Mesélő falatok

  • Rólam
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Helyek
  • Történetek
Házi Burger házi zsemléből

Házi Burger házi zsemléből

hambi2.jpg

Eljött a hétvége és elfogott bennünket a vágy...a hamburger utáni vágy. Mit tehet falun az ember, ha igazán jó hambira éhezik? Vagy autóba ül és egy közeli városig meg sem áll, vagy utánanéz a neten egy jó receptnek, amit úgy gondol, meg is tud valósítani a család legnagyobb örömére. Így született meg a képen látható kétféle zsemle változat, amit először, de valószínűleg nem utoljára készítettem. Ami a  belevalókat illeti, már könnyebb beszerezni, illetve a hússal szintén gondok lehetnek, már ha marha húspogácsát szeretnénk beletenni, ahogy az illik, akkor kutatni kell az alkalmat, hogy le ne maradjunk a zsákmányról, mert olyan ritkán vágnak errefelé effélét. Az igazat megvallva már néhány hete vettem az egyik hipermarketben fele sertés, fele marha darált húst és pont a legjobbkor leltem rá a fagyasztóban. Pedig elvileg lasagnénak készült volna, de nem hinném, hogy bánja, hogy hamburgerhús lett belőle. Nézzük még mi kell bele:

 

Hozzávalók (9 hamburgerhez):

A zsemlékhez: 

- 60 dkg finomliszt

- 2 dkg élesztő

- 2 dl tej

- 2 ek. cukor

- 1 tk. só

- 100 g joghurt

- 40 g olaj

- 1 tojás + 1 a kenéshez

- a szóráshoz lenmag vagy mák vagy szezámmag

A husihoz:

- 50d dkg marha vagy sertés-marha darálthús keverék

- 1 nagyobb fej vöröshagyma

- 4-5 ek. ketchup

- 2 ek. mustár

- 3 kanál worchester szósz

- sok feketebors, 

- fehérbors ízlés szerinnt

- só

A zsemle további tartalma:

- 15 dkg trappista sajt reszelve vagy cheddar (az még jobb lenne)

- csemege savanyú uborka

- ketchup, mustár

- lila vagy vöröshagyma (2 fej)

 

Elkészítés:

A zsemle bedagasztását már 2 órával a tálalás előtt el kell kezdeni. Először megmelegítem a 2 dl tejet. Belerakom egy nem fém tálba. Beleszórom az élesztőt, cukrot és műanyag kanállal megkavarom, állni hagyom min. 5 percet. A lisztet egy  tálba szitálom és az élesztős tejen kívül minden további hozzávalót belemérek a tálba. Ha felfutott a tejes élesztő beleborítom a lisztes egyvelegbe és nekilátok a gyúrásnak. Kikerül a tálból, amikor már eggyé váltak az anyagok. Ha kellőképpen belefáradok a gyurmázásba/dagasztásba, akkor rá is hagyom és a belisztezett tálba ültetem, hogy a természet megkelessze. Ezután 1 óra pihi jön. Addig előkészítem a nagy gáztepsit, abba pont kilenc zsemle fér el. Meglisztezem alaposan. Közben jöhet a darálthús elkészítése. A hagymát nagyon apróra felkockázom, a húshoz adom. Mehet bele minden, amit felsoroltam a hozzávalóknál. Alaposan összekeverem és kézzel húspogácsákat gyúrok (széleset, laposat). Egy serpenyőben kevés olajon kisütöm a husikat úgy, hogy barna legyen mindkét oldala. Ezután jön a tészta 9 részre szétszedése. Kicsi, maroknyi tésztákat alakítok zsemle formájúra. Beleteszem őket a gáztepsibe (soronként 3 fér). Még vagy 45 percet állni hagyom és mielőtt sütőbe teszem felverek egy tojást villával, azzal megkenem a zsemlék tetejét és megszórom tetszés szerint lenmaggal vagy szezámmaggal vagy mákkal. Mehetnek a sütőbe úgy, hogy már majdnem összeérnek (szinte duplájára kelnek). Így sütöm vagy 20 percig gázsütőbe 5-ös fokozaton. Végeredményként megbarnult kerek bucik mosolyognak rám és csak arra várnak, hogy még melegen felvágjam és megtöltsem őket finomságokkal (azért melegen, mert a sajt akkor megolvadhat benne). Elsőként az alját ketchuppal kenem meg bőven, a tetejét mustárral. Aztán a husi jön rá, a hagymakarikák, ketchup, uborkák, sajt és a teteje. Íme:

hambi.jpg

 

Evési javaslat:

Ez volt az első hamburgerem, amitől nem lett ketchupos a ruhám. Pedig az nálam nagy dolog. Szerintem arra is születni kell, hogy valaki szépen tudjon enni. Minimum egy arisztokrata családba születés...habár az is kevés lehet, ha valaki végletekig ügyetlen vagy nem fog rajta az illem és az etikett. Legjobb étel focimeccs mellé a fiúknak és addig kibeszélős délutánhoz a lányoknak egy kóla mellé. Pedig nem iszom kólát csak nagyon ritkán, de most ajánlanám hozzá, mert van ami megkívánja a barna egészségtelen löttyöt (elnézést a rajongóitól). És tapasztalatból mondom ennél a házi változatnál a férfiak is bőven betelnek 2 darab hambival.

Jó Étvágyat Hozzá!

Forrásanyag: Limara péksége

Szólj hozzá! Főételek Péksütemény Gyerekbarát ételek Tovább
Házi Burger házi zsemléből Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Narancsos krémes szelet Narancsos krémes szelet
  • Szedres mámor (sütés nélkül) Szedres mámor (sütés nélkül)
  • Mexikói kukoricakrémleves joghurtosan Mexikói kukoricakrémleves joghurtosan
  • Málnás mille feuille a konyhámból Málnás mille feuille a konyhámból
  • Gyros újragondolva Gyros újragondolva

A bejegyzés trackback címe:

https://bundasuzsidoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr1012348483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő falatok

Köszöntelek éhes vendég oldalamon! Jó helyen jársz, ha nemcsak egy gyors receptre vágysz, hanem annál egy kicsit többre, talán egy történetre, egy emlékre, egy ízre, egy élményre. Saját és családi receptek mesélnek oldalamon. Itt főleg a hagyományos magyar konyha ételeiből szemezgethetsz, de helyet kapnak a különböző nemzetek étkei is és a számos kísérletezés... Jó időtöltést kívánok!

Bejegyzések

  • Narancsos krémes szelet
    Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
    Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Nők gyönyöre szelet
    Nők gyönyöre szelet
  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan
    Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül)
    Szedres mámor (sütés nélkül)

Keresés

Friss topikok

  • Dan da Man: Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a rece... (2020.04.18. 11:56) Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Bekyly: Köszönöm! A reklámot nem... (2018.08.04. 23:57) Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Bekyly: Kösziiiii;) (2017.01.30. 22:23) Narancsos Csoki szerelem
  • Bekyly: Hát persze...mint régen a chokito ;) Írtam, ki kell próbálni! (2017.01.29. 16:56) Fahéjas kell még egy!

Címkék

Desszertek (24) Disznóságok (2) Egytálételek (1) Előételek (7) Főételek (14) Francia sütik (1) gluténmentes (1) Gyerekbarát ételek (15) Kekszes desszertek (1) Levesek (3) Péksütemény (3) Pesto (1) Piték (3) Pogácsa (1) Rétesek (2) Rólam (1) saját recept (4) Sós süti (2) Sütemények (4) Tészták (1) Torták (2) Történetek (6) Vegán ételek (1) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2024 március (1)
  • 2022 december (1)
  • 2022 szeptember (1)
  • 2022 augusztus (1)
  • 2022 április (1)
  • 2021 december (1)
  • 2020 április (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 július (4)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Főzni és Enni otthon, úton, útfélen...
süti beállítások módosítása
Dashboard