Mesélő falatok

  • Rólam
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Helyek
  • Történetek
A jó káposztás tészta

A jó káposztás tészta

Az egyszerű káposztás tészta elsőre nem egy megejtő étel, de ha jól meggondoljuk:  jól odapirítva, kellően borsozva, porcukorral meghintve, gyerekkorból jól ismerve... még igazán kívánatos is tud lenni. Habár gyerekként nem rajongtam túlzottan érte, most mégis jókat eszem belőle. A képen itt-ott barnának tűnhet, de rájöttem hosszú évek kísérletezése során, hogy így az igazi. A történetet kétszer is karamellizáljuk és akkor történik meg a csoda. Ízben már már hajazott a kínai konyha minden-cukros-káposztás ízvilágára, ami nagyon bejött most nekem. Érdemes kipróbálni így, amikor már azt gondolod a cukornál és utána a káposztánál is, hogy na puff most égettem oda, abban a pillanatban válik tökéletessé. Lássuk:

 

Hozzávalók (4 főre):

- ha júniusban készíted, akkor 1 közepes fej korai káposzta

- 4 púpozott kanál kristálycukor

- 1 cs. fodros nagykocka tészta (durumból szoktam készíteni)

- só, feketebors, porcukor ízlés szerint

- olaj

 

Elkészítés:

A következő eljárást én kísérleteztem ki, ha jól tudom nem ez a szakácsok eljárási módja, de a történethez kihangsúlyoznám, hogy ezt csakis frissen leszedett korai (júniusban termett) káposztával lehet csak így véghezvinni! Lássuk: először kis kockákra feldaraboljuk a káposztát (torzsákat kivágjuk belőle). Aztán egy fazékban a 4 kanál cukrot hevíteni kezdjük és kavargatjuk, hogy egyenletesen lebarnulhasson.. Amikor már kezd sötétbarnára színeződni, felöntöm egy pohár (2 dl) hideg vízzel...páraelszívó bekapcsolása következik (!). Beleteszem a káposztát, sózom, 2-3 kanál olajat adok hozzá és úgy egy 40 percet párolom lassú tűzön fedő alatt. Közben pótolom a vizet, ha elpárolog és (még nem puhult meg) persze kevergetni is kell néha (!). Amikor megpuhul, leveszem a fedőt és hagyom az olajon odapirulni. Akkor jó, amikor középbarna és szinte szétomlik a szájban a káposzta. Közben kifőzöm a tésztát is. A végén beleteszem a káposztás fazékba a tésztát. Kicsit összepirítom, ha kell még sózom, borsozom. Végül lezárom és borssal,  porcukorral megszórva tálalom. A cukros tálalást csak az igazán édesszájúaknak ajánlom, valahol nem is tesznek rá, csak feketeborsot. Én a gyerekkoromból ismert menzás cukrozást szoktam választani, a dél-alföldön így volt szokás kínálni. Amennyiben nem korai káposztát használsz, a káposzta apróra vágása vagy lereszelése után meg kell sózni és min. 15 percre állni kell hagyni. Aztán ki kell nyomkodni a levét  és úgy nekikezdeni a fent említett procedúrának.

 

Evési javaslat: 

Megint csak jöhetnék a "ha nem érsz rá és gyors ételt akarsz..." szöveggel, de ha jól meggondolom, valakinek egy 40-50 perces főzési eljárás szörnyen soknak tűnhet, pláne ha csak "bedobom a olajba" címkével ellátott ételeket hajlandó főzni. Anyukám mindig azt mondogatta kislánykoromban, amikor menekültem a fésű elől, hogy a "szépségért meg kell szenvedni" és úgy hiszem a jó ételért is - ha megkívánja - szintén kell a szenvedés, ami lehet görnyedés a fazék felett vagy bármi hasonló erőkifejtés...akinek nincs ilyenekhez huzalma, menjen a konyha közeléből. Én szeretem minden percét az efféle munkának és számomra ez is egy könnyebb, gyorsabb ételnek számít. (A kötözködők főzzenek pacalt, akkor megtudják, hogy ez egy gyors étel ahhoz a 6 órához képest, amit a pacal készítése megkíván). Na de térjünk vissza a jó öreg káposztás tésztánkhoz, mert  nincs jobb egy  nosztalgikus ebédnél, amit kint a teraszon el lehet fogyasztani a jó nyári melegben. Ezt ehetjük melegen és hidegen is, nem ront a hőmérséklet az élvezeti értékén. Remélem mindenki kedvet kap újból megkóstolni, ha esetleg menza óta nem ette, mert nem okoz felnőttként csalódást, sőt rá lehet kapni az ízére. 

Jó Étvágyat Hozzá!

Szólj hozzá! Tovább
A jó káposztás tészta Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül) Szedres mámor (sütés nélkül)
  • Bűnbeejtő Moskauer gluténmentesen is! Bűnbeejtő Moskauer gluténmentesen is!
  • Az én Baklavám Az én Baklavám
  • Kókuszgolyó fittebb változatban Kókuszgolyó fittebb változatban

A bejegyzés trackback címe:

https://bundasuzsidoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr6812633821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő falatok

Köszöntelek éhes vendég oldalamon! Jó helyen jársz, ha nemcsak egy gyors receptre vágysz, hanem annál egy kicsit többre, talán egy történetre, egy emlékre, egy ízre, egy élményre. Saját és családi receptek mesélnek oldalamon. Itt főleg a hagyományos magyar konyha ételeiből szemezgethetsz, de helyet kapnak a különböző nemzetek étkei is és a számos kísérletezés... Jó időtöltést kívánok!

Bejegyzések

  • Narancsos krémes szelet
    Narancsos krémes szelet
  • Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
    Kelt tésztás burger falatkák erős mártogatóssal
  • Nők gyönyöre szelet
    Nők gyönyöre szelet
  • Töpörtyűs pogácsa kovászosan
    Töpörtyűs pogácsa kovászosan
  • Szedres mámor (sütés nélkül)
    Szedres mámor (sütés nélkül)

Keresés

Friss topikok

  • Dan da Man: Én azt szeretném tudni, hogy miért okozott akkora problémát a nagymutteroknak, hogy leírják a rece... (2020.04.18. 11:56) Nagymamám titkos sajtos pogácsája
  • Bekyly: Köszönöm! A reklámot nem... (2018.08.04. 23:57) Citromkrémes karamellizált palacsinta laktózmentesen
  • Bekyly: Kösziiiii;) (2017.01.30. 22:23) Narancsos Csoki szerelem
  • Bekyly: Hát persze...mint régen a chokito ;) Írtam, ki kell próbálni! (2017.01.29. 16:56) Fahéjas kell még egy!

Címkék

Desszertek (24) Disznóságok (2) Egytálételek (1) Előételek (7) Főételek (14) Francia sütik (1) gluténmentes (1) Gyerekbarát ételek (15) Kekszes desszertek (1) Levesek (3) Péksütemény (3) Pesto (1) Piték (3) Pogácsa (1) Rétesek (2) Rólam (1) saját recept (4) Sós süti (2) Sütemények (4) Tészták (1) Torták (2) Történetek (6) Vegán ételek (1) Címkefelhő

Blogajánló

Utazómalac Belgrádban – Hol eszik a helyi? Ha Belgrádra gondolsz, elsőre talán nem a gasztronómiai kalandok jutnak eszedbe, hanem a rakija és a balkáni hangulat. Pedig ez a város egy igazi aranybánya annak, aki nem Michelin-csillagos, hanem szívből főzött kajára vágyik. Én, az Utazómalac és hű társam Maci, természetesen ott ettünk, ahol a… vilagjarocucu.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2024 március (1)
  • 2022 december (1)
  • 2022 szeptember (1)
  • 2022 augusztus (1)
  • 2022 április (1)
  • 2021 december (1)
  • 2020 április (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 július (4)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Főzni és Enni otthon, úton, útfélen...
süti beállítások módosítása
Dashboard