A spenótos receptekből sosem fogyok ki. Ő az első, aki a salátával karöltve megjelenik a kertünkben tavasszal és nem hagyjuk ki a magvetést sosem, a szüretről nem is beszélve. Most már felvirágzott, de még gyors egy pesto erejéig adott nekem a leveleiből. Ha a mesevilágban élnénk, én lennék Popeye felesége, akik örökké spenótos ételt tesz az asztalra a párom és a magam örömére. Egyszerűen odavagyok érte. Mindenbe bróbálom belecsempészni a banánturmixtól a pitén át a salátáig. Erre a receptre egy barátnőm hívta fel a figyelmem és nem is az ő verzióját készítettem el, hanem rögvest a saját szájízemre formáltam. A pesto olasz találmány és eredetileg Liguria vidékéről származik. Ott 7 összetevőből készítik. Én kicsit magyarosra formáltam a trappista sajttal és dióval, de úgy az igazi, ha kerül bele fenyőmag és reszelt sajtként pecorino vagy parmezán. A pesto azért nagyszerű, mert annyiféle módja van a felhasználásának. Adhatjuk tésztához, ami a legismertebb, de megkenheted vele a pirítósod vagy valaki a frissen sült kenyérszeletre esküszik; lehet húsokra kenni pácként. Adhatjuk grillezett vagy sült húsokhoz. Megbolondíthatjuk vele a krémleveseket, salátákat. Sőt még magában egy kanállal is isteni. És olyan mint egy gyógyszer, mert ugye a dió az agynak jó, az olívaolaj a bőrnek...és még sorolhatnám az összetevők varázslatos jótékony hatásait. Meg kell kóstolni! Lássunk is hozzá az elkészítésnek!
Hozzávalók:
- 20-25 dkg friss spenót (ha nincs más, jó a fagyasztott is)
- 1 marék dió
-1 kisebb marék napraforgómag
- 1 marék petrezselyem
- fél citrom leve (nagyobb citrom)
- 10 dkg reszelt trappista vagy parmezán
- 2 dl extra szűz olívaolaj
-1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 csapott kk. só
Elkészítés:
A zsenge spenótleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük és 2 részletben beletesszük az aprítógépbe és belepakoljuk az összes hozzávalót. Nem szabad túl sokáig aprítani, mert nem tesz jót a pestonak. Ha elérte a kellő állagot, megállítjuk a gépet. Kóstolás és kész is a többfunkciós krémünk. Szavatosságát tekintve 1-2 hétig eláll a hűtőben. Ha sokat készítünk, le is lehet fagyasztani.
Evési javaslat:
Mindig arra biztatom az embereket, hogy minél több időt töltsenek a szabadban. Most is csak azt írhatom le, hogy fogjuk a pestonkat és egy frissen sült barna cipót és irány a rét a zöld, megnyugtató természet. Hamm-hammm...
Jó Étvágyat Hozzá!
Forrás: www.kulinarisvilag.hu