Eljött a hétvége és elfogott bennünket a vágy...a hamburger utáni vágy. Mit tehet falun az ember, ha igazán jó hambira éhezik? Vagy autóba ül és egy közeli városig meg sem áll, vagy utánanéz a neten egy jó receptnek, amit úgy gondol, meg is tud valósítani a család legnagyobb örömére. Így született meg a képen látható kétféle zsemle változat, amit először, de valószínűleg nem utoljára készítettem. Ami a belevalókat illeti, már könnyebb beszerezni, illetve a hússal szintén gondok lehetnek, már ha marha húspogácsát szeretnénk beletenni, ahogy az illik, akkor kutatni kell az alkalmat, hogy le ne maradjunk a zsákmányról, mert olyan ritkán vágnak errefelé effélét. Az igazat megvallva már néhány hete vettem az egyik hipermarketben fele sertés, fele marha darált húst és pont a legjobbkor leltem rá a fagyasztóban. Pedig elvileg lasagnénak készült volna, de nem hinném, hogy bánja, hogy hamburgerhús lett belőle. Nézzük még mi kell bele:
Hozzávalók (9 hamburgerhez):
A zsemlékhez:
- 60 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek. cukor
- 1 tk. só
- 100 g joghurt
- 40 g olaj
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- a szóráshoz lenmag vagy mák vagy szezámmag
A husihoz:
- 50d dkg marha vagy sertés-marha darálthús keverék
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 4-5 ek. ketchup
- 2 ek. mustár
- 3 kanál worchester szósz
- sok feketebors,
- fehérbors ízlés szerinnt
- só
A zsemle további tartalma:
- 15 dkg trappista sajt reszelve vagy cheddar (az még jobb lenne)
- csemege savanyú uborka
- ketchup, mustár
- lila vagy vöröshagyma (2 fej)
Elkészítés:
A zsemle bedagasztását már 2 órával a tálalás előtt el kell kezdeni. Először megmelegítem a 2 dl tejet. Belerakom egy nem fém tálba. Beleszórom az élesztőt, cukrot és műanyag kanállal megkavarom, állni hagyom min. 5 percet. A lisztet egy tálba szitálom és az élesztős tejen kívül minden további hozzávalót belemérek a tálba. Ha felfutott a tejes élesztő beleborítom a lisztes egyvelegbe és nekilátok a gyúrásnak. Kikerül a tálból, amikor már eggyé váltak az anyagok. Ha kellőképpen belefáradok a gyurmázásba/dagasztásba, akkor rá is hagyom és a belisztezett tálba ültetem, hogy a természet megkelessze. Ezután 1 óra pihi jön. Addig előkészítem a nagy gáztepsit, abba pont kilenc zsemle fér el. Meglisztezem alaposan. Közben jöhet a darálthús elkészítése. A hagymát nagyon apróra felkockázom, a húshoz adom. Mehet bele minden, amit felsoroltam a hozzávalóknál. Alaposan összekeverem és kézzel húspogácsákat gyúrok (széleset, laposat). Egy serpenyőben kevés olajon kisütöm a husikat úgy, hogy barna legyen mindkét oldala. Ezután jön a tészta 9 részre szétszedése. Kicsi, maroknyi tésztákat alakítok zsemle formájúra. Beleteszem őket a gáztepsibe (soronként 3 fér). Még vagy 45 percet állni hagyom és mielőtt sütőbe teszem felverek egy tojást villával, azzal megkenem a zsemlék tetejét és megszórom tetszés szerint lenmaggal vagy szezámmaggal vagy mákkal. Mehetnek a sütőbe úgy, hogy már majdnem összeérnek (szinte duplájára kelnek). Így sütöm vagy 20 percig gázsütőbe 5-ös fokozaton. Végeredményként megbarnult kerek bucik mosolyognak rám és csak arra várnak, hogy még melegen felvágjam és megtöltsem őket finomságokkal (azért melegen, mert a sajt akkor megolvadhat benne). Elsőként az alját ketchuppal kenem meg bőven, a tetejét mustárral. Aztán a husi jön rá, a hagymakarikák, ketchup, uborkák, sajt és a teteje. Íme:
Evési javaslat:
Ez volt az első hamburgerem, amitől nem lett ketchupos a ruhám. Pedig az nálam nagy dolog. Szerintem arra is születni kell, hogy valaki szépen tudjon enni. Minimum egy arisztokrata családba születés...habár az is kevés lehet, ha valaki végletekig ügyetlen vagy nem fog rajta az illem és az etikett. Legjobb étel focimeccs mellé a fiúknak és addig kibeszélős délutánhoz a lányoknak egy kóla mellé. Pedig nem iszom kólát csak nagyon ritkán, de most ajánlanám hozzá, mert van ami megkívánja a barna egészségtelen löttyöt (elnézést a rajongóitól). És tapasztalatból mondom ennél a házi változatnál a férfiak is bőven betelnek 2 darab hambival.
Jó Étvágyat Hozzá!
Forrásanyag: Limara péksége