést és a csülök vágdosást, mert ebben ő a profi. Az se kérdés, hogy kinek volt az ötlete ilyet sütni pár évvel ezelőtt. Nem is lenne férfiból, ha nem szeretné ezt az igazán ízletes hazai fogást. Másodszor igazi meglepetés ételként került az asztalra amikor az első gyermekünk megszületett és hazahozott bennünket a kórházból. Ajánlom a kimerült, lábadozó anyukáknak is ezt a vasban gazdag vörösboros finomságot. Azóta számtalanszor elkészítettük és már a fiam is nagy rajongója lett a "bőrös husis" ételeknek - ahogy ő hívja-, tehát merem a gyerekbarát kategóriába is besorolni (az alkohol úgy is kifő belőle). 

 

Hozzávalók (5 személyre): 

-1 kg füstölt csülök

- 2 kg krumpli

- 1/3 üveg száraz vörösbor (bikavért szoktam beletenni)

- 5 fej lilahagyma (közepes méretű)

- 1 fej vöröshagyma

- fűszerek: feketebors (sok), majoranna, a csülök főzéséhez babérlevél 

- só

- fél "tégla" zsír (10-15dkg)

 

Elkészítés:

A csülköt kb. 2-3 óra alatt megfőzzük a babérlevél és egy vöröshagyma társaságában. Akkor jó, ha már a hús kezd elválni a csonttól. Ekkor kivesszük és hűlni hagyjuk vagy negyedórát. Ezt a műveletet előző nap is el lehet végezni. A krumplikat megpucoljuk, felkockázzuk. Ha már darabolható hőmérsékletet ért el a csülök azt is feldaraboljuk hasonló méretű darabokra, mint a krumplit. A lilahagymákat megpucoljuk, majd negyedeljük és a negyedeket is felezzük. A tepsit egy fél "tégla" zsírral kikenjük alaposan és darabokra vágva szétoszlatjuk a tepsiben arányosan. Ezután beleöntjük az összes hozzávalót és összekeverjük úgy, hogy közben rászórjuk a sót és a borsot (a krumpli miatt sok só kell és a bors is mehet bőven). A majorannából csak keveset, vagy egyáltalán nem is használok. Aztán felöntjük a borral. Lefedjük alufóliával és betoljuk a sütőbe. Én gázsütőben 6-os fokozaton sütöm úgy 1 órát lefedve, majd félórát alufólia nélkül, hogy szépen megpiruljon. Elkészült egytálételünk. Tálalni legjobb kovászos uborkával és lilahagyma karikákkal.

pekne.jpg

 

Evési javaslat: 

Ezt az ételt akkor kell előhalászni a receptes tarsolyunkból, amikor kiéheztünk valami igazán kiadós ételre. Nem mellesleg vérszegény, erőtlen embereknek kitűnő fogás. Ajánlom még rég nem látott barátok megvendégeléséhez. Hogy miért pont ahhoz? Mert ez annyira ütős, laktató étel, hogy emlékezetes lesz és vágyni fognak a  következő találkozásra. Mert az sem mindegy hogyan töltik az emberek a találkozót, azzal szerintem mindenki egyetért, hogy  a jó ételek és italok még jobban feldobják a hangulatot. 

Szólj hozzá! Főételek Disznóságok Gyerekbarát ételek Tovább
Csülök pékné módra a mi konyhánkból Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül) Szedres mámor (sütés nélkül)
  • Nagymamám titkos sajtos pogácsája Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Gyors és mennyei málnás kekszsüti Gyors és mennyei málnás kekszsüti
  • Gyros újragondolva Gyros újragondolva

A bejegyzés trackback címe:

https://bundasuzsidoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr7112336325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő falatok

Köszöntelek éhes vendég oldalamon! Jó helyen jársz, ha nemcsak egy gyors receptre vágysz, hanem annál egy kicsit többre, talán egy történetre, egy emlékre, egy ízre, egy élményre. Saját és családi receptek mesélnek oldalamon. Itt főleg a hagyományos magyar konyha ételeiből szemezgethetsz, de helyet kapnak a különböző nemzetek étkei is és a számos kísérletezés... Jó időtöltést kívánok!

Bejegyzések

  • Narancsos krémes szelet
    Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
    Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Nők gyönyöre szelet
    Nők gyönyöre szelet
  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan
    Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül)
    Szedres mámor (sütés nélkül)

Keresés

Friss topikok

  • Dan da Man: Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a rece... (2020.04.18. 11:56) Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Bekyly: Köszönöm! A reklámot nem... (2018.08.04. 23:57) Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Bekyly: Kösziiiii;) (2017.01.30. 22:23) Narancsos Csoki szerelem
  • Bekyly: Hát persze...mint régen a chokito ;) Írtam, ki kell próbálni! (2017.01.29. 16:56) Fahéjas kell még egy!

Címkék

Desszertek (24) Disznóságok (2) Egytálételek (1) Előételek (7) Főételek (14) Francia sütik (1) gluténmentes (1) Gyerekbarát ételek (15) Kekszes desszertek (1) Levesek (3) Péksütemény (3) Pesto (1) Piték (3) Pogácsa (1) Rétesek (2) Rólam (1) saját recept (4) Sós süti (2) Sütemények (4) Tészták (1) Torták (2) Történetek (6) Vegán ételek (1) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2024 március (1)
  • 2022 december (1)
  • 2022 szeptember (1)
  • 2022 augusztus (1)
  • 2022 április (1)
  • 2021 december (1)
  • 2020 április (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 július (4)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Főzni és Enni otthon, úton, útfélen...
süti beállítások módosítása
Dashboard